Ovikatos, jossa lasikatto

Tässä jutussa näytetään, miten teet ulko-oven eteen ainutlaatuisen katoksen tyylikkäillä piiloliitoksilla. Katokseen tehdään tukeva runko neljän nurkkatolpan varaan, ja osat yhdistetään toisiinsa piiloon jäävillä pulteilla ja muttereilla. Lopuksi katoksen päälle asennetaan lasit.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
700 euroa

Johdanto

Haluatko saada ulko-oven eteen tyylikkään katoksen, jonka alla voi istua rauhassa myös huonolla säällä?

Haluatko tehdä katoksesta tavallista tyylikkäämmän ja rakentaa sen piiloliitoksilla ilman kulmarautoja ja naulauslevyjä?

Tämän katoksen katossa on seitsemän palkkia. Ne kiinnitetään erikoispulteilla koloihin, joista pultit eivät näy ulospäin.

Pultit tekevät liitoksista vahvat, ja katoksesta tulee tyylikäs, kun rakenteet näyttävät sulautuvan yhteen.

Ohjeet

01
Sahaa ja poraa osat 3 Vaihe

Tämän katoksen kallistuskulma on 10 astetta, joten kattopalkkien molemmat päät sahataan poikki 10 asteen kulmassa. Se on helppo tehdä katkaisu- ja jiirisirkkelillä.

Sen jälkeen palkkeihin porataan reiät, jotta ne voidaan yhdistää toisiinsa pulteilla ja muttereilla.

1

Sahaa palkit (A2, A4, A5, A6 ja A7) 10 asteen kulmassa. Se on helppo tehdä katkaisu- ja jiirisirkkelillä, mutta voit käyttää myös käsisahaa tai pistosahaa.

2

Merkitse keskikohdat lankkujen päihin ja poraa niihin 12 millin kokoiset reiät.

3

Poraa lankkuihin 45 milliä syvät reiät 40 millin puuterällä. Rei’istä kannattaa tehdä riittävän isot, jotta pulttien kiristämiseen tarvittavat työkalut mahtuvat niiden sisään.

02
Tee tilaa poikkirimoille 5 Vaihe

Katoksen toiseen päähän asennetaan rakennetta jäykistävä rima (C). Tässä tapauksessa poikkirimalle sahataan ja veistetään kolo siten, että reunimmainen palkki (A2) voi olla sen päällä. Se tekee rakenteesta tukevamman ja kevyen näköisen.

1

Säädä pöytäsirkkelin terä 10 asteen kulmaan. Sahaa palkista (A1) kiila. Säädä sivutuki tarkasti oikeaan kohtaan.

2

Pane kiila palkin (A1) alle. Poraa palkkiin reikä 40 millin terällä. Käytä apuna pylväsporakonetta tai porakonetelinettä, jotta reiän kulma sopii lankulle (A2).

3

Merkitse jäykistysriman (C) paikka tolppaan (B1) 200,2 sentin korkeudelle. Rima on kooltaan 27x43 milliä. Voit porata suurimman osan puusta pois, jotta et joudu veistämään koloa kokonaan taltalla.

4

Piirrä tolppiin (B1 ja B2) 10 asteen kulmat ja sahaa ne poikki käsisahalla. Loven pitää olla 6 senttiä syvä.

5

Sahaa tolppiin 27x43 millin kokoiset lovet jäykistysrimaa (C) varten. Irrota osat toisistaan ja merkitse ne kirjaimilla, jotta ne eivät mene sekaisin.

03
Kiinnitä osat toisiinsa 4 Vaihe

Nyt on aika koota runko. Pulttien kiristämiseen tarvitaan räikkäväännin ja hylsy sekä jakoavain tai kiintoavain, jotta mutteri ei pyöri ympäri.

Runko kasataan maassa. Palkit asennetaan tarkasti oikealle etäisyydelle toisistaan. Voit numeroida osat lyijykynällä.

1

Pidä tolppakenkiä tolppia (B) vasten, merkitse reiät ja poraa kaksi reikää joka tolppaan. Kiinnitä tolppakengät pulteilla ja muttereilla.

2

Kiinnitä rungon osat yhteen pulteilla, aluslevyillä ja muttereilla. Siihen kannattaa käyttää räikkäväännintä ja hylsyä sekä kiintoavainta.

3

Nyt runko on valmis. Levitä puutappeihin hieman liimaa ja paina ne reikiin. Jos tapit jäävät liian ylös, voit höylätä ja hioa ylimääräisen osan pois.

4

Niittaa kumilistat (F) kiinni runkoon. Varmista, että kumilista ja lasien päälle asennettavat alumiinilistat (H) ovat samankokoisia.

04
Asenna katto 5 Vaihe

Aloita asentamalla takatolpat (B1 ja B4) ja tukirima taloa vasten. Tolppien pitää olla tarkasti pystysuorassa. Tässä tapauksessa taloa vasten asennettiin aluksi kaksi rimaa, jotta tolpat B1 ja B4 tulevat samalle tasolle peltien kanssa.

Sen jälkeen runko nostetaan paikalleen. Se kannattaa tehdä kahden työkaverin kanssa siten, että kaksi pitelee runkoa ja kolmas kiinnittää siihen kaksi väliaikaista tukilautaa puristimien avulla. Sen jälkeen pystytetään etutolpat (B2 ja B3).

1

Nosta runko paikalleen työkaverin kanssa ja asenna kaksi väliaikaista tukilautaa puristimien avulla, jotta runko pysyy pystyssä. Merkitse palkkeihin (A4 ja A2) tolppien (B3 ja B2) paikat.

2

Korvaa väliaikaiset tolpat yksitellen etutolpilla (B2 ja B3). Varmista, että tolpat ovat suorassa.

3

Paina jäykistysrima (C) tolppia (B1 ja B2) vasten. Tolppien B1 ja B4 taakse asennetaan koolausrimat.

4

Asenna lasit varovasti kumilistojen (F) päälle. Nämä lasit ovat 52,4 senttiä leveitä, ja palkkien väli on 49,4 senttiä leveä. Lasit pitää asentaa tarkasti suoraan, jotta ne pysyvät palkkien päällä.

5

Ruuvaa alumiinilistat (G) kiinni lankkuihin (A) yläpuolelta, kun olet asentanut väliin kumilistat (F). Alumiinilistojen tarkoitus on pitää 6 milliä paksut lasit paikoillaan. Älä väännä ruuveja liian tiukalle, jotta lasit eivät mene rikki.

Materiaalit

  • 45x95 mm höylättyä lankkua (A)
  • 70x70 mm kestopuutolppia (B)
  • 27x43 mm höylättyä rimaa (C)
  • 38x57 mm kestopuurimaa (D ja G)
  • Turvalasia (E), 6 mm
  • Kumilistaa (F)
  • Alumiinilistoja (H)

Vie aikaa

4-5 päivää.

Hinta

Noin 700 euroa.

Vaikeusaste

Pulttien reikien poraaminen vaatii tarkkuutta, ja kattopalkkien nostamiseen tarvitaan työkaverin apua.

Piirustus

Piiloliitokset vaativat tarkkuutta

Rakenne näyttää todella yksinkertaiselta, mutta palkit (A2, A5, A6, A7 ja A4) pitää asentaa tarkasti 10 asteen kulmaan. Päät on helppo sahata poikki oikeassa kulmassa katkaisu- ja jiirisirkkelillä.

Tolppien (B) sahaaminen samassa kulmassa on hieman vaikeampaa. Ne pitää mitata erittäin huolellisesti.

Piiloliitokset vaativat tarkkuutta

Multimedia

Multimedia

Video

Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …