Rakenna oven suojaksi upea katos!

Talostasi tulee paljon kutsuvampi, jos rakennat pääoven ylle pienen katoksen. Kiinnitä katos seinään niin lujasti, etteivät lumi ja myrskyt revi sitä irti.

Ruuvit pitää kiinnittää lujasti kiveen tai rakennuksen runkoon, ettei rajuilma tai lumi irrota katosta seinästä.

Katoksella suojattu ulko-ovi on paljon houkuttelevampi kuin taivasalla oleva ovi. Katos ilahduttaa varsinkin silloin, kun tulet kotiin kaatosateessa ostoskassien kanssa tai kun vieraasi seisovat ovella parhaissa juhlavaatteissaan.

Voit rakentaa katoksen itse tai etsiä rautakaupasta valmiskatoksen. Valmiskatos on edullinen ja helppo asentaa, ja se muuttaa talosi ilmettä merkittävästi.

Rakenna katos näillä ohjeilla

Löydät läjäpäin erilaisia katoksen rakennusohjeita täältä katokset, jos haluat rakentaa katoksen itse. Jos et halua puista katosta, vaan pidät teräksestä ja lasista, tutustu rautakauppojen katosvalikoimaan.

Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun päädyt, joudut kiinnittämään katoksen seinään. Paras kiinnitystapa riippuu talon seinärakenteesta. Katos pitää kiinnittää seinään todella lujasti, jotta se kestää lumen painon ja tuulen tuiverruksen.

Lumi painaa katoksen ylimpiä ruuveja irti seinästä, ja kova tuuli vetää sitä irti seinästä. Pohjoisen ankarissa sääoloissa ruuvien pitää kestää todella kovia luonnonvoimia.

Luja katos lujasti erilaisiin seiniin

Katoksen muoto ratkaisee, kuinka lujasti se pitää kiinnittää seinään. Myös talon sijainti vaikuttaa. Mitä loivempi katos on, sitä enemmän sen päälle kertyy lunta.

Tuuli repii katosta enemmän meren rannalla kuin keskellä metsää. Ruuvien pitää yltää seinän kantavaan rakenteeseen. Yleensä seinään ruuvataan lankku, joka muodostaa lujan alustan. Ruuvaa ruuvit mahdollisimman kauas toisistaan, jotta katoksen paino jakaantuu tasaisesti.

Katos ei aina osu runkotolppien kohdalle

Katos ei aina ole sen muotoinen, että kiinnitysruuvit osuvat runkotolppien kohdalle. Silloin pitää ajatella luovasti ja keksiä jotain muuta.

Jos valmiskatoksen kiinnikkeet eivät osu tolppien kohdalle, voit ratkaista ongelman asentamalla lankun tai levyn seinän ja räystään väliin. Kiinnitä ensin katos lankkuun pulteilla ja muttereilla ja ruuvaa sen jälkeen lankku kiinni seinään runkotolppien kohdalle.

Jos rakennat katoksen itse, voit mitata runkotolppien paikat etukäteen ja rakentaa katoksen mittojen mukaan.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Pääovi