Laita lasit – valo vyöryy sisään

Vanhat kuluneet peiliovet kannattaa säästää. Kun ehostimme ovet valkoisella maalilla ja ovien peiliosat lasilla, saimme huoneisiin paljon lisää valoa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 päivää
Hinta
130 euroa

Vanhat kuluneet puuovet ennen kuin ne maalattiin ja varustettiin lasipeileillä. Tämä nurkkaus oli hyvin pimeä, kun molemmat ovet olivat kiinni. Nurkkaus on nyt valoisa ja viihtyisä, ja huoneeseen tulvii valoa.

Johdanto

Monissa vanhoissa taloissa on useita pieniä huoneita, jotka on yhdistetty toisiinsa ovilla. Tämän vuoksi vanhoissa taloissa on usein myös paljon pimeitä nurkkia. Jotkut kaatavat seiniä saadakseen taloon lisää valoa, toiset – kuten me – ratkaisevat ongelman vähemmän dramaattisesti vaihtamalla ovien peiliosat lasiin.

Tämän talon peiliovet ovat vankkaa ja laadukasta käsityötä ja sen vuoksi säästämisen arvoiset. Vaihdamme vain kuluneet ovipeilit lasiin ja maalaamme ovet valkoisiksi, mikä osaltaan antaa vaikutelman valon määrän lisääntymisestä. Peilejä ei ole liimattu kiinni, vaan ne istuvat irrallaan ovien kehyksissä.

Ovissa on ura, johon peilit on istutettu. Peilin toisesta sivusta jyrsitään yläjyrsimellä ura pois, jotta peilit saadaan irti ja korvattua lasilla ja profiililistalla. Voit jyrsiä uudet profiililistat itse tai ostaa ne valmiina. Ratkaisu riippuu täysin siitä, kuinka innokas olet jyrsimään.

Ohjeet

01
Jyrsi peilit irti 5 Vaihe

Vanhoihin oviin on jyrsitty urat, joten niissä on kaksi profiilia, jotka kiertävät ovipeiliä. Poistamme toisen profiileista käsiyläjyrsimellä.

Kun jyrsit profiilin pois toisesta peilin sivusta, saat peilin irrotettua ja vasta-puolelle jää edelleen profiilin luoma ura, johon lasi saadaan asetettua.

Kiinteät profiilit muistuttavat irto-listoja, jotka on yleensä sijoitettu 12 cm:n päähän oven ulkoreunasta. Yläjyrsi-mellä ajetaan tätä linjaa pitkin, ovike-hyksen myötäisesti. Kiinnitä linjakoh-taan suora lista, jotta voit ohjata yläjyr-sintä suoraan tämän listan reunaa pit-kin. Käytä 6 mm:n urajyrsinterää.

1

Mittaa, mihin kohtaan ohjaus-lista sijoitetaan, ja kiristä se paikoilleen ruuvipuristimilla, jotta voit ajaa listaa pitkin yläjyrsimellä. Käytämme 15 x 68 mm:n listaa.

Jyrsinohjurin ja jyrsittävän kohdan välinen etäisyys on yhtä pitkä kuin etäisyys jyrsinterän ulkoreunasta yläjyrsimen pohjan reunaan.

2

Pidä jyrsintä tiiviisti jyrsinohjuria vasten. Sovita jyrsintäsyvyys siten, että ovikehyksen toisen puolen pinta ei vaurioidu. Tässä syvyys on 20 mm. Jyrsi tarkasti useaan kertaan kulmasta kulmaan. Tee samoin toisella pitkällä sivulla.

3

Jyrsi nyt poikittaissuuntaan oven vaakapienaa pitkin. Menetelmä on sama kuin pitkällä sivulla, mutta jyrsittävä etäisyys on lyhyempi. Kun listat on jyrsitty pois peilin kolmelta sivulta, peili voidaan nostaa ylös ja poistaa urasta.

4

Jyrsi neljäs prof ililista pois samalla tavalla kuin muutkin pitkät sivut ohjuria vasten. Jäljelle jäänyt profiililista on koskematon, joten ikkunalasissa on reuna, jonka päälle lasi voidaan asettaa.

5

Peilien kulmat siistitään taltan avulla. Jyrsinterä ei yllä aivan kulmiin, joten ne jäävät muodoiltaan hieman pyöreiksi. Pyöreyden voi kuitenkin oikaista nopeasti terävällä taltalla.

02
Maalaa ovet 5 Vaihe

Jos ovet on tarkoitus maalata, se kannattaa tehdä nyt, kun saranat on irrotettu ja lasia ei ole vielä asennettu. Tässä vaiheessa pintoja ei tarvitse peittää vaan voit maalata vapaasti.

Ensin ovet pohjustetaan ja tasoite-taan. Ovet hiotaan hienolla hiomapape-rilla ennen pintavärin sivelemistä. Hio ovet myös kahden pintamaalikerroksen välissä, jotta puunkuidut eivät nouse pystyyn ja tee pinnasta epätasaista. Me valitsimme pintaan akryylimaalin.

Jos huone vaikuttaa pimeältä, kuten tässä talossa, ja haluaisit tuoda tilaan mahdollisimman paljon valoa, valitse valkoinen maali.

1

Puhdista kaikki pinnat ennen kuin ryhdyt maalaamaan. Jos ovissa on öljy- tai vahapinta, ne on puhdistettava huolellisesti puupuhdisteella tai jollakin vastaavalla puhdistusaineella.

2

Peitä suurimmat oksakohdat oksalakalla. Jopa hyvinkin vanhat oksat voivat ”hikoilla” ja nousta esiin siten, että ne näkyvät pian maalikerroksen alta. Tämän voi estää oksalakalla.

3

Pohjamaalaa ovet ohuella mutta peittävällä maalikerroksella. Anna ovien kuivua ohjeiden mukaan. Yleensä vesiliukoiselle maalille riittää kuivumisajaksi 3-4 tuntia ja öljymaalille 6-7 tuntia. Muista maalata myös uudet profiililistat.

4

Tasoita pienet rispaantumat, kolot ja muut vauriot. Nämä näkyvät nyt pohjamaalattuina helpommin kuin käsittelemättömästä puupinnasta. Tasoitemassa kuivuu parissa tunnissa.

5

Hio ovi hienolla hiomapaperilla, karkeus 150-180. Levitä sitten pintamaali, tässä tapauksessa akryylimaali (kiil-toaste 40). Maalaa myös profiililistat ennen kuin sahaat ne jiiriin. Toisen pintaväriker-roksen voi levittää sunnuntaiaamuna.

03
Asenna lasi 7 Vaihe

Maalaa ensin ovet ja listat toiseen ker-taan pintamaalilla. Aloita listoista, niin voit sahata ne jiiriin.

Helpoin tapa on tilata lasit lasimesta-rilta mittaan leikattuina. Tämä edellyt-tää, että olet mitannut peilin tarkasti. Kun mittaat peilejä, ole tarkkana, että lasi ei jää ovikehyksiin puristuksiin. Tämän vuoksi lasimittojen pitää olla 5 mm peilin ulkomittoja pienemmät.

Jotta välttyisit lasin helinältä, aseta lasi pehmeiden tiivistenauhojen väliin. Uudet profiililistat sahataan pituu-teen ja jiiriin molemmista päistään, jotta kulmaliitoksista tulee siistit. Niiden päälle asennetaan lasinauhat ja ne kiin-nitetään oveen uppokantanauloilla.

1

Aseta itsekiinnittyvää tiivistenauhaa oven kiinteisiin profiililistoihin. Aseta nauha tarkasti listan yläreunaa myötäillen, jotta se ei jää näkyviin. Kulmissa nauhat sovitetaan yhteen.

2

Asenna lasi peilin paikalle. Jaa kehyksen ja lasin ulkoreunojen väliin jäävä tila mahdollisimman tasaisesti.

3

Kiinnitä lasinauha uusiin prof ililistoihin. Aseta pienet nauhapalat myös listan alareunaan. Kun listat ovat verrattain leveät, kuten tässä, ne voivat kallistella paikoilleen asennettaessa. Lasinauha estää tämän.

4

Esiporaa profililistoihin 1,5 mm:n poralla. Näin saat ohjattua naulat varmasti lasin ulkopuolelle. Naulat voi iskeä sisään myös ilman esiporausta, mutta se vaatii varmaa kättä.

5

Paina prof ililistat tiiviisti lasia vasten ja naulaa ne kiinni. Aseta lasille esim. vahva pahvinpala, jota pitkin vasara voi ”liukua” iskujen aikana. Näin et vahingossa iske lasiin.

6

Upota naulojen kannat 1 mm:n tuurnalla. Pidä tuurnasta tukevasti kiinni, jottei se luiskahda sivuun.

7

Peitä jiiriliitosten raot ja tuurnan jättämät jäljet tasoitteella. Siistein jälki syntyy, jos maalaat nämä kohdat vielä kertaalleen. Kun pinta on kuivunut, asenna helat, jotta ovet saadaan saranoilleen.

Materiaalit

4 mm kark. lasia mittojen mukaan

Listaa, 12 x 20 mm:

• Noin 10 metriä/ovi

Lisäksi:

• Lista, 15 x 68 mm (ohjuria varte)
• Tiivistenauhaa, 2 x 8 mm, 20 m/ovi
• Uppokantanauloja, 30 mm
• Puupuhdistetta
• Tasoitemassaa
• Oksalakkaa
• Pohjamaalia
• Akryylimaalia, kiiltoaste 40

Erikoistyökalut

• Yläjyrsin
• Pöytäpyörösaha

Vie aikaa

3 päivää

Hinta

130 euroa

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

TEKNIIKAT: Lasin leikkaaminen

Alle 15 euron hintainen lasileikkuri riittää

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

VINKIT: Pidä irtokarvat pois maalista

Vinkit & niksit

Näin teet uudet profiililistat

Vanhoihin oviin on tarjolla monenlaisia profiilivaihtoehtoja. Saatavilla on valmiita listoja, jotka muistuttavat alkuperäistä listaprofiilia. Voit myös valmistaa listat itse yläjyrsimellä. Jos päätät jyrsiä profiilit itse, voit yleensä toteuttaa sen kahdella eri tavalla. Molempiin ratkaisuihin käy-tetään 8 mm:n pyöristysterää.

RATKAISU 1

Jyrsi pyöristysterällä molemmilta sivuilta 20 mm:n syvyyteen. Lista kiinnitetään ruuvipuristimilla työpöytään.

Asenna pyörösaha 12 mm:iin ja sahaa listan molemmat sivut pituussuunnassa. Näin saat vastajyrsityistä sivuista profiililistat. Jyrsi sitten molemmat listan sivut uudestaan ja sahaa jyrsityt reunat irti.

RATKAISU 2

Kiristä lista kiinni apulautaan, tässä 20 x 68 mm:n suoraan listaan. Laudan paksuus on sama kuin listojen, joten yläjyrsin asettuu tasaiselle pinnalle.

Jyrsi listan reuna 8 mm:n pyöristysterällä. Jyrsi puristimien väliltä ja siirrä sitten puristimia, jotta saat koko listan reunan jyrsittyä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovet