VIDEO: Uusi karmi vanhaan oveen

Tämä vanha, hyväkuntoinen ovi löytyi ullakolta, ja siihen on nyt tarkoitus tehdä uudet karmit. Karmeihin on käytettävä tarkoitukseen sopivaa, laadukasta puuta, joka ei halkeile. Puuseppä on valinnut mäntyä, mutta karmipuuksi sopivat myös muut tukevat puulajit, kuten teak ja tammi. Tässä käytetään valmista karmilautaa.

Jotta karmi varmasti sopisi oviaukkoon, ovi asetetaan kahden sivukarmin lovien päälle. Oven oikea asento varmistetaan asettamalla 3 mm:n kiilat karmien ja oven väliin ylös, alas ja reunoille. Näin varmistetaan se, että oven pystyy avaamaan ja sulkemaan niin, että se ei missään vaiheessa osu karmiin.

Puuseppä varmistaa oven oikean asennon kiinnittämällä osat yhteen suurilla puristimilla. On hyvin tärkeää, että kaikki osat pysyvät tässä vaiheessa kiinni toisissaan. Siksi ne kiinnitetään puristimilla kolmesta kohdasta. Aseta ne ylös, keskelle ja alas samoille kohdille kuin kiilat.

Nyt mitataan yläkarmi, joka sijoitetaan sivukarmien päälle. Mitta otetaan sivukarmien ulkoreunasta ulkoreunaan, ja tässä tapauksessa se on 86,2 cm. Yläkarmista pitää sahata hiukan pois, jotta se voidaan asettaa sivukarmien tasalle. Yläkarmin alaosasta on siis kummaltakin puolelta sahattava pieni pala pois.

Pois sahattavan palan leveys on sama kuin sivukarmin paksuus eli 2,8 cm. Tämä mitta merkitään karmipuuhun. Tässä on oltava huolellinen, jotta mitasta tulee aivan tarkka. Yhtä tärkeää on, että terä asetetaan tarkoin, jotta pois sahattava pala on täsmälleen 2,8 cm:n pituinen.

Syvyyssuunnassa terä säädetään niin, että se leikkaa 1,4 cm, eli täsmälleen loven pohjaan saakka. Näin yläkarmi sopii tismalleen sivukarmeihin. Nyt vain sahataan yläkarmin kummatkin reunat. Jos sinulla ei ole pöytäsahaa, voi käyttää hienoteräistä käsisahaa. Ennen yläkarmin kiinnittämistä on vielä tarkistettava, että se varmasti sopii sivukarmeihin. Hyvältä näyttää, joten karmi voidaan nyt kiinnittää.

Siihen tarvitaan puuliimaa, jota levitetään reilusti niihin kohtiin, jotka tulevat kosketuksiin sivukarmien kanssa. Yläkarmi painetaan paikalleen, mutta ei vielä ihan loppuun saakka. Sitten pursotetaan vielä hiukan liimaa karmin ulkoreunoihin, molemmille puolille. Ja sitten yläkarmi painetaan paikalleen.

LUE LISÄÄ: Karmiruuvit - Opi kaikki karmiruuveista 5 minuutissa!

Karmit ruuvataan kiinni, ja sitä varten porataan reikä 3,5 mm:n terällä. Tässä porataan kolme reikää: yksi ylös, yksi alas ja yksi keskelle.Sitten ruuvataan 4,5 x 70 mm:n ruuvit paikalleen. Sama toiseen reunaan. Nyt karmi onkin valmis. Vielä on sahattava sivukarmit oikean pituisiksi. Kynnyksen korkeus eli 1,8 cm merkitään karmin alareunaan.

Se merkitään tarkasti alareunaan kulmamitan avulla ja sitten sahataan karmista liika pois käsisahalla. Lopussa on sahattava varovasti, jotta karmipuuhun ei tule säröä. Kun molemmat sivukarmit on sahattu oikean mittaisiksi, karmi kiinnitetään tukipuuhun, jonka avulla se pystyään kuljettamaan tukevasti lopulliselle sijoituspaikalleen. Pitkät puristimet voidaan irrottaa. Uusi ovenkarmi on valmis asennettavaksi. Näin vanhaan oveen tehtiin uudet karmit kolmessa vartissa.

    Lisää samasta aiheesta Ovenkarmit