Jiirisirkkeli: Opi käyttämään katkaisu- ja jiirisirkkeliä 5 minuutissa

Jiirisirkkelin pikaopas

Jiirisirkkelin käyttämisestä tulee nopeasti tapa, jos kokeilet sitä edes kerran. Kalleimmat mallit maksavat yli kolme kertaa enemmän kuin halvimmat. Autamme sinua valitsemaan mallin, joka sopii omiin tarpeisiisi ja näytämme, miten käytät sitä. Napsauta linkkiä ja siirry suoraan jutun loppuosaan.

Katkaisu- ja jiirisirkkeli alhaalta ylös

JIIRISIRKKELI: KATKAISU- JA JIIRISIRKKELI ALHAALTA YLÖS

1. KISKO: Sirkkelin kiskon pitää liikkua edestakaisin kevyesti ja vakaasti.
2. SÄÄTÖ: Sirkkelin pitää kääntyä helposti erilaisiin kulmiin.
3. PURISTIN: Sahassa pitää olla puristin, jolla sahattavat puut voi puristaa kiinni.
4. TYÖVALO: Valon avulla on helpompi sahata tarkasti.
5. ASTEIKOT: Sirkkelissä pitää olla selkeät ja helppolukuiset asteikot.

6. TERÄ: Useimpien uusien sirkkeleiden mukana tulee vain yksi karkeahampainen puuterä, joten joudut luultavasti ostamaan lisää teriä. Sirkkelin automaattinen jarru pysäyttää terän, kun sirkkeli sammuu.
7.KANNATIN: Puut pysyvät vakaasti paikallaan pitkien kannattimien päällä.

Hyvä tietää ennen jiirisirkkelin ostamista

Selvitä ennen katkaisu- ja jiirisirkkelin ostamista, millainen malli sopii omiin tarpeisiisi. Kaupoissa on erilaisia ja erihintaisia katkaisu- ja jiirisirkkeleitä.

Katkaisu- ja jiirisirkkeli: Tärkeimmät ominaisuudet

Liuku: Liukuvaan kiskoon yhdistetty terä kulkee kevyesti eteen ja taakse. Jos kisko on tehty kahdesta putkesta, terä liikkuu vielä tasaisemmin. Kalleimmissa malleissa on kaksi putkea.

Pystyreuna: Pystyreunan tarkoitus on tukea syrjällään sahattavia puita. Mitä korkeampi reuna, sen parempi. Reunan irrottamisen pitää olla helppoa, jotta sirkkelillä voi sahata vinoon.

Valot: Työvalosta ja lasersäteestä on usein hyötyä. Työtä helpottaa, jos valoja voi säädellä eri katkaisijoista.

Pölypussi: Sirkkeliin yhdistetty työmaaimuri on paras ratkaisu. Toiseksi paras vaihtoehto on sirkkeliin kiinnitettävä pölypussi, joka kerää sahanpurut suoraan sirkkelistä.

Näin käytät jiirisirkkeliä

Katkaisu- ja jiirisirkkelien toimintaperiaate on yksinkertainen: käynnistä saha, paina kahva alas ja terä esiin. Sirkkelillä voi tehdä tarkempia sahauksia kuin käsisahalla, ja leikkauspinnoista tulee sahaa siistimmät. Sirkkelin terän voi kääntää useisiin eri asentoihin.

JIIRISIRKKELI: Sirkkelin käyttäminen kannattaa aloittaa helpolla projektilla.

JIIRISIRKKELI: Sirkkelin käyttäminen kannattaa aloittaa helpolla projektilla.

Vakaus: Kiinnitä sirkkeli lujasti

Katkaisu- ja jiirisirkkeli pitää kiinnittää lujasti alustaan, sillä muuten sirkkeli liikahtaa helposti ja sahauspinnoista tulee vinot.

Sirkkelin voi kiinnittää joko suoraan työpöytään tai levyyn, joka kiinnitetään pöytään puristimilla.

Katkaisu- ja jiirisirkkelin terät

Kapp og gjærsagen er ikke bedre enn det bladet du setter i sagen. Til gjengjeld kan den sage i nesten alle materialer hvis du bruker det riktige bladet. Her viser vi hvordan du finner det, samt hvordan du får mest mulig ut av sagen med litt ekstra tilbehør.

JIIRISIRKKELI: Ota ilo irti sirkkelistäsi

1. KOKO: Terän sisäkehällä olevat luvut kertovat terän koon. 210 on terän halkaisija. 2,6 tarkoittaa terän paksuutta ja kertoo, kuinka monta milliä terä haukkaa puusta. 30 tarkoittaa keskiön halkaisijaa ja kertoo, sopiiko terä sirkkeliisi.
2. HAMPAIDEN MÄÄRÄ: Luku 30 tarkoittaa, että terässä on 30 hammasta. Jos kyse on puuterästä, 30 tarkoittaa, että terä on tiheähampainen. 24 hampaan terä tekee karkeampaa jälkeä.
3. NOPEUS: Luku 7 000 kertoo terän suurimman mahdollisen pyörimisnopeuden.
4. MATERIAALI: Terän nimi kertoo yleensä sen, mille materiaalille se on tarkoittu.
5. LEIKKAUS: Terässä oleva pieni lovi vähentää melua ja jäähdyttää terää.

Tarvikkeet: Rakenna sirkkelille pitkä työpöytä

Katkaisu- ja jiirisirkkelillä sahattavien puiden pitää olla vaakatasossa. Jos puiden päät roikkuvat holtittomasti, katkaisupinnoista tulee vinoja. Pitkiä listoja ja lautoja varten kannattaa rakentaa puinen työpöytä, johon laudat voi puristaa lujasti kiinni. Tällaisella työpöydällä pitkätkin puut katkevat todella tarkasti.

JIIRISIRKKELI: RAKENNA SIRKKELILLE PITKÄ TYÖPÖYTÄ

Voit rakentaa työpöydästä juuri niin pitkän kuin haluat. Tee pöydästä kuitenkin vähintään puolitoistametrinen. Jos tarvitset paljon samanmittaisia lautoja tai rimoja, voit kiinnittää työpöytään topparin. Pöytä kannattaa rakentaa täysin suorista laudoista.

JIIRISIRKKELI: RAKENNA SIRKKELILLE PITKÄ TYÖPÖYTÄ

Pöytä rakennetaan pitkästä ja suorasta laudasta (A) ja rimasta (B), jotka kiinnitetään toisiinsa suoraan kulmaan. Laudan (A) alle ruuvataan kiinni korokkeet (C). Korokkeiden korkeus määräytyy sirkkelin perusteella. Korokkeiden pitää nostaa lauta (A) niin ylös, että sen yläreuna on samassa tasossa kuin sirkkelin taso.

Työpöytä tikapuista

Voit käyttää työpöytänä myös alumiinitikkaita. Tikkaat sopivat työpöydäksi etenkin ulkona, missä on paljon tilaa. Tikaspöytä pysyy vakaana, jos kiinnität tikkaiden molemmat päät puristimilla pukkeihin.