Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Opi käyttämään katkaisu- ja jiirisirkkeliä 5 minuutissa

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tässä pikaoppaassa esitellään katkaisu- ja jiirisirkkelin toiminnot, näytetään, mihin se sopii täydellisesti ja miten sitä käytetään.

Jiirisirkkeli

Jiirisirkkelin pikaopas

Jiirisirkkelin käyttämisestä tulee nopeasti tapa, jos kokeilet sitä edes kerran. Kalleimmat mallit maksavat yli kolme kertaa enemmän kuin halvimmat. Autamme sinua valitsemaan mallin, joka sopii omiin tarpeisiisi ja näytämme, miten käytät sitä. Napsauta linkkiä ja siirry suoraan jutun loppuosaan.

Katkaisu- ja jiirisirkkeli alhaalta ylös

Jiirisaha

1. KISKO: Sirkkelin kiskon pitää liikkua edestakaisin kevyesti ja vakaasti.


2. SÄÄTÖ: Sirkkelin pitää kääntyä helposti erilaisiin kulmiin.


3. PURISTIN: Sahassa pitää olla puristin, jolla sahattavat puut voi puristaa kiinni.


4. TYÖVALO: Valon avulla on helpompi sahata tarkasti.


5. ASTEIKOT: Sirkkelissä pitää olla selkeät ja helppolukuiset asteikot.


6. TERÄ: Useimpien uusien sirkkeleiden mukana tulee vain yksi karkeahampainen puuterä, joten joudut luultavasti ostamaan lisää teriä. Sirkkelin automaattinen jarru pysäyttää terän, kun sirkkeli sammuu.


7.KANNATIN: Puut pysyvät vakaasti paikallaan pitkien kannattimien päällä.

3 TAVALLISTA KATKAISU- JA JIIRISIRKKELILLÄ TEHTÄVÄÄ TYÖTÄ

Jiirisaha

ISOT PROJEKTIT
Nopea ja tarkka sirkkeli on erittäin kätevä laajoissa projekteissa, joissa pitää sahata paljon samanlaista puutavaraa.

Jiirisaha

LISTOJEN SAHAAMINEN
Toinen katkaisu- ja jiirisirkkelin vahvuus on, että sillä voi sahata todella ohuita listoja erittäin tarkasti.

Jiirisaha

ALUMIININ SAHAAMINEN
Katkaisu- ja jiirisirkkelillä voi tehdä tarkkoja leikkauksia myös metalliin, esimerkiksi alumiiniin ja rautaan.

Hyvä tietää ennen jiirisirkkelin ostamista

Selvitä ennen katkaisu- ja jiirisirkkelin ostamista, millainen malli sopii omiin tarpeisiisi. Kaupoissa on erilaisia ja erihintaisia katkaisu- ja jiirisirkkeleitä.

3 ERILAISTA KATKAISU- JA JIIRISIRKKELIÄ

Jiirisirkkeli

ILMAN LIUKUA
Joissakin sirkkeleissä ei ole lainkaan liukua, joten niillä ei voi sahata kovin leveää puutavaraa. Useimmilla malleilla voi sahata sekä vaaka- että pystysuuntaisia jiirejä.

Jiirisirkkeli

LIU’ULLA
Ulosliukuvilla malleilla voi sahata myös järeää puutavaraa. Liukuvissa sirkkeleissä on usein myös enemmän varusteita ja parempi työpöytä.

Jiirisirkkeli

AMMATTILAISMALLI
Ammattilaismalleilla voi sahata todella järeitä puita. Ammattilaimallit kestävät pitempään, ja niillä on mukava työskennellä.

Katkaisu- ja jiirisirkkeli: Tärkeimmät ominaisuudet

Liuku: Liukuvaan kiskoon yhdistetty terä kulkee kevyesti eteen ja taakse. Jos kisko on tehty kahdesta putkesta, terä liikkuu vielä tasaisemmin. Kalleimmissa malleissa on kaksi putkea.

Pystyreuna: Pystyreunan tarkoitus on tukea syrjällään sahattavia puita. Mitä korkeampi reuna, sen parempi. Reunan irrottamisen pitää olla helppoa, jotta sirkkelillä voi sahata vinoon.

Valot: Työvalosta ja lasersäteestä on usein hyötyä. Työtä helpottaa, jos valoja voi säädellä eri katkaisijoista.

Pölypussi: Sirkkeliin yhdistetty työmaaimuri on paras ratkaisu. Toiseksi paras vaihtoehto on sirkkeliin kiinnitettävä pölypussi, joka kerää sahanpurut suoraan sirkkelistä.

KATKAISU- JA JIIRISIRKKELI: 3 HINTATASOA

Jiirisirkkeli

KALLIS:
Kestävä ja tehokas kone, jossa on valo ja portaaton käynnistys.

Terän halkaisija: 216 mm
Moottori: 1 600 wattia
Leikkaussyvyys ja -korkeus: 70 x 312 mm (90 astetta)
Kierrosluku/min: 5 500
Hinta: Yli 400 €

Jiirisirkkeli

VÄLIMALLI:
Hieno ja tarkka kone, jossa on hyvä kahva ja leikkaussyvyys.

Terän halkaisija: 216 mm
Moottori: 1 500 wattia
Leikkaussyvyys ja -korkeus: 65x305 mm (90 astetta)
Kierrosluku/min: 5 000
Hinta: Yli 200 €

Jiirisirkkeli

HALPA:
Isoteräinen kone, jossa on kapea työpöytä ja pienet kannattimet.

Terän halkaisija: 210 mm
Moottori: 1 500 wattia
Leikkaussyvyys ja -korkeus: 60x120 mm (90 astetta)
Kierrosluku/min: 5 000
Hinta: Alle 100 €Näin käytät jiirisirkkeliä

Katkaisu- ja jiirisirkkelien toimintaperiaate on yksinkertainen: käynnistä saha, paina kahva alas ja terä esiin. Sirkkelillä voi tehdä tarkempia sahauksia kuin käsisahalla, ja leikkauspinnoista tulee sahaa siistimmät. Sirkkelin terän voi kääntää useisiin eri asentoihin.

Jiirisirkkeli

JIIRISIRKKELI: Sirkkelin käyttäminen kannattaa aloittaa helpolla projektilla.

SIRKKELIN SÄÄTÄMINEN

Jiirisirkkeli

KATKAISE RIMA SUORAAN
Uudenkin sirkkelin säädöt voivat olla pielessä, joten tarkista, pitääkö terää hienosäätää. Aseta levy tai lauta lappeelleen ja sahaa se poikki suorassa kulmassa.

Jiirisirkkeli

TARKISTA KULMA
Tarkista suorakulmalla, että leikkauspinta on täsmälleen 90 astetta. Kuvassa olevan puun katkaisupinta ei ole suora, joten sirkkelin ohjuria on säädettävä.

Jiirisirkkeli

SÄÄDÄ SIRKKELIÄ
Säädä sirkkeliä siirtämällä ohjuria. Katkaise ensin virta vetämällä töpseli seinästä. Avaa ohjurin takana oleva ruuvi ja säädä ohjuri suoraan suorakulman avulla.

Vakaus: Kiinnitä sirkkeli lujasti

Katkaisu- ja jiirisirkkeli pitää kiinnittää lujasti alustaan, sillä muuten sirkkeli liikahtaa helposti ja sahauspinnoista tulee vinot.

Sirkkelin voi kiinnittää joko suoraan työpöytään tai levyyn, joka kiinnitetään pöytään puristimilla.

Jiirisirkkeli

Jos haluat kiinnittää sirkkelin työpöytääsi, poraa pöydän läpi reiät ja kiristä sirkkeli paikalleen pitkillä pulteilla ja muttereilla. Pulteilla kiinnitetty sirkkeli on helppo irrottaa myöhemmin.

Jiirisirkkeli

LEVYYN: Kiinnitä sirkkeli levyyn pulteilla.

Jiirisirkkeli

Nosta levy työpöydälle ja kiinnitä se paikalleen puristimilla.

KATKAISE SUORA LISTA

Jiirisirkkeli

1. Sirkkelin käyttäminen kannattaa aloittaa helpolla projektilla. Voit esimerkiksi tehdä listoista kehykset. Käännä pöytä 45 asteen kulmaan ja aseta lista ohjuria vasten. Käynnistä sirkkeli ja katkaise.

Jiirisirkkeli

2. Sahaamisen jälkeen lista näyttää tältä. Leikkauskulmaa kutsutaan 45 asteen jiiriksi. Suorakulmaisissa listoissa ei ole profiilia, joten kulmat voi kasata toisiaan vasten, eikä hukkapätkiä synny.

Jiirisirkkeli

3. Kun toinen lista käännetään ympäri, päät sopivat toisiinsa ja muodostavat 90 asteen kulman. Puolet kehyksestä on nyt tehty.

TEE NURKKALIITOS

Jiirisirkkeli

1. Seuraavaksi opetellaan sahaamaan oikealta syvyydeltä. Mittaa ja piirrä lautaan merkki oikeaan syvyyteen jotta näet, kuinka syvälle terän pitää painua.

Jiirisirkkeli

2. Sahaussyvyyttä rajoitetaan yleensä sirkkelissä olevalla säätöruuvilla. Säädä ruuvi siten, että terä yltää vain merkkiin asti. Huomaa, että terä ei yllä aivan puun sisäreunaan asti.

Jiirisirkkeli

3. Aseta terän ja ohjurin väliin apurima, jotta terä yltää ohennettavan laudan reunaan asti. Sahaa puun poikki useita kertoja muutaman millin välein.

Jiirisirkkeli

4. Kapeat puukaistaleet on helppo poistaa esimerkiksi taltalla. Liitos on nyt valmis koottavaksi.

RAKENNA LAATIKKO

Jiirisirkkeli

SÄÄDÄ SIRKKELI
Säädä sirkkelipöytä suoraan kulmaan ja keikauta terä 45 asteen kulmaan. Sahaa laatikkoon tarvittavat osat.

Jiirisirkkeli

YHDISTÄ OSAT TOISIINSA
Kun yhdistät neljä osaa toisiinsa, kaikkiin nurkkiin tulee 90 asteen kulma. Jos laudat eivät asetu tarkasti toisiaan vasten, säädä sirkkeliä.

Katkaisu- ja jiirisirkkelin terät

Katkaisu- ja jiirisirkkelin terät ovat yksi tärkeimmistä osista. Terät pystyvät sahaaman materiaalin kuin materiaalin, jos valitset oikean terän oikeaan hommaan. Tässä olemme listanneet neljä yleisintä terämallia.

Jiirisirkkeli

STANDARDIT: NELJÄ YLEISINTÄ TERÄMALLIA

jiirisirkkeli

TIHEÄHAMPAINEN PUUTERÄ
Jos jokin terä pitäisi nimetä kaikkein tärkeimmäksi, valinta osuisi tiheähampaiseen puuterään, sillä sille on eniten käyttöä. Tiheähampaista terää tarvitaan kaikkiin viimeistelytöihin.

jiirisirkkeli

KARKEAHAMPAINEN PUUTERÄ
Uudessa katkaisu- ja jiirisirkkelissä on usein kiinni karkeahampainen puuterä. Sillä on nopeampi sahata kuin tiheähampaisella terällä, mutta jälki on tikkuista. Sopii parhaiten runkopuille.

jiirisirkkeli

METALLITERÄ
Metalliterä on tarkoitettu raudan sahaamiseen, mutta se ei valitettavasti sovellu kunnolla alumiinin ja ruostumattoman teräksen katkaisemiseen. Sahausöljy auttaa terää kestämään pitkään.

jiirisirkkeli

YLEISTERÄ
Yleisterä on hyvä vaihtoehto muovin ja pehmeän metallin kuten alumiinin sahaamiseen. Yleisterä sahaa kaikkia materiaaleja, eikä sen lisäksi tarvita erikoisteriä. Käytä metallin sahaamiseen öljyä, jotta terä kestää pitempään.

TARVIKKEET: KATKAISU- JA JIIRISIRKKELIN TYÖPÖYDÄT

jiirisirkkeli

SOPIVA TYÖKORKEUS
Hyvien sirkkelipöytien hinnat alkavat 150 eurosta. Sirkkelipöydän edessä voi seisoa järkevässä työasennossa, jolloin puut pysyvät aloillaan ja leikkauspinnoista tulee suoria. Pöytä liikkuu kevyesti mukana paikasta toiseen.

jiirisirkkeli

Tarkista, kuinka kaukana sirkkelisi kiinnitysreiät ovat toisistaan. Tarkista myös, kuinka leveälle työpöydän kiinnitysraudat voi säätää. Mitat kertovat, sopiiko pöytä sirkkeliisi.

jiirisirkkeli

Kaikkien työpöytien päissä on rullat. Sahattavat puut voi laskea rullien päälle, jolloin ne liikkuvat kevyesti edestakaisin. Rullien avulla laudat on helppo liikuttaa juuri oikeaan paikkaan.

Tarvikkeet: Rakenna sirkkelille pitkä työpöytä

Katkaisu- ja jiirisirkkelillä sahattavien puiden pitää olla vaakatasossa. Jos puiden päät roikkuvat holtittomasti, katkaisupinnoista tulee vinoja. Pitkiä listoja ja lautoja varten kannattaa rakentaa puinen työpöytä, johon laudat voi puristaa lujasti kiinni. Tällaisella työpöydällä pitkätkin puut katkevat todella tarkasti.

jiirisirkkeli

Voit rakentaa työpöydästä juuri niin pitkän kuin haluat. Tee pöydästä kuitenkin vähintään puolitoistametrinen. Jos tarvitset paljon samanmittaisia lautoja tai rimoja, voit kiinnittää työpöytään topparin. Pöytä kannattaa rakentaa täysin suorista laudoista.

jiirisirkkeli

Pöytä rakennetaan pitkästä ja suorasta laudasta (A) ja rimasta (B), jotka kiinnitetään toisiinsa suoraan kulmaan. Laudan (A) alle ruuvataan kiinni korokkeet (C). Korokkeiden korkeus määräytyy sirkkelin perusteella. Korokkeiden pitää nostaa lauta (A) niin ylös, että sen yläreuna on samassa tasossa kuin sirkkelin taso.

Työpöytä tikapuista

Voit käyttää työpöytänä myös alumiinitikkaita. Tikkaat sopivat työpöydäksi etenkin ulkona, missä on paljon tilaa. Tikaspöytä pysyy vakaana, jos kiinnität tikkaiden molemmat päät puristimilla pukkeihin.

RAKENNA SIRKKELILLE LIIKKUVA TYÖPÖYTÄ

jiirisirkkeli

Liikkuva työpöytä tuo sirkkelin aivan työmaan viereen. Tarkkojen sahausten tekeminen onnistuu tikkaista tehdyn työpöydän avulla helposti ja nopeasti.

jiirisirkkeli

Kiinnitä sirkkeli levynkappaleeseen tikkaiden toiseen päähän. Levy voi olla esimerkiksi mdf:ää tai vaneria. Tee levystä tikkaita leveämpi ja ruuvaa pohjaan kaksi rimaa.

jiirisirkkeli

Kiinnitä tikkaiden toiseen päähän tukipuu, joka nostaa sahattavat laudat sirkkelipöydän korkeudelle. Topparin avulla on nopea sahata samanmittaisia lautoja.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin