Uusi lasi kattoikkunaan

Jos Velux-kattoikkunan lasi on vioittunut, sen voi vaihtaa parissa tunnissa uuteen. Kaupan päälle saa matalaenergialasin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
230 euroa

Johdanto

Usein luullaan, että kattoikkunan lasin vaihto olisi jotenkin tavallista hankalampaa. Todistamme, että näin ei suinkaan ole, vaihtamalla Velux-kattoikkunaan uuden lasin. Eri työvaiheissa on kuitenkin oltava huolellinen ja tarkka. Mutta koska kaikki ikkunanosat sopivat täsmälleen toisiinsa, työ sujuu kuin legoja yhdistellen.

Pienempi lämpöhäviö

Uusi lasi on matalaenergialasia, jonka eristysarvo on huomattavasti vanhaa lasia parempi. Lämmityslasku on tulevaisuudessa pienempi, joten lasin vaihto annattaa – varsinkin, jos siinä on jo reikä tai särö. Rikkinäistä lasia on mahdoton puhdistaa ja pitää siistinä lasin sisäpinnasta, joten siitä tulee läikikäs. Ajan myötä lasista ei enää näe taivasta lainkaan.

Etsi oikea numero

Vanhan Velux-ikkunan numero pitää selvittää ennen kuin voi tilata uuden ikkunan. Numero sijaitsee puitteen yläkappaleessa. Tässä kohteessa se on GGL-1. Lasin vaihtoon menee vain pari työtuntia ja 130–230 € lasin koosta riippuen. Lopputuloksena on kirkas näkymä ulos ja pienempi lämmityslasku.

Jos vaihdat lasin, näkymä kirkastuu ja energialasku pienenee.

Ohjeet

01
Poista vanha lasi 4 Vaihe

Ennen kuin ryhdyt asentamaan uutta kattoikkunaa, tarkista, että uusi lasi ei ole vaurioitunut kuljetuksessa. Käytä aina hansikkaita, kun käsittelet lasia.

Uudessa ikkunalasissa on keltainen sinetti. Anna sen olla, kun työskentelet. Se poistetaan vasta, kun lasi on asetettu puitteeseen. Sinetti takaa, että oikea puoli lasista päätyy ulospäin.

Vanha lasi on tiiviisti kiinni vanhassa butyylinauhassa. Tämän vuoksi lasi pitää irrottaa veitsen avulla. Varo, että et vaurioita samalla lasilistaa.

1

Puite käännetään ympäri ja pieni varmuustappi ruuvataan sisään. Uusissa Velux-ikkunoissa varmuustappi painetaan sisään. Nyt puite voidaan irrottaa.

2

Lasi asetetaan parin pukin päälle. Alumiiniset peitelistat irrotetaan, jotta kaikki metallisten lasilistojen ruuvit voidaan irrottaa.

3

Lasilistat leikataan irti taittoteräveitsellä, sillä ne ovat tiukasti kiinni butyylinauhassa. Nosta lasilistaa varovasti, kun leikkaat nauhaa. Jos lasilista taipuu, se vaurioituu.

4

Poista vanha nauha ja puhdista huullokset liasta.
TÄRKEÄÄ! Poista pienet lasikiilat varoen, sillä niitä tarvitaan vielä. Niiden avulla lasi saadaan tiiviisti paikoilleen ja puite pysymään varmasti suorassa kulmassa.

02
Asenna uusi lasi 10 Vaihe

Uuden lasin voi tilata rakennustarvike-liikkeestä. Butyylinauha tulee lasin mukana, joten ainoa erikseen ostettava tarvike on tiivistenauha.

Lasi lähetetään tavallisesti suoraan asiakkaalle, joten sen saa muutamassa päivässä tilauksesta. Lasin mukana tulevat asennusohjeet. Niille on käyttöä var-sinkin siinä vaiheessa, kun on katsottava, mihin butyylinauha on asennettava.

Butyylinauha on voimakkaasti tarttu-vaa - onneksi. Tämä merkitsee myös si-tä, että sen voi sovittaa paikalleen vain kertaalleen. Lasi- ja butyylinauhan asen-nuksessa on oltava huolellinen, jotta liitoksista saadaan napakat. Muuten ikkunasta ei tule täysin tiivistä.

1

Asenna uusi 3 mm:n tiiviste-nauha. Ensin nauha asennetaan puitteen ylä- ja alakappaleisiin. Tämän jälkeen nauha asennetaan puitteen sivuihin, ja liitoskohdista tehdään täysin tiiviit.

2

Tarkista, että uusi lasi asettuu tarkasti puitteen keskelle. Aseta pienet lasikiilat paikalleen lasin ja puitteen väliin, niin lasi kiinnittyy.

3

Puhdista lasilistat vanhoista butyylinauhoista, ja pyyhi listat kokonaan talousspriillä. Kaikki lika pitää saada pois, sillä uusi nauha huolehtii siitä, että kaikista liitoksista tulee vesitiiviitä.

4

Aseta nyt kaksipuolinen butyyli-nauha lasilistoihin. Seuraa uuden lasin mukana tulevia asennusohjeita Butyy-linauha liimautuu todella tiukasti, joten se on saatava kohdalleen jo ensi yrittämällä.

5

Pyyhi lasi, erityisesti sen reunoista. Kaksipuolinen butyylinauha pitää saada lasiin kiinni täysin tiiviisti.

6

Aseta lasilistat huulloksiin. Niiden pitää asettua tarkasti paikalleen jo ensi yrittämällä. VINKKI: Työssä on hyvä olla kaksi henkilöä, kun puite käännetään paikalleen, sillä listat taipuvat helposti.

7

Lasilistat ruuvataan kiinni. Jos käytät ruuvikonetta, ruuvaa niin hitaalla vaihteella, ettet vahingossa kiristä ruuveja liikaa.

8

Kiinnitä alumiiniset peitelistat lasilistojen päälle. Puhdista lopuksi uusi lasi molemmilta puolilta. Tämä on helpointa tehdä nyt, kun lasi on hyvällä työskentelykorkeudella.

9

Nosta ikkuna paikoilleen. Uusien Velux-ikkunakehysten varmuustapit aktivoituvat automaattisesti, kun ikkuna suljetaan ensimmäisen kerran. TÄRKEÄÄ! Vanhoissa Velux-ikkunoissa varmuustapit pitää jälleen ruuvata esille.

10

Parin työtunnin päätteeksi ikkuna voidaan asentaa. Näkymä on jälleen loistava - myös lämmityslaskua vilkaistaessa, sillä uusi lasi on matalaenergialasi.

Materiaalit

  • 1 lasi (Tässä GGL-1-ikkunaan) (tuotepakkaus sis. butyylinauhan)
  • Noin 3,5 m 3 mm:n tiivistenauhaa

Vie aikaa

Lasin ja tiivisteiden vaihtoon menee noin pari tuntia.

Hinta

Uusi lasi + uudet tiivisteet maksavat noin 130-230 €.

Vaikeusaste

Monissa työvaiheissa pitää olla huolellinen, mutta muuten tehtävä ei ole hankala.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kattoikkunat