Väsynyt ovenkahva - näin vaihdat sen

Ulko-oveen tarvitaan uusi kahva. Lukko on vaihdettu nykyaikaiseen kuusitappiseen malliin. Enää puuttuu kahva, joka sopii uuteen selkeään tyyliin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
20 euroa

Johdanto

Vanha messinkinen ovenkahva ei näyttänyt enää kovin hienolta uutta ruostumatonta teräslukkorunkoa vasten, joten se vaihdetaan ruostumattomasta teräksestä valmistettuun L-malliseen kahvaan, jonka mukana saa myös tarvittavat ruuvit. Kahvamalli on nykyaikainen ja yksinkertainen, mutta kuitenkin tarpeeksi vankka.

Vie aikaa

Noin 1 tunti

Hinta

Malleja on monenhintaisia. Tämä kahva maksaa 20 €.

Vaikeusaste

Ovenkahva on melko helppo vaihtaa.

Ohjeet

Vanha messinkinen ovenkahva ei näyt-tänyt enää kovin hienolta uutta ruostu-matonta teräslukkorunkoa vasten, joten se vaihdetaan ruostumattomasta teräk-sestä valmistettuun L-malliseen kah-vaan, jonka mukana saa myös tarvit-tavat ruuvit. Kahvamalli on nykyaikai-nen ja yksinkertainen, mutta kuiten-kin tarpeeksi vankka.

Ulko-oven kahvan pitää olla laadukas, sillä ulko-ovi on muita ovia raskaampi. Myös kahvan tulee siis olla vankka, jotta se kestää myös silloin, kun siitä otetaan riuskasti kiinni rajulla myrskyilmalla.

1

Poista vanha kahva. Messinkiset ruuvit voivat olla hieman pehmeitä, joten irrota ne tavallisella ruuvitaltalla. Näin ruuvinkantojen urat eivät vaurioidu.

2

Tarkista, sopiiko uuden kahvan neliskulmainen tanko pituudel-taan oveen asettamalla se paikalleen. Jos tanko on liian pitkä, sitä pitää lyhentää rautasahalla. Tämä on harvoin tarpeen.

3

Katkaise ruuvit niin, että ovenkah-va voidaan kiinnittää niillä. Ruuvit on tehty ovenkahvaa varten, ja niitä voi lyhen-tää 5 mm välein, jolloin ne on helppo sovit-taa tarkasti oman oven paksuuteen.

4

Asenna ruuvit muoviohjurin läpi. Näin ovenkahva ei heilu sivusuunnas-sa, ja saat sen asennetuksi oikein. Näin kahva myös pitää oven kunnolla kiinni.

5

Kiristä ruuvit ruuvitaltalla. Käytä aivan tavallista ruuvitalttaa, niin pystyt paremmin säätelemään kiristysmäärää. Tarkista, että ovenkahva toimii kuten pitää, ennen kuin jatkat työtä.

6

Kiinnitä kahvan mukana tuleva pieni ruuvi. Se ruuvataan oven läpi menevän neliskulmaisen tangon sisään niin, että kahva kiinnittyy paikalleen ja oven voi avata ja sulkea.

7

Aseta peitelevy kahvan ympärille. Peitelevyssä on lovi, jotta se voidaan tarvittaessa myöhemmin irrottaa. Muista kääntää lovi alaspäin, niin se ei jää näkyviin.

Video

TEKNIIKAT: Ovenkahvan asentaminen

Nykyaikainen kahva on helppo säätää eripaksuisille oville sopivaksi

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.