Näin vaihdat pääoven

Kulunut pääovi kannattaa vaihtaa uuteen. Uusi ovi säästää energiaa, pitää varkaat loitolla ja toivottaa vieraat tervetulleiksi.

Skift hoveddøren - trin for trin

Upea pääovi toivottaa vieraat ja asukkaat tervetulleiksi.

Johdanto

Uusi pääovi on yksi parhaista investoinneista, jos haluat, että talosi näyttää hyvin hoidetulta. Kaikki vieraat näkevät ovesi, ja sen luoma mielikuva leimaa koko talon. On oikeastaan sääli, että niin moni pääovi on jo aikansa elänyt. Talojen ulko-ovet näyttävät usein kuluneilta ja siltä, etteivät ne ole pysyneet talon muiden remonttien mukana. Vanhat ovet vuotavat lämpöä eivätkä täytä nykyisiä murtosuojausvaatimuksia.

Hyvä hankita kaikin puolin!

Yleisimmät ulko-ovet maksavat asennustarvikkeineen ja lukkoineen 500:sta eurosta 1500 euroon. Siitä huolimatta uusi ulko-ovi on kaikin puolin hyvä sijoitus, varsinkin, jos asennat oven itse. Kerromme alla, miten oven vaihtaminen onnistuu varmasti laadusta tinkimättä niin puu- kuin tiiliseinään.

Ohjeet

01
Poista vanha ovi kun saat uuden 3 Vaihe

1

Mittaa uuden karmin ulkomitat. Varmista, että karmi mahtuu ovenreikään ennen kuin poistat vanhan karmin ja oven paikaltaan. Jätä joka puolelle karmia vähintään 15 millin sauma, jotta voit eristää oven kunnolla.

2

Irrota vanha karmi joko kokonaisena tai palasina. Jos karmi ei lähde kokonaisena, säästä mieluummin seinä kuin karmi. Poista vanhat eristeet sekä katkaise vanhat naulat ja ruuvit.

3

Puhdista runkotolpat huolellisesti. Irrota karminpalaset ja puhdista pinnat perusteel-lisesti. Varo, ettet naarmuta seiniä.

02
Kiinnitä uusi karmi paikalleen 7 Vaihe

Kiinnitä uusi karmi paikalleen oikeassa järjestyksessä. Järjestys on tärkeää, jotta ovesta tulee suora ja vakaa.

Aloita kiilaamalla kynnys vaakatasoon ja oikeaan korkeuteen. Nosta karmi kynnykselle ja kiinnitä saranapuoli runkoon. Varmista, että karmi on suorassa ja molemmilla puolilla on yhtä leveä sauma.

Kiinnitä lopuksi karmin lukkopuoli runkoon ja varmista, että ovi sulkeutuu tiivisti. Karmin etäisyyden hienosäätö on helppoa uusilla säätöruuveilla.

1

Kiilaa kynnys vaakatasoon puukiiloilla. Jätä oven alle vähintään kymmenen millin sauma, jotta voit tiivistää sen kunnolla.

2

Aseta karmi paikalleen ja säädä se suoraan. Tue ja kiilaa karmi suoraan isoilla puukiiloilla, jotka eivät jätä karmiin jälkiä. Varmista, että molemmat puolet ovat suorassa ja saumat ovat yhtä leveät.

3

Jos karmissa ei ole valmiita reikiä, aloita poraamalla reiät karmin saranapuolelle. Säädettävät Programa- ruuvit asennetaan 14-millisiin reikiin. Poraa reiät neljään eri korkeuteen.

4

Eriporaa reiät runkoon. Jos runko on puuta, käytä Programa-ruuvin kärjel-le sopivaa 5 millin terää. Jos seinä on tiiltä, poraa kiviterällä reikä viiden millin tulpalle.

5

Ruuvaa karmi kiinni seinään. Käännä säätöruuviavain asentoon, jossa se pyö-rittää sekä ruuvin alempaa että ylempää kierrettä samaan tahtiin, jotta karmin ja seinän välinen etäisyys ei muutu.

6

Hienosäädä karmin ja rungon etäisyys. Käännä avainta siten, että vain karmin sisällä oleva kierre liikkuu. Kun vain toinen kierre liikkuu, sauman leveys muuttuu. Kiilaa karmi ruuvien vierestä.

7

Kiinnitä karmin lukkopuoli samalla tavalla ja säädä lukkopuolen karmia oven mukaan. Nosta ovilehti saranoille ja tarkista, että se asettuu tiiviisti karmia vasten joka puolella.

03
Eristä ja tiivistä saumat 3 Vaihe

1

Paina uratiiviste seinän sisäpuolelle karmin ja rungon väliin. Valitse tiivisteen koko siten, että se asettuu saumaan sopivan tiiviisti. Tiiviste muodostaa esteen, josta saumamassa ei pääse läpi.

2

Voit tiivistää sauman uretaanilla tai elastisella saumamassalla. Voit peittää karmin maalarinteipillä, jotta se ei sotkeudu. Varmista, että eriste täyttää koko karmin ja rungon välisen tilan.

3

Paina saumamassa tiiviiksi ja tasoita pinta. Voit tiivistää massan painelemalla sitä tikulla. Tasoita sauma sormella tai pienellä muovilastalla.

04
Tiiliseinän tiivistys ulkopuolelta 4 Vaihe

Laasti sopii tiiliseinään sekä teknisesti että visuaalisesti.

Talossasi on nyt uusi ja upea ulko-ovi, eikä vaikutelmaa kannata pilata rumilla saumoilla. Uretaanivaahto tai saumamassa ei näytä hyvältä tiiliseinässä, mutta laasti sopii tiiliseinään kuin valettu. Käytä kestävää kuitulaastia, joka päästää kosteuden ulos seinästä ja pitää karmin hyvässä kunnossa.

1

Tiivistä sauma mineraalivillalla. Jätä pintaan noin 15-20 mm tyhjää tilaa.

2

Sekoita kuitulaasti. Älä käytä liikaa sementtiä, ettei laastista tule liian jäykkää. Voit ostaa valmista kui-tulaastia tai lisätä kuidut sekaan itse.

3

Tiivistä sauma kahdessa osassa. Työnnä saumaan aluksi sen verran laastia, että tyhjää tilaa jää noin 4-5 milliä. Täytä sauma loppuun asti, kun alempi kerros on kovettunut.

4

Tasoita sauma sienellä. Puhdista myös karmi ja seinä laastista. Puh-dista laasti pois myös mahdollisista ikkunoista, sillä laasti syövyttää lasia.

05
Puuseinä ulkoa 2 Vaihe

Pielilauta peittää sauman.

Puuseinän sauma peitetään ulko-puolelta pielilaudalla. Jos haluat saumasta ilmatiiviin, asenna sau-maan kosteutta läpäisenä nauha.

1

Täytä sauma mineraalivillalla. Markkinoilla on tarkoitukseen sopi-vaa ohuita liuskoja. Älä litistä villaa liian tiukkaan.

2

Suojaa sauma sateelta ja tuulelta. Kiinnitä pielilauta seinään siten, että sen reuna on smyygilau-dan päällä.

Materiaalit

• Ovi (B)

• Säädettävät karmiruuvit (C), tarvittaessa tulpat

• Kiiloja, muovia tai puuta

• Uratiiviste (F)

• Maalattavaa saumamassaa (G)

• Mineraalivillaa (E)

• Kuitulaastia (J ja H)

• Hengittävää saumanauhaa (K)

• Pielilauta (L)

• Smyygi (M) (jos tarvetta)

Piirustus

Näin kiinnität oven seinään

Käytä oven asentamiseen karmi-ruuveja, jotta voit hienosäätää karmia asennuksen aikana. Karmiruuveja voi säätää myös myöhemmin, jos ovi alkaa roikkua.

Karmin ja seinän väliin jäävän sauman sisäpuolen pitää olla ulkopuolta tiiviimpi, jotta seinän sisälle ei kerry kosteutta.

A. Seinä (tiiltä tai puuta)
B. Ovenkarmi
C. Säädettävä karmiruuvi
D. Tulppa
E. Mineraalivillaa
F. Uratiiviste
G. Elastista saumamassaa
H. Kalkkikuitumassaa
J. Kalkkikuitumassaa, 2. kerros
K. Hengittävää saumanauhaa
L. Peitelista
M. Smyyg

Näin kiinnität oven seinään

Vinkit & Niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …