Lukitse ovi ilman avainta

Koodilukkoja ja siruavaimia on käytetty jo vuosia, mutta nykyään oven voi lukita myös matkapuhelimen avulla. Fiksuimpia laitteita käytettäessä puhelinta ei tarvitse edes ottaa taskusta ovien lukitsemiseksi. Riittää, että kännykän kanssa lähestytään ovea.

Enää ei tarvitse pelätä, että lapset hukkaavat kotiavaimen, sillä nykytaloissa on elektroniset lukot. Lukkojärjestelmiä on erilaisia: jotkut ovat verraten yksinkertaisia kun taas kehittyneimmät järjestelmät voivat ohjata koko taloa.

Monet järjestelmät ovat itse asennettavissa, ainakin silloin, jos ovessa on entuudestaan tavallinen lukkojärjestelmä. Moderneimmat ovet monine lukituspultteineen vaativat lukkosepän taitoja.

Käytännössä lukkoja on kahta mallia, ja molemmista on useita vaihtoehtoja.

Yksinkertainen lukko toimii akkukäyttöisellä moottorilla

Käytännössä lukkoja on kahta mallia, ja molemmista on useita vaihtoehtoja. Yksinkertaisin lukkomalli asennetaan kahvallisen ovilukon sisäpuolelle. Akkumoottori hoitaa lukon avaamisen tai lukitsemisen, kun älypuhelimesta lähetetään koodattu signaali bluetoothin välityksellä. Uusimmissa lukoissa riittää jo se, että ovea lähestytään.

Kehittyneempi malli vaatii uuden kädensijan

Toista lukkomallia voi niin ikään ohjata puhelimella, mutta järjestelmä on kattavampi ja edellyttää uuden elektronisella lukolla varustetun kahvan asennusta. Järjestelmään voi lisätä koodipainikkeita tai jopa sormenjäljenlukijan. Ominaisuuksia tulee jatkuvasti lisää. Useimmat tällaiset mallit estävät myös ovien avaamisen sisäpuolelta, jolloin varkaan on pakko toimittaa saalinsa ulos ikkunasta.

Tarkastelimme kolmea markkinoilla olevaa lukkomallia:

  • The August Smart Lock
  • Yale Doorman
  • Easy2Access

The august smart lock noin 200 €

Tekniikka: Yhdistyy iPhoneen Bluetoothin avulla. Asennetaan kahvaan.

Toiminnot: Avaa ja lukitsee oven (lukon) langattomasti. Myös ajastimen käyttömahdollisuus.

Asennus: Asennettavissa itse, kunhan oven sisäpuolella on kahva.

Arviomme: Todella yksinkertainen ja peruskätevä ratkaisu, joka toimii hyvin talossa, jossa lukittavia ovia on 1-2. Valitettavasti tuote toimii toistaiseksi vain iPhonen kanssa, mutta sopinee ennen pitkää myös muiden valmistajien puhelimiin.

Yale doorman noin 300 €

Tekniikka: Toimii koodilla, kulkutunnisteella ja älypuhelinsovelluksella. Vaatii uuden kahvan/paneelin.

Toiminnot: Voi olla osa Verisuren hälytinjärjes telmää. Ajastetut avaamis- ja sulkemisajat mahdollisia.

Asennus: Asennettavissa itse, ellei kyseessä ole erikoisovi. Varmista asia, ennen kuin ostat.

Arviomme: Tämä kehittynyt lukko on mukava. Se toimii kuten pitää, mutta ovea ei voi avata sisäpuolelta, jos se on lukittu. Tämä on hyvä, jos ta loon murtaudutaan, mutta ei niin hyvä, jos tuli pääsee irti.

Easy2access noin 330 €

Tekniikka: Toimii koodilla, sormenjäljellä tai älypuhelin­ sovelluksella. Vaatii uuden kahvan/lukkopaneelin.

Toiminnot: Automaattilukitus. Sopii moniin lukkomalleihin. Mahdollistaa monta eri pääsykoodia.

Asennus: Asennettavissa itse, ellei kyseessä ole erikoisovi. Varmista asia, ennen kuin ostat.

Arviomme: Lukko on monipuolisin näkemistämme malleista. Se kykenee moneen, ja järjestelmää voi laa jen taa. Lukon voi avata sisä puolelta koodilla, mikä tarkoittaa, että varas ei pääse ulos, mutta pääset itse aina ulos esim. tulipalon sattuessa. Tämä on tärkeä ominaisuus.

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …