Suurenna olohuonetta ja päästä valoa sisään lasiset pariovet

Sahaa kahden huoneen väliin aukko ja asenna lasiovet, niin saat molemmista huoneista huomattavasti valoisammat. Näin se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
650 euroa

Johdanto

Rakensitpa sitten itse talosi tai ostit vanhan, huomaat ennen pitkää, että tilantarve ja sisustusmaku muuttuvat väistämättä vuosien mittaan. Joskus kannattaa purkaa jokin seinä, toisinaan taas pariovilla voidaan tuoda uutta tilan tuntua. Lasiset tuplaovet voivat tuoda huoneisiin merkittävän paljon lisää valoa, ja huoneet pysyvät tästä huolimatta omina tiloinaan suljettavien ovien ansiosta.

Ohjeet

01
Sahaa aukko 7 Vaihe

Tämä seinä on tehty kevytbetoniele-menteistä, ja sitä on vahvistettu raudoituksella. Aukkoa ei siis voi sahata puukkosahalla, vaan tarvitaan kulmahiomakone ja timanttileikkuulaikka. Näin leikataan ensimmäiset senttimetrit ja raudoitus. Jos laikka ei työnny koko seinän läpi, sahaa loput käsisahalla.

Pois sahattavaan kohtaan asennetaan päällyspalkki. Se ei ole kantava, vaan kannattelee vain itseään. Palkin avulla seinästä saadaan yhtenäinen, ja pinnalta halkeamaton, sillä seinän materiaalit elävät samalla tavalla. Lisäksi palkista ei tarvitse maksaa mitään!

1

Piirrä seinään oviaukko ja merkitse elementtien liitoskohtien paikat, jos saat ne selville. Näin on helpompi sahata, ja saat elementit poistettua kokonaisina, jolloin ne voi käyttää uudestaan.

2

Sahaa oviaukko kulmahiomakoneella. Käytä hengityssuojainta ja suojalaseja. Sahaamisesta tulee paljon pölyä, joten sulje ovet ja peitä ne märillä arkeilla.

3

Poista elementit sitä mukaa, kun sahaat ne. Sahaa koko aukko, myös päällyspalkin aukko.

VINKKI: Imuroi saman tien, jotta et levitä pölyä ympäri taloa.

4

Piirrä koko päällyspalkki yhdelle elementeistä. Sen pitää olla leveydeltään ja korkeudeltaan 5-6 mm aukkoa pienempi, jotta liimalle jää tilaa.

5

Sahaa päällyspalkki kulmahiomakoneella ja varo osumasta elementteihin mahdollisesti upotettuihin pitkittäissuuntaisiin raudoituksiin.

VINKKI: Aseta elementit kahden laudan päälle, jotta et sahaa alustaan.

6

Sovita päällyspalkkia niin, että se varmasti sopii paikalleen. Sen yläpuo-lelle ja sivuille pitää jäädä 5-6 mm rakoa. Muutoin joudut sahaamaan siitä hieman pois, ennen kuin voit liimata sen kiinni.

7

Harjaa pölyt huolella pois sivuilta ja lovikohdista. Näin liima pitää kunnolla.

02
Aseta päällyspalkki 7 Vaihe

Voit hyvin rakentaa päällyspalkin puusta ja kipsilevyistä, mutta koska tämä seinä on rakennettu pitkistä kevytbetonielementeistä, päätämme käyttää sitä. Näin materiaalit eivät poikkea toisistaan, mikä voisi aiheut-taa liitosten halkeilua huoneen läm-pötilan vaihdellessa.

Päällyspalkki leikataan ja liima-taan kevytbetonille tarkoitetulla liimalla. Tämä onnistuu helposti.

1

Kastele kaikki liimattavat pinnat, jotta ne eivät ime kosteutta liimasta, jolloin liima ei kiinnity kunnolla. Käytä tavallista vettä ja kalkkiharjaa tai sientä.

2

Sivele liimaa liimattaville pinnoille. Laita liimaa sivuille ja lovien pohjalle. Levitä sitä myös päällyspalkin sivuille, jotta saat saumat varmasti täyteen.

3

Asenna päällyspalkki. Kiristä pari lautaa toiselle puolelle seinää, niin saat päällyspalkin helpommin oikealle paikal-leen, eikä se työnny ulos toisesta reunasta.

4

Kiinnitä päällyspalkki lautoihin niin, että se tulee seinän tasoon. Poista saumoista mahdollisesti pursuava liima kaikkialta paitsi lautojen kohdalta. Liimaa on vaikea poistaa, kun se on kuivunut.

5

Täytä sauma liimalla, kun liima on asettunut ja olet poistanut ohjaus-laudat. Käytä lastaa tai veistä liiman työntämiseksi saumoihin.

6

Kiinnitä päällyspalkki parilla aal-tonaulalla molemmissa sivuissa. Näin päällyspalkki pysyy varmasti juuri siinä, mihin sen asetit, eivätkä liitokset halkeile.

7

Liitokset tasoitetaan liimalla. Käytä leveää lastaa, niin vältyt urilta, sillä liimaa on vaikea hioa myöhemmin.

03
Ovenkarmi 7 Vaihe

Neliskulmainen kehys, joka muodostaa ovenkarmin, on helppo koota. Osat vain ruuvataan yhteen kulmista.

Voit asentaa karmin ilman ovenkyn-nystä, jotta saat lattioista yhtenäiset. Näin huoneet sopivat paremmin toisiinsa. Sen sijaan kahden lattian välinen aukko pitää sulkea. Samalla voit sahata pois karmin pystysivuista, jotta oven ja karmin väliin ei jää liian suurta rakoa.

1

Kokoa ovenkarmi. Aseta ensin osat lattialle ja tarkista, että saranat sijoittuvat tarkasti samaan korkeuteen vastakkaisilla sivuilla.

2

Esiporaa ja ruuvaa karminosat yhteen. Käytä 4 mm poraa pora-taksesi karmin pystyosien läpi ovenkynnyk-seen ja toisaalta päällyspalkkiin. Ruuvaa osat yhteen 5 x 45 mm ruuveilla.

3

Sijoita karmi oviaukkoon ja kiinnitä se kiiloilla. Iske kiilat molemmilta puo-lilta seinää ja tarkista, että karmi on pysty-suorassa sivuiltaan ja kulmat suorakulmaisia.

TÄRKEÄÄ! Älä iske kiiloja niin kovaa, että karmi taipuu keskikohdasta.

4

Kiinnitä karmi karmiruuveilla. Valitse ruuvi ja tarvittaessa myös tulppa, joka sopii seinämateriaaliisi. Tässä käytämme kevytbetoniin tarkoitettua erikoistulppaa. Ruuvaa kiilojen läpi, jotta ne eivät pääse liikkumaan.

5

Lyhennä ulos työntyviä kiilanosia taittoteräveitsellä, ennen kuin kiinnität peitelistat. Käytä terävää taittoteräveistä tai talttaa.

6

Asenna ensimmäinen ovi. Karmin saranat sopivat oven loviin. Työnnä saranat aivan pohjaan asti ja kiristä ruuvit, jotka ovat valmiina tehtaan saranoissa.

7

Kiristä saranoiden kahta ruuvia ensin ja ruuvaa saranan keskelle ruuvi, jotta ovi ei putoa, jos toinen ruuveista löystyy.

04
Viimeistely 4 Vaihe

Jäljellä on enää ovenvetimien ja peitelis-tojen asennus. Vetimet eivät sisälly ovi-pakettiin, vaan ne on ostettava erikseen. Sama koskee peitelistoja. Tässä valitsimme täysin sileät 65 mm listat, jotka on valkolakattu tehtaalla. Muista työn-tää mineraalivillaa seinän ja ovikarmin väliin, ennen kuin peität raon peitelis-toilla. Näin vältyt vedolta.

1

Kiinnitä ensin reunalista, käytä puristimia kiinnityksen apuna. Listan tulee sijoittua aukeavaan ovipuolikkaaseen, tämän huomaat hyvin nopeasti.

2

Täytä karmin ja seinän väli eris-teellä. Työnnä eristeet rakoon lastan avulla. Tässä tarkoituksena on vain estää vetoa, ei niinkään välttää lämmönhukkaa, joten voit itse laittaa enemmänkin eristettä.

3

Pidä yhtä pystypeitelistoista pai-kallaan ja merkitse korkeus sisäkul-man mukaan (lyijykynällä). Sahaa 45 °viilto. Työstä toisen puolen listat samaan tapaan.

4

Peitelistan saa nopeasti kiinni naulaimella. Jos et omista naulainta, voit käyttää vasaraa ja uppokantanauloja. Ensin kaksi pystysivua, sitten ylälista

Materiaalit

Ovisarja ja karmi (tässä: Swedoor)
• 1 ovisarja karmeineen (tässä Swedoorin M15x210)
• 13,5 m sileät peitelistat, 65 mm, valk.
• 2 reunalistaa (saa oven mukana)

Lisäksi:
• Kevytbetoniin sopivaa liimaa
• Aaltonauloja
• Kannallisia karmiruuveja
• 5 x 45 mm ruuveja
• Uppokantanauloja
• Kiiloja

Erikoistyökaluja

• Kulmahiomakone, timanttileikkuulaikka
• Naulain

Vie aikaa

Varaa työhön 2 päivää.

Hinta

Noin 650 € sisältäen saumaliiman ja ovivetimet

Vaikeusaste

Kunhan olet varmistanut, että seinä ei ole kantava, selviät työstä helposti.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ovet