Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin saat lisää valoa

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Aukon tekeminen kattoon voi pelottaa, mutta hankkeen ”vaarallinen” työvaihe on itse asiassa pikemminkin huoneen sisäpuolella. Näytämme turvallisen ratkaisun.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
600 euroa

Johdanto

Kattoikkkunan pitää olla täysin tiivis ulkopinnalta, jotta sadevesi pysyy ulkona. Yhtä tärkeää onkuitenkin myös se, että ikkunasyvennys on tiivistetty huolella sisäpuolelta: höyrynsulun pitää olla ehjä, jotta se estää lämpimää ja kosteaa sisäilmaa pääsemästä eristeisiin ja vettä konden-soitumasta. Jos hankkeen tätä vaihetta ei toteuteta huolellisesti, talon kantavat rakenteet voivat lopulta alkaa lahota.

Pieni hanke

Yhden kattoikkunan asennus ei vaadi katon kantavaan rakenteeseen puuttu-mista. Kattotiilet poistetaan vain aukon kohdalta ja sisäverhoiluun tehdään aukkoa vastaavan kokoinen reikä. Kattotii-let voidaan nostaa aukosta sisään ja periaatteessa kaikki työ voidaan tehdä aukon kohdalla. Toki työ sujuu helpommin, jos saa apu-laisen ottamaan tiilet vastaan.

Myös kattotikkaista tms. on hyötyä,-kun joutuu liikkumaan katolla. Kun ostaa kattoikkunapaketin, sen mukana saa kaikki osat, joita työssä tarvitaan lukuunottamatta paria rimaa. Tarjolla on myös valmiita itse koottavia sisäkehyspaketteja. Sen hankinta ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Kun seuraat seuraavien sivujen vaihe vaiheelta eteneviä ohjeita, näet, miten voit itse verhoilla syvennyksen pinnat jopa siistimmin ja edullisemmin kuin valmispaketin ostamalla.

Ohjeet

Reikä kattoon

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jos kattotuoleja ei näe siitä huoneesta, johon kattoikkuna on tarkoitus asentaa, kattotuolien sijainti on löydettävä jollakin toisella tavalla. Kattotuolit ovat yleensä näkyvillä ullakolla tai räystäiden alla. Ota selville kattotuolien väli, jonka mukaan ikkuna sijoitetaan. Jos ullakko on asuinkäytössä ja seinät ja sisäkatot verhoiltu, tee ensin verhoiluun reikä, poista eriste ja tarvittaessa aluskate.

1

Kitkuta kattotiilet irti ja nosta ne sisään huoneeseen. Koska ruoteet joka tapauksessa poistetaan aukon kohdalta, ne voi sahata poikki, jotta aukolla on helpompi työskennellä.

2

Sahaa ruoteet poikki, jotta saat kattoon ikkunan karmimitan + 3 cm kokoisen aukon. Sijoita aukko niin, että kattotiilet päättyvät sen sivuille mahdollisimman siististi.

3

Hioa ja leikkaa aukon alareunan kattotiilien yläpinnat viistoon, jotta pinta kallistuu hieman ulospäin. Käytä isoa kulmahiomakonetta timanttilaikalla.

4

Asenna kaksi rimaa: jätä 10-12 cm etäisyyttä riman yläreunasta kattotiilien yläreunaan. Aukon yläreunaan on etäisyyttä karminmitta + 2 cm.

Ikkunapuite

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Karmissa on urat, jotta sen voi asentaa tiettyyn tasoon 3 cm:n joustovaralla riippuen kattomateriaalista. Tiilikattoa varten kulmaraudan laippa kiinnitetään uraan ”N”, jolloin karmi sijoittuu korkealle ruoteisiin/kattotiiliin nähden.

Kun karmi on kiinnitetty aukon alareunaan, asennetaan ikkunapuite laseineen ja karmi oikaistaan sen mukaan. Näin on huomioitu mahdollinen vinous.

1

Kiinnitä neljä kulmarautaa. Kulmaraudat kiinnitetään 5-7 cm päähän jokaisesta kulmasta niin, että kulmaraudan ”laippa” jää uraan. Kiinnitä ne myös karmiin mukana saatavilla ruuveilla.

2

Asenna karmi aukkoon. Oikaise se alareunasta vaateriin. Kiinnitä kulmarautojen ruuvit. Ripusta ikkunapuite karmiin. Kun karmin ja puitteen ympärillä on yhtä iso rako joka puolella, kiinnitä karmi yläreunasta.

Pellitys

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt ikkunan jokaiselle sivulle kiinnitetään sitä suojaava verhoilu. Näin sade ei pääse ikkuna-aukon ympärillä olevista raoista vesikaton alle.

Useimmat pellit kiinnnitetään yksinkertaisesti klikkaamalla ja ruuvaamalla. Kiinnitysruuvit sisältyvät tuotepakkaukseen. Sen sijaan aluskaulus on muotoiltava itse ruoteiden ja aluskaton mukaan.

1

Kiinnitä päällysverhoilu karmiin. On tärkeää, että käytät pakkaukseen sisältyviä ruuveja etkä kiristä niitä liian tiukalle, jottei pelti väänny.

2

Kiinnitä aluskatteen kaulus karmin sivuille. Kiinnitä se ensin karmin yläreunaan. Muotoile kaulus ruoteiden ja aluskaton mukaan ja kiinnitä.

3

Juoksutuskouru pitää sijoittaa kaltevasti kattoikkunan yläpuolelle, jotta vesi valuu ikkunasta pois päin. Kourun ja aluskatteen kauluksen pitää työntyä aluskaton alle, jotta vesi voi valua pois.

4

Kiinnitä alareunan peitelevy. Paina se ikkunan alakarmin yläreunan yli ja kiinnitä nauloilla sivukarmeihin.

5

Napsauta sivun peitelistat peitelevyn päälle. Kiinnitä ne karmisivuihin nauloilla. Reuna kiinnitetään niiteillä ruoteisiin.

6

Paina alareunan verhoilulista ala-karmin reunan yli niin, että peitelevy jää tiiviisti verhoilun alle. Kiinnitä verhoilulista pakkaukseen sisältyvillä ruuveilla.

Pellitys ja juoksutuskouru

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ennen kuin asennat juoksutuskourun, loput peitteet ja verhoilut on saatava paikoilleen. Ja ennen kuin se voidaan tehdä, on peitelevy - sinkkilevy ikkunan alla - muotoiltava kattotiilien mukaan. Vasta tämän jälkeen voidaan asentaa muut elementit ja kiinnittää ne tuotepakkaukseen sisältyvillä ruuveilla.

Varmista osien ja rakenteiden tiiviys, sillä koko työn ideana on pitää sadevesi ulkona, myös tulevina vuosina.

1

Paina aaltomainen peitelevy kattotiiliä vasten. Poista peitelevystä ensin sitä suojaava kalvo.

2

Työnnä sivuverhoilua peitekiskon ja päällysverhoilun alle. Ruuvaa sivuverhoilu tämän jälkeen kiinni karmin reunaan tuotepakkaukseen sisältyvillä ruuveilla.

3

Paina räystäskouru päällys-verhoilun reunan yli ja sivupeitteiden päälle. Räystäskouru pitää napsauttaa ja ruuvata kiinni.

4

Leikkaa kolmiomaiset vaahtomuovieristeet julkisivun sivupeit-teiden päälle kattotiilien mukaan, jotta ne on helpompi saada tiiviisti paikoilleen.

Kattotiilet

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Leikkaa kattotiilet niin, että kattoikkunan ympärille jää 3-4 cm rakoa. Leikkaa isolla kulmahiomakoneen timanttileikkuulaikalla.

2

Asenna kattotiilet alhaalta ylöspäin. Viimeisen, ylimmän tiilirivin joutuu usein ”kitkuttelemaan” paikoilleen. Sido tiilet teräslangalla, jos mahdollista.

3

Poraa katkaistujen tiilien yläreunaan reikä ja kiinnitä tiilet pitkillä ruuveilla ruoteisiin. Tiilillä ei nimittäin ole reunusta (kaulusta), jonka päällä maata.

Sisäverhoilu

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Työjärjestys on suurin piirtein sama riippumatta siitä, teetkö ikkuna-aukon sisäverhoilua uuteen vain vanhaan ullakon seinään. Tässä esimerkissä on kyse ullakosta, jota sisustetaan muutenkin parhaillaan. Vinoseiniin ei ole vielä kiinnitetty kipsilevyjä.

Tilanne on esimerkissä paras mah-dollinen, sillä tässä vaiheessa höyrynsulku on helppo asentaa tiiviisti vinoseinältä ikkunakarmiin asti.

1

Tilki ensin karmin ympärillä oleva rako huolellisesti eristeellä. Kun olet huolellinen, vältyt mahdollisilta kondenssiongelmilta tulevaisuudessa.

2

Paina tiiviste ikkunapuitteen uraan ja vedä suojapaperi pois. Teippi sisältyy tuotepakkaukseen.

3

Paina höyrynsulun kaulus kiinni tiivisteeseen karmin kaikilla sivuilla. Höyrynsulun pitää olla tiiviisti kiinni.

4

Leikkaa mahdollinen ylimääräinen höyrynsulkukaulus pois ja teippaa höyrynsulku tiiviisti vinoseinän höyrynsulkuun. Kauluksen alla pitää jo ennalta olla eristeet.

5

Kiinnitä karmin alla oleviin kannattimiin vaakaprofiili. Ylös kiinnitetään vastaava rima vaakaan karmista ulospäin.

6

Aseta isokokoinen suorakulmain karmin kulmaan ja ruuvaa kulmaprofiili kiinni vinoseinän teräsprofiileihin kuten kuvassa näkyy.

7

Kiinnitä suojaprofiili yläpuolella olevaan vaakarimaan. Pitele vesivaakaa kuten kuvassa, ja taivuta suojaprofiilin laippaa alaspäin. Toista alareunassa.

8

Kiinnitä kulmaprofiili syvennyksen verhoilupaneelien väliseen kulmaliitokseen. Profiilia ei kiinnitetä karmiin.

Kipsilevyt

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kipsilevyjä voi olla hankala sovittaa vinoihin kulmiin. Seuraa ohjeitamme ja tukeudu sivun alakulmassa olevaan piirustukseen, niin onnistut. Jopa siistimmin ja edullisemmin kuin ostamalla kaupasta valmiin tuoteratkaisun.

Käytämme Clinch-On -erikoistyökalua kulmaprofiilien kiinnittämiseksi kipsilevyihin. Tiedustele työkalua alan liikkeistä (tai esim. Knaufilta).

1

Asenna kipsilevyt paikalleen. Ne on leikattu oikealla olevan piirustuksen mukaan. Napauta ensimmäinen levy karmin uraan ja ruuvaa se kiinni vinoseinään.

2

Kun olet asentanut molemmat sivut, leikkaa kipsilevyt aukon ylä- ja alapinnoille. Kiinnitä levyt suojaprofiiliin, karmiin ja liitoksen kulmaprofiiliin.

3

Napauta kulmaprofiili kiinni ikkunasyvennyksen kulmaan. Kulmavahvike on leikattu levysaksilla ja se naputellaan kiinni erikoistyökalulla.

Materiaalit

Kattoikkunaan:
• Kattoikkuna, 78 x 140 cm, Fakro, malli FHU-V U3
• Suojakaulus profiloitua tiilikattoa varten
• Höyrynsulkukaulus
• Aluskatteen kaulus

Sisäverhoiluun:
• Kulmaprofiili, 50 x 50 mm
• Suojaprofiili, 50 x 50 mm
• 13 mm levyruuveja
• 25 mm kipsilevyruuveja
• Kulmavahvikkeita
• Tasoitetta
• Höyrynsulkuteippiä

Lisäksi:
• 38 x 75 mm rimoja
• 5 x 80 mm ruuveja
• Sinkilöitä
• Mineraalivillaa

Vie aikaa

Noin 2 päivää

Hinta

Noin 600 €

Vaikeusaste

Hanke näyttää hankalammalta kuin mitä se käytännössä on, kun materiaalit on hankittu ja asetettu ulottuvilla.

Piirustus

Kattoikkunan eri osat

Monen eri osan on sovittava yhteen, jotta kattoikkunasta tulee varmasti tiivis.
Kuvassa tärkeimmät osat.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Syvennyksen tarkat mitat

Ikkunasyvennyksestä haetaan neljä kiinteää pistettä A, B, C ja D, jotka sitten siirretään kipsilevyihin.

A ja B ovat ikkunapuitteen ylä- ja alareunassa olevia uria.

 • Tee vesivaa’an avulla seinään vaakaviiva pisteestä A ja piirrä piste C seinään. Käännä vesivaaka ja piirrä piste D pystysuoraan pisteen B alapuolelle.
 • Merkitse pisteiden A ja B välinen etäisyys kipsilevyn reunaan (1).
 • Mittaa suorassa kulmassa pisteistä A ja B seinään, ja siirrä pisteet a ja b kipsilevylle.
 • Vedä viiva pisteiden a ja b (2) läpi, jatka viivaa molempiin suuntiin.
 • Mittaa etäisyys pisteestä a pistee-seen C ja pisteestä b pisteeseen D, ja siirrä merkinnät kipsilevylle.
 • Yhdistä A pisteeseen C ja B pisteeseen D (3 ja 4). Näin kipsilevyllä olevat viivat 1-4 muodostavat ikkunasyvennyksen muodon.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Kaltevat ikkunat tuovat valoa

Kattoikkuna tuo puolitoista kertaa enemmän valoa.

Kattopinnan kaltevat ikkunat päästävät valon kauniisti läpi, ja talon yläkertaan saadaan niiden avulla noin puolitoista kertaa enemmän valoa verrattuna pystyyn asennetun ikkunan tuomaan valomäärään.

Jos siis harkitset ullakkotilojesi muuttamista asuinkäyttöön, harkitse samassa yhteydessä kattoikkunan asennusmahdollisuutta. Ole jo ajoissa yhteydessä kuntasi rakennustarkastajiin, mikäli mietit kattoikkunan asentamista, jotta saat työt toteutettua ohjeiden ja määräysten mukaan.

Upea viimeistely

Viimeistele tasoitteella

Kipsilevyjen tasoittaminen on viimeinen työvaihe ennen maalaamista. Levyjen väliset liitokset ja kulmavahvikkeet tasoitetaan ja varustetaan saumanauhakaistaleilla, jotta ne eivät halkeile.

Vaikka loppu jo häämöttää, nyt ei pidä kiirehtiä: huolimaton tasoittaminen näkyy selvästi auringonvalon luodessa raidat ikkunasyvennykseen. Tee työ huolella ja tasoita mieluummin yhden ylimääräisen kerran, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Näin saat lisää valoa
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin