Sovita ovi itse – ja säästä rahaa

Jos tarvitset muuta kuin vakiokokoista ovea, uuden erikoismitoitetun oven tilaaminen voi olla kallista. Hyvän sahan ja tämän käsioppaan avulla voit kuitenkin ostaa vakio-oven edullisesti ja saada sen sopimaan oviaukkoon.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Puoli päivää
Hinta
90 euroa
Sovita ovi itse – ja säästä rahaa

Hyvällä pisto- tai pyörösahalla voit itse katkaista oven ja säästää erikoismitoitetun oven lisäkustannuksissa.

Johdanto

Ovet valmistetaan vakiomittojen mukaan. Tämä on fiksua, sillä rakennusyhtiöt tietävät, kuinka korkea ja leveä oven on oltava. Tällöin arkkitehdit voivat piirtää oviaukkoja, jotka sopivat vakio-ovien mittoihin.

Tarvitsetko oven, jonka mitat ovat epätavalliset?

Näin on voinut joskus sattua – ja joskus myös arkkitehti tai rakentaja on toiminut omin päin. Näin sinulla on oviaukko, joka ei vastaa vakio-oven mittoja.

Jos olet onnekas ja haluat käyttää vain edullista sileää sisäovea, erikoismittaisen oven tilaus saattaa maksaa sata euroa enemmän. Mutta jos esimerkiksi haluat erityisen laadukkaan oven, lisäkustannukset voivat nousta nopeasti paljon suuremmiksi.

Lue siis nämä ohjeet, jotta osaat sahata vakio-oven siten, että se sopii oviaukkoon. Samalla saat yhtä tyylikkään ja kestävän oven kuin se oli ennen katkaisua.

Ohjeet

01
Sahaa karmi sopivan kokoiseksi 7 Vaihe

Ovi koostuu ovilehdestä ja karmista. Karmeja ja ovia myydään yhdessä ja erikseen.

Aloita mittaamalla oviaukon koko. Vähennä mitoista sentti joka puolelta, jotta karmi mahtuu paikoilleen, ja sahaa osat poikki.

Tässä tapauksessa ovi on sopivan levyinen mutta liian korkea oviaukkoon. Se tarkoittaa, että sivukarmeja pitää lyhentää.

1

Mittaa oviaukon koko. Jätä karmin joka puolelle noin sentin levyinen rako, jotta karmiin jää säätö- ja kiilausvaraa.

2

Merkitse pystykarmeihin sahauskohdat. Lyhennä karmeja alapäästä.

3

Tee karmeihin suorakulmaiset viivat sahauskohtiin. Sahaa tarkasti, jotta karmeista tulee siistit.

4

Sahaa sivukarmit katkaisusirkkelillä. Voit käyttää myös käsisahaa, mutta katkaisusirkkelillä on helpompi sahata suoraan.

5

Kokoa karmi liimalla ja ruuveilla. Poraa ruuveille valmiit reiät, jotta karmi ei halkea.

6

Ole tarkkana. Varmista, että karmi on suorassa kulmassa ja osat ovat suorassa linjassa. Kynnyksen pitää olla tarkasti samalla tasolla sivukarmien kanssa, ei pari milliä sisä- tai ulkopuolella.

7

Asenna karmi oviaukkoon ja ruuvaa se kiinni. Tässä jutussa keskitytään oven lyhentämiseen.

02
Säädä ovea 12 Vaihe

Nyt on aika siirtyä ovilehden kimppuun. Sitä lyhennetään yhtä paljon kuin karmeja.

Mittavirheiden välttämiseksi karmi mitataan alemmasta saranasta sivukarmin ja kynnyksen rajalle. Sen jälkeen myös oven sahauslinja mitataan saranasta alaspäin.

Ovi on niin sanottu kenno­ovi, jonka ydin on pahvia. Kun ovi on lyhennetty, sitä pitää vahvistaa alareunasta. Puuoven alareunaa ei tarvitse vahvistaa samalla tavalla.

1

Piirrä merkki alemman saranan keskelle. Käytä suorakulmaa, jotta saat merkittyä tarkasti.

2

Mittaa merkistä alaspäin samalla tavalla kuin karmissa: saranan keskeltä kynnykseen. Vähennä mitasta 3 milliä, jotta ovi ei hankaa kynnystä vasten.

3

Piirrä viiva merkin kohdalle. Käytä taas suorakulmaa, jotta saat tehtyä suoran viivan ja oven alareunasta tulee suora. Voit jatkaa viivaa vatupassilla tai vastaavalla linjarilla.

4

Liimaa maalarinteippi viivan päälle. Teipin tarkoitus on estää pinnan lohkeilu. Lyijykynäjälki näkyy valkoisen maalarinteipin läpi.

5

Sahaa ovi upotussahalla tai käsisirkkelillä. Käytä apuna ohjainkiskoa, jotta sahauslinjasta tulee suora.

6

Painele pahvikennot sisään, jotta saat tilaa vahvistukselle. Kenno­ovi koostuu ohuista levyistä, joiden välissä on pahvia.

7

Mittaa reiän syvyys, jotta voit tehdä siihen sopivan vahvikkeen. Vähennä mitasta pari milliä, jotta vahvike mahtuu paikalleen.

8

Mittaa reiän korkeus. Tässä vaiheessa pitää olla hyvin tarkkana, jotta vahvike mahtuu tiiviisti reikään.

9

Sahaa vahvike MDF-levystä. Tässä käytetään upotussahaa ja ohjainkiskoa, mutta käsisirkkeli tai pöytäsirkkeli ajaa saman asian.

10

Tarkista, sopiiko MDF-vahvike reikään. Vahvikkeen on tarkoitus olla tiukka, mutta se ei saa painaa levyjä mutkalle. Vahvikkeen pitää olla samassa linjassa levyjen kanssa.

11

Liimaa vahvike kiinni. Levitä reikään ja vahvikkeen sivuille kunnolla puuliimaa. Työnnä vahvike paikalleen ja purista se kiinni puristimilla siksi aikaa, että liima kuivuu.

12

Nosta ovi saranoilleen. Jos tarvitset ohjeita oven asentamiseen ja säätämiseen, voit etsiä niitä kotisivuiltamme.

Materiaalit

  • Karmi (72,6 x 204 cm)
  • Laakaovi
  • 4x50 mm ruuveja
  • Puuliimaa
  • MDF-levyn pala

Erikoistyökalut

  • Upotussaha tai käsisirkkeli ja ohjainkisko.

Vie aikaa

Puoli päivää karmin ja oven asentamisen kanssa.

Hinta

Noin 90 euroa.

Vaikeusaste

Oven lyhentäminen on helppoa kaikille, joilla on jonkin verran rakennuskokemusta.

Video

TEKNIIKAT: Ovenkarmin säätäminen

Tarkasti mitattu karmi sopii oviaukkoon

TEKNIIKAT: Tavallisen oven lyhentäminen

Se on paljon halvempaa kuin erikoismittaisen oven tilaaminen

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Ovet