Selvää säästöä – oikaise ja maalaa ovi

Uusi ulko-ovi on kallis eikä välttämättä sovi täysin talon tyyliin. Lue, miten vanha ovi oikaistaan ja maalataan. Tämän jälkeen se kestää jälleen – jopa sata vuotta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
40 euroa

Johdanto

Rahaa säästyy ja talon omaleimaisuus pitää pintansa, jos uhraa hieman aikaa ja uudistaa vanhan ulko-oven huolellisesti sen sijaan, että ostaa uuden tehdasvalmisteisen oven, joka ei luultavasti kestä läheskään yhtä kauan.

Vanha peiliovi on todella painava. Paino saa oven ajan myötä vajoamaan alaspäin saranapuolen vastakkaiselta sivulta liitosten löystyessä. Saranoita voi säätää muutamien vuosien ajan, ja niihin voi asettaa ovea nostavat aluslevyt, jotta ovi ei ota kynnykseen kiinni. Viime kädessä voi vielä siirtää karmin vastarautaa hieman alemmaksi, jotta lukon kieli ja tappi osuvat kohdalleen.

Eräänä päivänä ovi on kuitenkin siinä kunnossa, että se ei enää sulkeudu kunnolla ja ovesta vetää, vaikka sitä olisi huolella tiivistetty. Tilalle voi ostaa uuden oven, mutta se ei varmasti kestä sataa vuotta. Voikin olla parempi ratkaisu ryhtyä oikaisemaan vanhaa ovea.

Näytämme, miten ovi jännitetään ja korjataan tapeilla ja kulmaraudoilla niin, että se ei enää pääse putoamaan alaspäin. Tehtävä ei ole edes vaikea.

Ohjeet

01
Valmistelut 5 Vaihe

Ennen kuin ovea pääsee oikaisemaan ruuvipuristimilla, mah-dollisimman monta osaa on irrotettava.

Kahva ja lukkopesä poistetaan, jotta ovi on helpompi hioa. Mahdolliset lasi-ruudut irrotetaan, sillä ne eivät kestä korjaustoimia, joilla ovi pakotetaan suo-raksi. Mikäli kulmissa tai reunoissa on lahoa, ne on paikattava uudella puulla. Muista käyttää ydinpuuta ja poistaa kaikki lahopuu ennen kuin laitat tilalle uutta puhdasta puuta.

1

Poista kahva ja irrota lukkopesä. Lukkopesä saattaa vaatia puhdistamista ja voitelua. Myös se irrotetaan, jotta se ei kerää likaa ja puruja korjauksen aikana.

2

Poista vanha tippanokka. Tämä tippanokka on lahonnut ja pysyy ovessa vain naulalla. Se poistetaan ja sen tilalle tehdään uusi, joka toimii paremmin.

3

Irrota lasit varovasti, jotta ne eivät hajoa, kun ovi oikaistaan. Kaavi ensin maali pois, jotta näet, missä puu ja kitti kohtaavat toisensa. Näin kitti on helpompi poistaa ja lasi irrottaa.

4

Puhdista huullokset. Vanhaa kittia voi olla vaikea poistaa. Voit käyttää yläjyrsintä varovasti, jos katat lasiaukot levyllä, joka tukee jyrsimen pohjalevyä.

5

Puhdista liitokset liasta, liimasta ja kitistä. Irvistäviin liitoksiin on usein lisätty kittiä tai niitä on yritetty liimata. Täytteet täytyy poistaa, jotta ne eivät ole tiellä, kun ovea ryhdytään oikaisemaan.

02
Oikaise ovi 7 Vaihe

Jo vuosia roikkunutta ulko-ovea ei voi oikaista parissa tunnissa. Oven kiris-täminen ja lisäkiristäminen vaatii nimittäin pari päivää.

Ovea ei kannata purkaa kokonaan, vaan se on syytä jättää ammattilaiselle. Oven voi sen sijaan kiristää yhteen puristimilla ja itse tehdyllä aputyöka-lulla. Se koostuu kahdesta laudasta, jotka on asetettu kulmasta kulmaan ristikkäin ja jotka yhdistetään oven keskikohdassa puristimilla.

Uloimmaksi oven kulmiin kiinnite-tään kiilat. Oven keskelle ruuvataan myös kiilat, joiden avulla ruuvipuristi-met saadaan kiinnitettyä johonkin.

1

Kulmakiilojen muotoileminen. Sahaa kaksi kiilaa, jotka sopivat tarkasti oven kulmiin, oven yläosaan saranapuolella ja alaosaan lukkopuolella. Lukkopuoli on nimittäin tarkoitus nostaa paikoilleen.

2

Kiinnitä kiilat vahvoihin laudan-pätkiin. Työhön tarvitaan kaksi lautaa, jotka yhdistyvät oven keskikoh-dassa. Kiilat liimataan ja ruuvataan kiinni, jotta niitä voidaan käyttää kiristämiseen.

3

Kiinnitä ruuvipuristimet keskimmäisiin kiiloihin. Kun ovi on saanut olla rauhassa 100 vuotta, se ei anna periksi noin vain. Oveen kohdistetaan puristusta vähän kerrallaan parin päivän ajan.

4

Purista kaikki liitokset yhteen. Käytä kahta lautaa kiiloineen ja aseta ne poikittain oveen nähden. Iske vahvoihin kiiloihin sisäpuolelta kummaltakin sivulta. Näin pakotat liitoksia puristumaan yhteen.

5

Kiinnitä kaikki liitokset tapeilla. Vanhoja loviliitoksia ei voi liimata, joten ne on lukittava tapeilla. Poraa lähes oven läpi, ja iske reikiin pyökkitapit. Älä iske liian kovaa, jotta puu ei halkea toiselta puolelta.

6

Jyrsi ja talttaa kulmaraudoille tarkat paikat poikittaisliitoksiin. Kulmaraudat pitää voida upottaa ja tasoittaa päältä. Kulmien on sovittava uriin tiiviisti, jotta ovi pysyy asennossaan.

7

Asenna kulmaraudat. Ruuvit pitä-vät kulmaraudat paikallaan, mutta eivät sinällään vaikuta oven asentoon. Tämän takaa kulmaraudan tiivis istutta-minen puuhun. Tasoita ja maalaa lopuksi.

03
Uusi tippanokka 2 Vaihe

Vanha tippanokka, joka oli vain nauloilla kiinni ovessa, on saanut kärsiä sateista ja kaipaa kipeästi huoltoa. Onneksi laho-aminen ei ole levinnyt oveen asti. Tippanokka pitää kuitenkin vaihtaa oven suojelemiseksi.

Tippanokka johtaa sadeveden oven alareunasta ja kynnyksen huulloksesta pois ja ohjaa valuvan veden etäämmälle kynnyksestä, jotta lahoamiselta välty-tään. Ilman tippanokkaa sadevesi pääsee valumaan huullokseen ja sitä kautta taloon. Päätimme upottaa oveen uuden listan ja liimata se kiinni, sen sijaan että vain naulaisimme vanhan tippanokan tilalle uuden.

1

Jyrsi oveen ura yläjyrsimellä. 10 mm:n syvyys on sopiva. Yläreunan pitää olla alaspäin viistetty ja alareunan oveen nähden suorassa kulmassa.

2

Asenna tippanokka. Kun se sopii napakasti uraan, se liimataan kiinni. Sivele hieman ulkokäyttöön sopivaa pva-liimaa uran reunoihin ja kiinnitä tippanokka.

04
Maalaus 2 Vaihe

Kun vanha upea ovi on puhdistettu, oikaistu ja lasit asennettu takaisin paikoilleen, oven pinta kannattaa käsitellä huolellisesti.

Ensin oveen sivellään pohjustusöljyä ja sen jälkeen ohut kerros pellavaöljy-maalia, joka saa kuivua välillä kunnolla. Näin pinnasta saadaan kaunis ja hyvin kulutusta kestävä. Hyvä pintakäsittely suojaa ja säästää itse ovea. Ovi kestää jälleen seuraavat 100 vuotta - mikä on erinomainen suoritus.

1

Ikkkunapienojen maalaus. Ensim-mäinen maalikerros kannattaa sivellä jo ennen lasin kiinnittämistä. Anna kitin kui-vua muutama päivä, jotta se kovettuu kunnolla eikä siveltimen jäljiltä jää urakohtia.

2

Ovi on oikaistu ja toimii jälleen moitteetta. Nyt on viimeisen pintamaalikerroksen vuoro.

Materiaalit

• 4 vankkaa lautaa
• 2 kulmarautaa ja ruuveja
• 10 mm:n pyökkitappeja
• Männyn ydinpuuta tippanokkaa varten
• Pellavaöljykittiä, pohjustusöljyä ja maalia

Erikoistyökalut
• Upotussaha, jossa on ohjauskisko
• Yläjyrsin, jossa on ohjauskisko

Vie aikaa

Oikaisutyö saattaa vaatia pari työpäivää. Lisäksi kuivumisen vaatima aika.

Hinta

25-40 € puutavaraan ja maaleihin

Vaikeusaste

Oven oikaisu ei ole vaikeaa, kunhan ovea ei joudu purkamaan kokonaan osiin.

Piirustus

Huomattavasti parempi tippanokka

Päätimme valmistaa tippanokan itse, mutta niitä voi ostaa myös valmiina.
Tippanokan yläreuna pitää työstää viistoksi, jotta vesi valuu siitä alaspäin. Oveen jyrsitään ensin ura samaan viistoon kulmaan, joka tippanokan yläreunassa on. Uran alareuna jyrsitään suorakulmaiseksi oveen nähden.
Tippanokan etureunan lähelle sahataan pyörösahalla pieni tippaura. Lopuksi tippanokan pohjaan ovea vasten työstetään huullos, jotta tippanokka sopii tiukasti oveen jyrsittyyn uraan.

Huomattavasti parempi tippanokka

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …