Näin asennat oven peitelistat

Oven peitelistojen asentaminen vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta 45 asteen kulmien sahaaminen voi olla hankalaa. Saat nurkista siistit ja tiiviit, kun mittaat listat huolellisesti ja asennat ne oikeassa järjestyksessä. Näytämme tässä jutussa, miten asennat peitelistat siististi ja tarkasti.

Asenna oven peitelista

TARKKUUTTA: Peitelistoja käytetään karmin ja seinän välisen raon peittämiseen. Nurkkaliitosten pitää olla tiiviit, jotta lopputulos näyttää hyvältä.

PEITELISTAT – NÄIN ASENNAT NE OIKEIN

1. Tämä asennustapa perustuu siihen, että karmi on suorassa kulmassa. Muuten peitelistojen asentaminen on vaikeaa.

2. Merkitse vaaka- ja pystylistojen paikat karmin molemmille puolille. Sopiva etäisyys on noin 10 milliä karmin ulkoreunasta. Käytä piirtämisessä apuna vatupassia.

3. Aseta pystylistat lattiaa vasten. Merkitse viivojen risteyskohta listaan. Piirrä listoihin hennot apuviivat, jotta et sahaa kulmia vahingossa väärin päin.

4. Nosta vaakalista paikalleen ja piirrä molempiin päihin merkki viivojen risteykseen.

5. Sahaa kaikki listat poikki merkkien kohdalta. Sahaaminen on helpointa katkaisu- ja jiirisirkkelillä, mutta listat voi sahata poikki myös jiirisahalla.

6. Aloita asentaminen ylälistasta ja kiinnitä se viimeistelynauloilla. Älä lyö nauloja pohjaan, jotta voit säätää listaa tarvittaessa. Asenna pystylistat paikalleen ja lyö naulat kokonaan sisään.

PEITELISTAT VANHAAN KARMIIN

1. Vanhat karmit ovat yleensä kapeampia kuin seinät, joten peitelistan ja karmin väliin tarvitaan täytelista. Pidä suorakulmaa seinää vasten ja mittaa karmin ja suorakulman välinen etäisyys.

2. Mittaa ja merkitse täytelistan paikka. Kohdista listat niin lähelle seinää, että saranan ja listan väliin jää parin millin rako. Merkitse listan linja koko karmin matkalle.

3. Naulaa täytelistat kiinni karmiin viimeistelynauloilla. Käytä tarpeeksi pitkiä nauloja, jotta täytelistat tarttuvat kunnolla kiinni. Täytelistojen päitä ei tarvitse sahata 45 asteen kulmassa.

4. Mittaa ja asenna peitelistat samalla tavalla kuin edellisellä sivulla. Lyö naulat kutakuinkin täytelistan keskelle.

5. Upota naulojen kannat pinnan alle tuurnalla. Siten naulojen reiät on helppo tasoittaa jäljettömiin

NIKSI: Käytä naulainta

Viimeistelynaulain helpottaa peite- ja täytelistojen asentamista, sillä naulainta voi käyttää yhdellä kädellä. Viimeistelynaulain ei halkaise puuta käytännössä koskaan, sillä se lyö naulat puun läpi niin nopeasti, että puun kuidut muuttavat muotoaan eivätkä irtoa toisistaan.

Flex-karmi: Kätevä keino eripaksuisille seinille

Jeld-Wenin Flex-karmi on helppo ja kätevä tapa asentaa peitelistat vanhaan oviaukkoon.

Peite- ja täytelistat kootaan yhteen lamelleilla, liimalla ja lukoilla ja upotetaan oven karmissa olevaan uraan.

Ura on niin syvä ja täytelista niin leveä, että täytelista peittää peitelistan ja karmin välisen raon – myös silloin, kun seinä on hieman kiero.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovenkarmit