Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tiiviit listat

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tiivisteet parantavat huoneilmaa ja laskevat lämmityskustannuksia. Ne estävät vetoa ja ulkoa tulevaa melua sekä pitävät pölyt ja saasteet ulkona. Nyt saat apua oikeanlaisen tiivisteen valitsemiseen kutakin kohdetta varten.

Tiivisteiden arvo on noussut viime vuosina. Ne eivät enää ole hätäratkaisu huonosti tehdylle puusepäntyölle ja vinoon vääntyneille oville ja ikkunoille. Pehmeät tiivistelistat ovat nykyään luonnollinen, itsenäinen ja välttämätön osa energiatehokasta ja äänieristettyä kotia, olipa sitten kyseessä uudisrakennus tai vanhan talon saattaminen ajan tasalle.

Vaikka ikkunoiden ja ovien puuosat olisi höylätty todella hienosti, puu ei koskaan asetu puuta vasten yhtä tiiviisti kuin kumipintaa vasten. Kaksikymmentä vuotta sitten hyvä puuhuullos riitti pitämään talon mukavan tiiviinä, mutta nykyajan tiiviyttä ja energianhukkaa koskevat ohjeet ja määräykset ovat paljon aiempaa tiukempia.

Nykyajan ikkunat ja ulko-ovet on varustettu niin syvällä huulloksella, että niihin jää tilaa joustavalle tiivisteelle. Jos puolestaan haluaa saattaa vanhemman talon lämmityskulut nykyajan tasolle, kannattaa aloittaa ovien ja ikkunoiden tiivistämisestä.

Huippuhyvä investointi

Arvioidaan, että 1960-luvun talon lämmöstä karkaa ulos jopa 40 % pelkästään epätiiviyksien ja rakojen kautta. Ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen käytetyn ra-hasumman tienaa usein takaisin nopeammin kuin lämmityskuluja pystyy millään muulla keinoin pudottamaan.

Sijoituksesta saattaa tulla tuottava jo muutamassa viikossa. Tämän jälkeen tiivisteet tuottavat tuloa joka päivä. Lisä- etuna saa paremman huoneilman ja lämpimämmän ja vähemmän vetoisan kodin. Itse voi päättää, miten ja mistä huoneisiin hankitaan raitista ilmaa.

Tiivisteitä on erivärisiä, -muotoisia ja kokoisia, myös materiaalit ja hinnat vaihtelevat paljon. Pehmeät, itsekiinnittyvät tiivisteet tunnetaan ehkä parhaiten. Näistä on vain valittava malli, joka on kooltaan sopiva ja kestää tarpeeksi kauan hintaan ja vaivannäköön nähden.

Monet tarpeet ratkeavat parhaiten uudemmilla tiivistemalleilla, jotka saatetaan naulata tai työntää uraan. Myös näihin tuotteisiin kannattaa tutustua. Niitä nimittäin käytetään useimmissa uusissa ikkunoissa ja ovissa. Näillä tiivisteillä vanhoista ikkunoista ja ovista saa yhtä tiiviit kuin uusista.

Tiivisteen pitää sopia sekä suurimpaan että pienimpään rakoon.

Koko

Tiivisteen paksuus valitaan raon suuruu-den mukaan. Tiivisteen pitää olla niin paksu, että se sulkee raon tiiviisti sen leveimmästä kohdasta, mutta tiiviste ei saa vaikeuttaa ikkunan sulkemista eikä saa jäädä niin littanaan, ettei se enää jousta. Tämän vuoksi on tärkeää tietää raon suurin ja pienin mitta, ja löytää tii-viste, joka istuu molempiin mittoihin.

Kun pakkauksessa lukee, että tiiviste peittää 2-4 mm:n raon, raon pitää siis olla vähintään 2 mm leveä ohuimmassa kohdassa ja korkeintaan 4 mm leveä leveimmässä kohdassa.

Tiivisteen leveyden täytyy sopia huulloksen leveyteen. Mittaa huullok-sen leveys ja etsi mahdollisimman leveä tiiviste ilman, että siitä tulee liian leveä, kun osat painuvat yhteen.

Q-Lon-tiiviste on päällystetty sileällä ja likaa hylkivällä pinnoitteella.

Materiaali

Solumuovitiivisteet ovat edullisim-pia. Ne kestävät 3-4 v, eivät eristä koste-udelta ja mielletään vain pölyeristeiksi.

EPDM-tiivisteet ovat kalliimpia, tii-viimpiä ja kestävämpiä. Materiaali sietää hyvin lämpöä, ilmansaasteita ja sääolo-suhteita. Käytetään myös jääkaapeissa ja pakastimissa. Tiivisteen elinikä on vähintään 8 vuotta.

Silikonitiivisteet ovat kalliimpia, kestävät pidempään ja ovat hyvin jous-tavia, sillä ne koostuvat vain ohuesta kuoresta. Käyttö suurta ulottuvuutta tai kestävyyttä vaativissa kohteissa.

EPDM-tiivistelistat pvc:stä yms. eivät asetu niin tiiviisti kuin pehmeät tii-vistenauhat, mutta sopivat hyvin esimerkiksi liukuoviin ja autotalleihin.

Yhteenpuristetut tiivisteet, joissa pehmeä kumitiiviste on puu-, muovi- tai metallilistan päällä.

Q-Lon-tiivisteet. Q-Lon-tiivisteet. 3 muovityyppiä. Uusimmissa ovissa ja ikku-noissa on tii-vistehuullos.

Muoto

Tiivisteiden muoto valitaan sen mukaan, miten iso rako niiden pitää täyttää ja miten tiiviste kiinnitetään.

Perinteiset prof ilit on nimetty prof ilia muistuttavan kirjaimen mukaan. Usein tosin sanotaan, että järjestys I, E, P, D ja O mukailee vain rakokoon kasvua. Muoto liittyy yhtä paljon myös materiaaliin, sen leviämiseen ja kiinnitystapaan.

Useimmat pehmeät tiivisteet saa itse-kiiinnittyvällä pinnalla, josta irrotetaan suojamuovi ennen kuin tiiviste kiinnite-tään paikalleen. Valittavana ovat E, P, D ja Omega (O-tiivisteessä on tasainen pohja) rakokoon mukaan.

Tiivisteen saa vankemmin kiinni niittaamalla. Tällöin vaihtoehtoina ovat vain E- ja P-prof ilit.

Nykyaikaiset tiivisteet nykyaikaisissa ikkunoissa ja ovissa on valmistettu useista materiaaleista, joissa kova osa voidaan niitata tai työntää uraan ja pehmeä osa varmistaa tiiviyden. Ne ovat kalliimpia mutta paljon helpompia asentaa ja vaihtaa.

I-profiili on neliskulmainen. Käytössä vain halvoissa soluku-mitiivisteissä, jotka ovat riittävän pehmeitä tälle muodolle.

E-profiilia tapaa EPDM-tiivisteissä ja silikonisissa lasilis-toissa. Tiivistää hyvin, vähän kokoeroja, esim. 2-4 mm.

P-profiili: pieniin väleihin, esim. 2-5 (EPDM) ja 1-4 (silikoni). ”Jalka” tarjoaa ison liimapinnan ja mahdollisuuden niitata tiiviste.

D-profiili: keskikokoisiin väleihin, esim. 1-5 mm (silikoni). Ei voi niitata, mutta voi liimata, itsekiinnittyviä malleja.

O-profiili: suuriin väleihin, esim. 1-7 ja 1-10 m (silikoni). Lii-mataan pyöreään huullokseen. Itsekiinnittyvät Q ja Omega.

V-profiili ei vaadi materi-aalien yhteen puristumista. Käyttö mekaanista kulumista kestävissä massiivilistoissa.

Valitse oikea tiivistenauha

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Puhdista pinta maalista ja tiivistejäänteistä, ennen kuin mittaat välin leveyden.

Puhtaat mitat

Kun uutta tiivistettä varten otetaan mitat, pitää ensin poistaa kaikki vanhat tiivisteet ja siivota liima- ja nauhajäänteet pois. Jos huul-loksessa on irtomaalia, myös se poistetaan, jotta uusi tiiviste saadaan kunnolla kiinni.

Laajentuva saumanauha kestää vain pieniä muutoksia.

Saumanauha ei ole tiivistenauha

Saumanauhaa käytetään sulkemaan karmin ja seinän välisiä rakoja, eikä sitä voi käyttää tiivistenauhan korvikkeena. Saumanauha laajenee ja täyttää välin, kun se on kerran asennettu saumaan, mutta se ei pysty jatkuvasti muuttamaan muotoaan.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Tiiviit listat
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin