Rakenna meluaita tammesta

Pystyrimaaita näyttää komealta ja todella tyylikkäältä. Tässä jutussa näytetään, miten rakennat melua vaimentavan aidan tammirimoista. Lopputulos toimii tehokkaasti ja näyttää törkeän hyvältä. Tammi on suhteellisen kallista eikä sitä ole aina tarjolla, mutta voit tehdä samanlaisen aidan myös muista puulajeista.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
300 euroa

Johdanto

Tarvitsetko pihallesi aidan, joka on helppo rakentaa nopeasti? Siinä tapauksessa emme suosittele pystyrimoilla peitettyä tammiaitaa, sillä sen rakentaminen on pikkutarkkaa ja hidasta työtä. Jokaiseen rimaan pitää porata viisi valmista ruuvinreikää, ja rimat pitää asentaa erittäin tarkasti.

Tyylikkään tammiaidan rakentaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Aika ja vaiva eivät kuitenkaan mene hukkaan, sillä lopputulos puhuu puolestaan.

Tammi on kestävä puulaji, ja siitä tehty aita pysyy kunnossa pitkään. Voit kuitenkin tehdä aidan myös edullisesta kestopuusta.

Suora meluaita
Aita näyttää tyylikkäältä, vaikka sen sisällä on melua vaimentavaa villaa. Eristeitä varten tarvitaan puurunko, jotta villalevyt pysyvät paikoillaan. Eristäminen on paljon nopeampaa kuin rimojen asentaminen, sillä ruu-vien pitää olla viivasuorissa linjoissa.

Näytämme, miten poraat rimoihin valmiit asennusreiät itse tehdyn sapluunan avulla. Lisäksi näytämme, miten saat asennettua ruuvit suoriin linjoihin värilangan ja tukikapulan avulla.

Aitaan sopivat puulajit

Tammilistat eivät ole rautakauppojen vakio tavaraa, mutta niitä voi tiedustella sahoilta. Tammi on kovaa ja kestävää puuta, joka kestää ankaria oloja ja vaihtelevaa säätä. Rimat pitää asentaa ruostumattomilla ja haponkestävillä A4-ruuveilla, jotta rimat eivät värjäänny.

Jos pidät tummemmista puulajeista, voit käyttää kovia jalopuita kuten tiikkiä tai valeakaasiaa. Ne ovat luonnostaan hyvin öljypitoisia, ja ne kestävät ulkona ilman pintakäsittelyä. Erikoisia puulajeja ei yleensä voi ostaa puutavaraliikkeistä tai sahoilta, vaan ne pitää tilata.

Sekä tammi että kovat jalopuut ovat kallista puutavaraa. Jos haluat saada edullisen rima­aidan, voit tehdä sen kestopuusta eli painekyllästetystä männystä. Kestopuuta myydään joka paikassa, ja se kestää erinomaisesti, kun pinta suojataan puu öljyllä tai ulkomaalilla.

Näissä ohjeissa on:

 • Vaihe vaiheelta etenevät ohjeet
 • Piirustukset
 • Materiaalilista
 • Video

Ohjeet

01
Puurunko ja eristeet 8 Vaihe

Tästä rima aidasta tehdään meluaita, joka vaimentaa ympäristön äänet. Aidan rungosta pitää tehdä melko paksu, jotta eristeet mahtuvat piiloon rimojen taakse. Tämä runko tehdään lankuista, jotka asennetaan harkkosokkelin päälle.

Eristeiden päälle asennetaan tuulipahvi ja sen päälle vaakasuuntaiset koolausrimat pystyrimojen kiinnittämistä varten.

LUE LISÄÄ: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

1

Tee runko lankusta. Rungossa on ylä- ja alapalkit, ja sen alla on harkoista tehty sokkeli. Pystylankut on asennettu 60 sentin välein.

2

Asenna alaohjauspuun alle huopakaistale, jotta kosteus ei nouse sokkelista puuhun. Kiinnitä runkotolpat kulmaraudoilla ja ruuveilla ala- ja yläpalkkeihin.

3

Leikkaa eristelevyt sopiviksi. Meluaidan eristämiseen kannattaa käyttää kovaa kivivillaa. Sitä on helppo leikata mattopuukolla.

4

Asenna villalevyt runkotolppien väliin, jotta aita vaimentaa melua. Eristäminen kannattaa aloittaa alhaalta. Muista käyttää hanskoja, kun eristät!

5

Asenna tuulipahvi eristeiden suojaksi. Niittaa pahvi kiinni runkotolppiin alhaalta alkaen.

6

Kiinnitä viimeinen tuulipahvi. Vesi ei valu eristeisiin pahvien välistä, kun asennat ylemmän pahvikaistaleen viimeiseksi.

7

Asenna vaakasuuntaiset koolausrimat tuulipahvin päälle. Nämä rimat on tehty painekyllästetystä puusta. Asenna rimat noin 60 sentin välein.

8

Maalaa koolausrimat mustiksi. Koolausrimat eivät paista tammi-rimojen välistä, kun ne ovat samanvärisiä kuin pahvi.

02
Ruuvinreikien poraaminen 3 Vaihe

1

Mittaa ja merkitse rimojen pituus. Sahaa pois haljenneet päät. Rimat katkaistaan myöhemmin ylä- ja alapäästä, mutta isot halkeamat kannattaa sahata pois jo nyt.

2

Sahaa rimat poikki käsisirkkelillä viivojen kohdalta. Purista rimat kunnolla kiinni sahaamisen ajaksi.

3

Poraa jokaiseen tammirimaan viisi ruuvinreikää. Aseta sapluuna joka riman päälle ja poraa reiät sapluunan reikien läpi koolausrimojen kohdalle.

03
Poraussapluuna pitää ruuvit suorissa riveissä 4 Vaihe

Tammi on kovaa puuta, johon PITÄÄ porata valmiit reiät ennen ruuvien asentamista. Muuten rimat voivat haljeta. Ruuvit tulevat suoriin linjoihin, kun reiät porataan kaikkiin rimoihin saman sapluunan avulla. Poraa aluksi sapluunaan reiät koolausrimojen kohdalle.

1

Pidä tammirimaa tuulipahvia ja koolausrimoja vasten. Piirrä rimaan merkit jokaisen koolausriman kohdalle. Kohdista merkit tarkasti rimojen keskelle, jotta ruuvit tarttuvat lujasti kiinni koolausrimoihin.

2

Merkitse jokaisen reiän paikka tarkasti. Piirrä merkit riman keskelle, jotta asennusruuvit tulevat pystysuoraan linjaan.

3

Paina merkkien keskelle pienet kolot terävällä esineellä. Kolot pitävät terän paikallaan ja estävät sitä liukumasta väärään linjaan. Ole huolellinen ja varmista, ettei sapluuna mene vinoon. Jos niin käy, reiät ja ruuvit menevät vääriin paikkoihin.

4

Poraa sapluunaan viisi reikää 4,5 millin terällä. Pidä terää tarkasti pystysuorassa, jotta rei’istä tulee kohtisuorat. Nyt voit porata kaikkiin tammirimoihin valmiit ruuvinreiät sapluunan avulla.

04
Asenna joka viides rima 6 Vaihe

Rimat kannattaa asentaa järjestelmällisesti, jotta ne tulevat suoraan ja yhtä kauas toisistaan.

Rimat menevät helposti vinoon, jos jokainen rima asennetaan mittaamalla. Se on helppo välttää asentamalla aluksi esimerkiksi joka viides rima. Sen jälkeen on helppo asentaa loput neljä rimaa jokaiseen väliin.

1

Merkitse ylimpään koolausrimaan, mille korkeudelle ylimmät ruuvit pitää asentaa. Ruuvinreiät on porattu erittäin tarkasti, ja nyt ruuvit pitää kohdistaa tarkasti samaan korkeuteen.

2

Asenna aluksi joka viides rima. Rimat ovat 4 senttiä leveitä, ja niiden väliin jätetään 1 sentin levyiset raot. Se tarkoittaa, että joka viidennen riman väli on 25 senttiä.

3

Kiinnitä rimat seuraavaksi alapäästä. Mittaa joka viidennen riman välinen etäisyys ja ruuvaa rimat kiinni 4,5x45 millin ruuveilla. Asenna sen jälkeen keskimmäiset ruuvit.

4

Voit käyttää apuna puristinta rimojen oikaisemisessa. Rimat voivat olla kieroja, joten ne pitää vääntää suoriksi ennen kiinnittämistä.

5

Jatka joka viidennen riman asentamista. Kohdista ylin ruuvi tarkasti värilangan linjan kohdalle. Sen jälkeen loput ruuvit osuvat automaattisesti oikeaan korkeuteen.

6

Tarkista, että kaikki rimat ovat suorassa ja yhtä kaukana toisistaan. Pienetkin heitot pistävät silmään todella selvästi.

05
Asenna loput rimat 7 Vaihe

Tarkkuus on ratkaisevaa sen kannalta, miltä ohuista rimoista tehty aita näyttää. Säädä rimat suoraan kaikessa rauhassa, ennen kuin ruuvaat ne kiinni.

Tässä käytetään tukikapulaa, joka pitää rimat oikealla korkeudella siihen asti, kun ne säädetään paikoilleen ja ruuvataan kiinni.

Näiden rimojen välissä on yhden sentin levyiset raot. Kaikkien rimojen väliin asennetaan välikapulat ennen kiinnittämistä.

1

Kiinnitä kaikki ruuvit valmiiksi rimoihin. Voit vääntää ruuvit alkuun käsin ja asentaa ne myöhemmin ruuvinvääntimellä.

2

Kiinnitä rimat tukikapulan avulla aiemmin asennettujen rimojen väliin. Ruuvaa kapula kiinni siten, että se pitää rimat ja ruuvit oikealla korkeudella.

3

Säädä rimat kohdilleen. Voit säätää rimoja kaikessa rauhassa, sillä tukikapula pitää ne oikealla korkeudella. Käytä rimojen välissä esimerkiksi 10 milliä paksua muoviliuskaa.

4

Ruuvaa rimat kiinni ylhäältä, kun ne ovat oikealla etäisyydellä toisistaan. Tarkista myös, että rimat ovat oikealla korkeudella. Voit hienosäätää rimojen korkeutta helposti tukikapulan avulla.

5

Ruuvaa rimat kiinni seuraavaksi alhaalta. Sen jälkeen voit säätää rimoja helposti keskivaiheilta, jos ne ovat kieroja.

6

Kiinnitä rimat lopuksi keskeltä. Käytä rimojen välissä koko ajan välikapulaa. Ota välikapula pois vasta, kun olet ruuvannut rimat kiinni.

7

Jatka rimojen asentamista. Siirrä tukikapulaa ja väli­ kapuloita sitä mukaa, kun etenet.

06
Sahaa rimat poikki 6 Vaihe

Kun kaikki rimat on asennettu, ne katkaistaan ylä- ja alapäästä. Se tehdään käsisirkkelillä, jonka terä säädetään 15 asteen kulmaan, jotta vesi valuu nopeasti alaspäin. Rakenteellinen puunsuojaus ehkäisee puun lahoamista ja pitää puun kunnossa pitkään. Viistot päät näyttävät tyylikkäiltä ja sopivat hyvin aidan huoliteltuun tyyliin.

1

Merkitse värilangalla, mistä rimat pitää katkaista. Sahaa rimojen alapäät poikki viistossa kulmassa, jotta vesi valuu nopeasti maahan. Se ehkäisee lahoamista.

2

Säädä sirkkelin terä 15 asteen kulmaan, jotta kaikkien rimojen päistä tulee yhtä viistot.

3

Sahaa tarkasti värilangan viivaa pitkin, jotta aidan alareunasta tulee siistin näköinen.

4

Tee merkki myös aidan yläreunaan, kun olet päättänyt, kuinka korkea aidasta tulee. Myös rimojen yläpäät kannattaa sahata viistoiksi, jotta vesi valuu maahan nopeasti.

5

Sahaa rimat poikki ylhäältä käsisirkkelillä. Rimoja ei tarvitse sahata poikki vinossa kulmassa, jos suojaat niiden päät pellillä.

6

Tammirimoista tehty aita sulautuu luonnollisesti ympäristöönsä.

Materiaalit

 • Lankkua, 48x198 mm
 • Villaa, Rockwool 50 mm
 • Bitumikaistaa
 • Säänkestävää tuulipahvia
 • Koolausrimaa, 22 x 50 mm
 • Ulkomaalia, mustaa
 • Tammirimaa, 20x40 mm
 • A4-ruuveja, 4x35 mm, 4,5x45 mm ja 6x80 mm

Erikoistyökalut

 • Värilankaa

Vie aikaa

12 metrin aidan rakentaminen vie noin kaksi viikkoa.

Hinta

Noin 300 euroa metri, jos aita on 2,6 metriä korkea.

Vaikeusaste

Aidan rakentaminen ei ole vaikeaa, mutta työssä on paljon pientä säätämistä, joka vie aikaa.

Piirustus

Video

Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa etatä viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …