Tiivisteiden arvo on noussut viime vuosina. Ne eivät enää ole hätäratkaisu huonosti tehdylle puusepäntyölle ja vinoon vääntyneille oville ja ikkunoille. Pehmeät tiivistelistat ovat nykyään luonnollinen, itsenäinen ja välttämätön osa energiatehokasta ja äänieristettyä kotia, olipa sitten kyseessä uudisrakennus tai vanhan talon saattaminen ajan tasalle.

Vaikka ikkunoiden ja ovien puuosat olisi höylätty todella hienosti, puu ei koskaan asetu puuta vasten yhtä tiiviisti kuin kumipintaa vasten. Kaksikymmentä vuotta sitten hyvä puuhuullos riitti pitämään talon mukavan tiiviinä, mutta nykyajan tiiviyttä ja energianhukkaa koskevat ohjeet ja määräykset ovat paljon aiempaa tiukempia.

Nykyajan ikkunat ja ulko-ovet on varustettu niin syvällä huulloksella, että niihin jää tilaa joustavalle tiivisteelle. Jos puolestaan haluaa saattaa vanhemman talon lämmityskulut nykyajan tasolle, kannattaa aloittaa ovien ja ikkunoiden tiivistämisestä.

Huippuhyvä investointi

Arvioidaan, että 1960-luvun talon lämmöstä karkaa ulos jopa 40 % pelkästään epätiiviyksien ja rakojen kautta. Ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen käytetyn ra-hasumman tienaa usein takaisin nopeammin kuin lämmityskuluja pystyy millään muulla keinoin pudottamaan.

Sijoituksesta saattaa tulla tuottava jo muutamassa viikossa. Tämän jälkeen tiivisteet tuottavat tuloa joka päivä. Lisä- etuna saa paremman huoneilman ja lämpimämmän ja vähemmän vetoisan kodin. Itse voi päättää, miten ja mistä huoneisiin hankitaan raitista ilmaa.

Tiivisteitä on erivärisiä, -muotoisia ja kokoisia, myös materiaalit ja hinnat vaihtelevat paljon. Pehmeät, itsekiinnittyvät tiivisteet tunnetaan ehkä parhaiten. Näistä on vain valittava malli, joka on kooltaan sopiva ja kestää tarpeeksi kauan hintaan ja vaivannäköön nähden.

Monet tarpeet ratkeavat parhaiten uudemmilla tiivistemalleilla, jotka saatetaan naulata tai työntää uraan. Myös näihin tuotteisiin kannattaa tutustua. Niitä nimittäin käytetään useimmissa uusissa ikkunoissa ja ovissa. Näillä tiivisteillä vanhoista ikkunoista ja ovista saa yhtä tiiviit kuin uusista.