Kunnosta etuovi ja säästä paljon rahaa

Uusi etuovi voi maksaa 3000 euroa, ei se edes näytä yhtä hyvältä kuin vanha. Voit säästää pienen omaisuuden kunnostamalla vanhan etuoven itse.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
400 euroa

Johdanto

Vanha pääovi on liian hieno roskalavalle. Voit säästää paljon rahaa ja säilyttää talon hengen, jos kunnostat oven perusteellisesti.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten kunnostat vanhan etuoven entiseen loistoonsa viikonlopussa. Voit katsoa, miten:

  • irrotat vanhan oven ja valmistelet sen maalaamista varten
  • irrotat vanhan maalin ja pohjustat oven
  • tasoitat ja maalaat oven

ENNEN

Ohjeet

01
Irrota ovi ja siisti pinta 5 Vaihe

Aluksi ovi pitää irrottaa. Jos ovi on ollut paikallaan vuosikymmeniä, saranoiden ruuvit voivat olla tiukassa. Tämä ovi siirrettiin irrottamisen jälkeen verstaalle, jossa on tilaa työskennellä.

Ovessa on vanha vartiointifirman kyltti, joka pitää irrottaa. Sen jälkeen ovesta irrotetaan lukko, saranat, kahva ja muut metalliosat.

1

Poista kaikki metalliosat. Pidä huoli, ettei oveen jää ruuveja, nauloja tai niiden palasia. Tässä irrotetaan vartiointifirman kyltistä jääneitä viimeisiä ruuvinpätkiä

2

Irrota kahva. Väännä ruuvit pois meisselillä ja ota kahva irti. Jos kahva on kiinnitetty läpipyörivillä ruuveilla, käytä ruuvimeisseliä myös toisella puolella.

3

Irrota lukkosylinteri. Tässä vaiheessa kannattaa panna merkille, miten vääntörauta on lukossa. Ota vaikka kuva ja ota siitä mallia, kun kokoat lukon uudestaan.

Avaa vääntöraudan vieressä olevat ruuvit ja irrota koko lukkosylinteri.

4

Irrota lukkorunko. Se on yleensä kiinni kahdella tai kolmella tavallisella ruuvilla. Lukkorunko on helppo irrottaa sen jälkeen, kun ruuvit on avattu.

5

Irrota lopuksi saranat. Tämän oven saranat on kiinnitetty neljällä ruuvilla. Varo, etteivät saranoiden kolot rispaannu, kun otat saranat irti.

02
Poista maali ja pohjusta ovi 6 Vaihe

Poista vanha maali mahdollisimman hyvin, ennen kuin aloitat uuden maalin levittämisen. Muuten ovesta ei tule siisti ja tasainen. Maalin poistaminen peiliovesta on työlästä ja hidasta, sillä ovessa on paljon nurkkia ja tasoja.

Puhdista ovi huolellisesti maalattavan pinnan pesuaineella. Lopuksi vanha maali hiotaan pois ja ovi maalataan pohjustusöljyllä.

1

Puhdista ovi maalattavan pinnan pesuaineella. Ole huolellinen, jotta ainetta menee joka paikkaan. Pyyhi ylimääräinen aine lopuksi pois rätillä.

2

Kaavi maali irti. Pesuaine notkistaa maalin ja helpottaa sen poistamista. Tässä maalia kaavitaan varovasti vanhalla lastalla.

3

Hio ovi. Ovi pitää hioa tasaiseksi, ja se on työlästä. Aloita jyväkoolla 60, ja vaihda sen jälkeen kokoon 80 tai 100. Imuroi pinta, kun olet valmis.

4

Levitä puhdistusainetta uudestaan. Käytä sientä ja puhdista huolellisesti koko ovi. Pyyhi ylimääräinen pesuaine pois rätillä. Anna kuivua tunnin ajan.

5

Käsittele ovi pohjustusöljyllä. Öljyäminen on hyvin tärkeää, sillä öljy imeytyy puuhun ja suojaa sitä. Levitä öljyä kunnon kerros.

6

Pyyhi ylimääräinen öljy pois. Öljyn pitää imeytyä syvälle puuhun, ei jäädä sen pin- nalle. Muuten pintamaali ei tartu kunnolla kiinni.

03
Tasoita ja maalaa ovi 6 Vaihe

Nyt kun vanha maali on poistettu, on helpompi nähdä, missä kunnossa ovi on. Puussa on aika paljon rakoja. Vesi voi imeytyä oveen niiden kautta, joten raot pitää tukkia. Siihen käytetään kemiallista puuta. Se on kaksikompo-nenttista massaa, joka sekoitetaan ja painellaan nopeasti rakoihin.

Kuivunut massa hiotaan oven pinnan tasolle. Sen jälkeen oven voi maalata. Nyrkkisäännön mukaan maalia kannattaa levittää mieluummin monta ohutta kerrosta kuin yksi paksu.

1

Nämä raot pitää peittää. Raot ovat niin leveitä, että kosteus imeytyy niiden kautta oveen ja kastelee sen pilalle. Se tarkoittaa, että raot pitää tukkia.

2

Sekoita kemiallinen puu. Keltainen osa on kemiallista puuta, punainen kovetinta. Massa kovettuu kymmenessä minuutissa, joten se pitää levittää rakoihin nopeasti. Sekoita massaa vain vähän kerrallaan.

3

Levitä massa. Tässä käytetään pientä lastaa massan levittämiseen ja isoa lastaa rakojen täyttämiseen. Levitä massaa vähän kerrallaan.

4

Hio tasoite. Anna kemiallisen puun kovettua noin tunnin ajan, ennen kuin aloitat hiomisen. Hio aluksi jyväkoolla 100, ja viimeistele pinta koolla 180.

5

Maalaa ovi. Maalaa isot pinnat aluksi telalla ja vaihda sen jälkeen pensseliin. Käytä hyvää ulkomaalia. Anna maalin kuivua vähintään kolme tuntia ja hio pinta välillä jyväkoolla 100. Maalaa ovi vähintään kolme kertaa.

Liikuttele sivellintä pitkillä vedoilla ja maalaa ohuita kerroksia. Hio ja maalaa ovi uudestaan, jotta pinnasta tulee tasainen.

6

Ruuvaa irrotetut osat takaisin. Asenna lukkorunko, -sylinteri, kahvat ja saranat, kun ovi on kuivunut kokonaan viimeisen maali-kerroksen jälkeen.

Materiaalit

  • Maalattavan pinnan pesuainetta
  • Pohjustusöljyä
  • Kemiallista puuta
  • Puumaalia
  • Hiomapaperia, jyväkoot 60, 80, 100 ja 180

Vie aikaa

Kuivumisaikoineen viikonlopun.

Hinta

Noin 400 euroa.

Vaikeusaste

Oven korjaaminen ei ole vaikeaa, mutta se vie aikaa ja edellyttää huolellisuutta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …