Johdanto
Ohjeet
01
Valmistelut
4
Vaihe
Ovikynnys on kulunut kuopalle, eikä siinä ole juuri lainkaan huullosta jäljellä. Oven alta vetää. Alapinta näyttää vielä-kin hurjemmalta, sillä betoni on haljen-nut ja reikiintynyt ja kynnys lahonnut.
Kun kynnys on sahattu ja irrotettu reunoistaan varovasti karmeista, alusta korjataan uudella betonilla. Irtorappaus poistetaan huolella ja alue imuroidaan ennen kuin alustan reiät täytetään beto-nilla portaiden tasoon. Betonipinnassa ei saa olla kaatoa taaksepäin, jotta sisään-pyrkivä sadevesi ei jää siihen seisomaan.
Älä hävitä vanhaa kynnystä ennen kuin olet jäljentänyt sen lovet uuteen kynnykseen. Näin varmistat, että uusi kynnys sopii varmasti vanhaan karmiin.
Sahaa ensin vanha kynnys osiin. Aseta käsisaha hieman viistoon, jotta toista kynnyksen osaa voidaan nostaa viiltokohdasta. Laita sorkkarauta kynnyk-sen alle, jotta puu ei puristu terän ympärille.
Vedä kynnys sivusuunnassa irti ovikarmista. Sivussa on lohen-pyrstöliitos, ja se voidaan purkaa vain tällä tavoin vaurioittamatta lohenpyrstön lovia.
Puhdista työskentelyalue. Poista kaikki irtoaines harjalla ja imurilla. Vanha kynnys on lahonnut vain alapinnalta. Yläpuoli on kulunut, mutta puu on tervettä ja kovaa sadankin vuoden jälkeen.
02
Sovita kynnys
7
Vaihe
Koska kynnys yhdistetään karmiin lo-henpyrstöliitoksella, kynnystä ei voida vain työntää paikalleen ulkoa sisään päin. Se on ensin katkaistava ja koottava sitten uudestaan ennen kuin sen pituus sovitetaan ja lohenpyrstölovet tehdään. Näin pituudesta tulee varmasti tarkka.
Kun kynnys on katkaistu ja keskelle on tehty lapaliitos, kappaleet ruuvataan yhteen (ei liimata) ja työtä jatketaan. Tee huullokset ja kynnyksen kaato ulospäin, jotta sadevesi valuu ulos eikä sisään. Kaato tehdään kiilaamalla kynnys toisesta sivusta 3 mm ylöspäin ja asenta-malla sivuihin listat, jotta yläjyrsin kulkee jyrsityn alueen yli.
Keskikohdan lapaliitos. Hio tammi-lankku sileäksi hiomapaperilla (karkeus 80). Sahaa keskeltä suorakulmaan pyörö-sahalla. Käännä toinen kappale ylösalaisin ja tue päädyt yhteen. Nyt voit jyrsiä kova-metallisella jyrsinterällä lapaliitoksen lovet.
Jyrsi liitospinnat puhtaiksi ja täysin suorakulmaisiksi ohjaimen avulla. Aseta jyrsin lankun puoleen paksuuteen. Jyrsi liitos puhtaaksi, tai jyrsi urat, ja talttaa puuaines irti. Urat voi tehdä myös pyörö-sahalla, jolloin jyrsintää ei tarvita.
Sovita liitos. Poraa ensin terävällä puuporalla tapinreiät. Poraa ruuvien kapean osan verran, ja muista esiporata, mikäli ruuvit halutaan piiloon. Kokoa kynnys ruostumattomilla ja hapottomilla ruuveilla, ja jyrsi lopuksi huullos.
Työstä lohenpyrstölovet. Sivele hieman väriä vanhan kynnyksen tap-peihin ja siirrä merkinnät uuteen kynnyk-seen. Sahaa tapit hienohampaisella sahalla viivojen ulkopuolelta, jotta niistä tulee hieman liian suuret. Tapit sovitetaan taltalla.
Talttaa tapit ulos. Kun tapit on sahattu kahdelta sivulta, aukko taltataan auki. Iske taltta pystysuoraan parilla vahvalla ja tarkasti merkkiviivaan osuvalla iskulla. Käännä taltan terän sileä puoli viivaa kohti.
Talttaa molemmista sivuista. Tämä vaihe on hieman karkeampi. Työstä 2-3 mm paksuja lastuja. Käännä kappale, kun olet päässyt puoliväliin, ja talttaa loput ulos vastakkaisesta suunnasta. Sovita lopuksi kynnyksen pituus.
03
Kynnyksen asennus
6
Vaihe
Kun kynnys on sovitettu, se ruuvataan kiinni takaa päin, ja kynnyksen kaksi osaa naputellaan varovasti karmiin. Vasta kun olet varma, että osat sopivat, voit laittaa kiilat loviliitoksen alle ja yhdistää osat liimalla ja ruuveilla. Kun liima on kuivunut, koko kynnys kiila-taan puukiiloilla.
Jotta kynnyksen alta ei pääse vettä sisään, alustan ja kynnyksen välinen rako saumataan. Se tehdään kalkkilaas-tilla, joka toisaalta estää vedentulon ja toisaalta hengittää, jos kynnyksen alle kuitenkin pääsisi kosteutta. Kalkkilaasti on myös helppo uusia, jos se halkeaa.
Kokeile, sopivatko kynnyksen ja karmin tapit toisiinsa. Tappien on liu’uttava loviin napauttamalla varovasti kynnyskappaleen päätyyn. OIkaise kynnyk-sen lovia, jos tarpeen. Sivele karmitappeihin pohjustusöljyä ennen kuin liität kappaleet.
Kokoa leveä lapaliitos ulkokäyttöön tarkoitetulla pvaliimalla. Aseta kynnyksen alle huopapala ja kiilaa kynnys 10 mm irti alustasta. Ruuvaa osat yhteen ruostumattomilla ja haponkestävillä ruuveilla.
Tulppaa ruuvinreiät. Tulpat näyttävät hienoilta ja suojaavat lisäksi puuta seisovalta vedeltä. Nämä tulpat on tehty tammesta 10 mm tulppaporalla. Käännä tulppien vuosisyyt kulkemaan kynnyksen syysuuntaan. Liimaa ja iske varoen pohjaan.
Käytä tiivistämiseen rivettä. Kynnyksen alla oleva rako tiivistetään riveellä, kun liima on kuivunut ja kynnyksen alle on laitettu kiilat. Kynnyksen pitää olla vakaa eikä se saa keinua yhtään.
Saumaa lopuksi puhtaalla kalkkilaastilla. Se hengittää, siihen voi sekoittaa väriä, se on edullista ja helppo tarvittaessa vaihtaa. Paina ja silota sauma muurauskauhalla kunnes se jää muutaman millimetrin päähän kynnyksen etureunasta.
Materiaalit
- Kvarttisahattu tammikappale, tässä mitat 1150 x 155 x 52 mm
- 3-4 litraa sementtilaastia kynnyksen alustan valuun
- Alushuopapala, 1000 x 150 mm
- Tervarivettä
- Mäntyrimoista tehdyt ja puunsuojaan upotetut kiilat
- Kalkkilaastia saumaamiseen
Erikoistyökalut
- Pyörösaha tai upotussaha
- Pieni yläjyrsin
- Kovametallinen urajyrsinterä
- Hienohampainen käsisaha
Vie aikaa
Omista valmiuksista ja taidoista riippuen noin 5-6 tuntia, jos mitään ei tarvitse valaa.
Hinta
Noin 30 € sisältäen liiman ja ruuvit.
Vaikeusaste
Tehtävä ei ole helppo. Se vaatii huolellisuutta ja yläjyrsimen ja taltan käytön hallintaa.