Uusi kynnys

VIDEO: Tarkat mitat ja hyvät tuet ovat tärkeimpiä asioita uuden kynnyksen asentamisessa. Katso, kun kirvesmies näyttää, miten se tehdään.

Kynnystä mitattaessa on mitattava ovenkarmien alle saakka niin, että jalkalistan tapit tulevat piiloon. Tässä leveys on 87 cm, joka merkitään suorakulmalla kynnykseen. Kynnys sahataan käsisahalla. Seuraavaksi kynnys sovitetaan paikalleen.

Entisen kynnyksen takana on usein tappeja, joiden takia kynnys ei mahdu tarpeeksi pitkälle. Nämä esteet pitää poistaa taltalla. Muista, että taltan terän vino puoli tulee alaspäin. Näin yläreunan talttausjäljestä tulee tasainen. Kun tapit on poistettu, kynnys työnnetään paikalleen.

Se puristetaan nyt karmia vasten kiilan avulla.Kun kynnyksen uloke tulee ovenkarmia vasten, siihen jää hieman väliä. Siksi siitä on koverrettava hieman pois. Kumpaankin reunaan tehdään merkintä, jonka kohdalta sahataan selkäsahalla.

Sitten sahattu kohta siistitään taltalla. Jotta kynnys mahtuu helpommin oven alle, siitä kannattaa höylätä pari lastua niin, että reunat pyöristyvät hieman. Kynnys asetetaan paikalleen, ja sitä kohotetaan hieman sorkkaraudalla.

Kynnyksen alle asetetaan pari kovalevyn kappaletta, jotka pitävät kynnyksen karmia vasten. Kovalevypalat laitetaan kumpaankin reunaan sekä keskelle, niin ettei kynnys anna periksi kun sille astutaan. Kiilat poistetaan, ja kovalevyjen ylimääräiset osat irrotetaan taltalla.

Lopuksi kynnyksen kummallekin puolen kiinnitetään reunalista, joka sulkee samalla kynnyksen ja lattian välisen raon. Lista naulataan kiinni upponauloilla, jotka upotetaan tuurnalla. Nyt oviaukossa on uusi kynnys, joka sopii täydellisesti oveen ja kestää monta vuotta.

    Muut lukevat juuri nyt …