Lisää valoa isolla kattoikkunalla

Ison kattoikkunan asentaminen ei ole helppoa. Voit kuitenkin tehdä sen itse, jos olet huolellinen ja noudatat tarkasti tämän jutun ja valmistajan ohjeita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
2.000 euroa

Johdanto

Kattoikkuna luo ahtaaseen yläkertaan tilan tuntua, ja ikkunasta pääsee sisään paljon valoa. Iso ja avattava kattoikkuna tuntuu melkein kuin ranskalaiselta parvekkeelta.

Silti moni arkailee kattoikkunan asentamista, koska pelkää kosteusvahinkoja ja asennusporukan kirjoittamaa laskua. Pelko on osin aiheeton, sillä kattoikkunan voi asentaa itse työkaverin kanssa.

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten:

 • irrotat vanhan ikkunan
 • tee kantavan rakenteen uuden kattoikkunan viereen
 • asennat uuden kattoikkunan

Ohjeet

01
Vanhan ikkunan irrottaminen 5 Vaihe

Vanha ikkuna kannattaa irrottaa mahdollisimman varovasti. Katto­ ristikoita on turha murjoa.

Smyygilistat ja peitelistat puretaan varovasti pienellä sorkkaraudalla, minkä jälkeen ikkuna irrotetaan. Sen jälkeen rakenteisiin on helppo päästä käsiksi. Tämän ikkunan kaikki ruuvit irtosivat ruuvaamalla, mutta jos se ei onnistu, joudut käyttämään apuna puukkosahaa ja sorkkarautaa.

1

Merkitse uuden ikkunan koko ristikoihin ja kiinnitä ristikoihin lauta vanhan ikkunan yläpuolelle. Lauta tukee ristikoita, kun ikkuna irrotetaan.

2

Irrota smyygilaudat ja peitelistat. Kokeile irrottaa kaikki laudat ja listat varovasti sorkkaraudalla, jotta rakenteet säilyvät mahdollisimman ehjinä.

3

Avaa ikkuna ja irrota se ruuvimeisselillä. Pyydä kaveria kannattelemaan ikkunaa, kun irrotat ruuvit. Irrota ikkuna kaikessa rauhassa.

4

Poista pari riviä kattotiiliä uuden ikkunan kohdalta. Käsittele tiiliä varovasti ja pane ne talteen. Tiilet asennetaan takaisin, kun uusi ikkuna on paikallaan.

5

Irrota vanhan kattoikkunan ruuvit ja kulmaraudat. Ne ovat yleensä kuluneita ja vääntyneitä. Käytä uuden ikkunan asentamiseen sen mukana tulevia kiinnikkeitä. Nosta vanhan kattoikkunan runko pois paikaltaan.

02
Mittaaminen ja tukirakenteet 6 Vaihe

Uusi kattoikkuna on isompi kuin vanha, joten ikkunan ala- ja yläpuolelle pitää tehdä uudet tukirakenteet. Katto-ristikot ja ruoteet pitää katkaista, jotta uudet tukirakenteet voi asentaa oikeille paikoilleen.

Tässä jutussa tehtävä tukirakenne sopii tälle katolle. Älä tee tukirakenteita omin päin kysymättä neuvoa rakenne-suunnittelijalta. Mittaa huolellisesti, jotta et lyhennä ristikoita tai ruoteita liikaa. Ruuvaa tukirakenteet lujasti kiinni ristikoihin.

1

Sahaa ruoteet poikki, jotta ne eivät ole uuden ikkunan tiellä. Mittaa huolellisesti, merkitse sahauslinjat ja katkaise ruoteet esimerkiksi pistosahalla.

2

Sahaa myös kattoristikot sopiviksi, jotta ikkuna mahtuu paikalleen. Pistosaha on hyvä työkalu tähänkin vaiheeseen.

3

Kiinnitä aluksi ikkunan alapuu poikki sahattujen ristikoiden päihin. Tässä käyte-tään 6x120 millin ruostumattomia ruuveja, jotka yltävät syvälle ristikoihin ja pitävät lankun lujasti paikallaan.

4

Kiinnitä sen jälkeen ikkunan yläpuu ristikoiden päihin. Käytä samoja ruuveja kuin alapuun asentamiseen. Valitse sopivat ruuvit tukirakenteiden koon mukaan.

5

Kun tukirakenteet ovat paikoillaan, voit irrottaa tukitolpan. Rakenteet ovat valmiit, joten tolppaa on turha pitää tiellä yhtään pitempään.

6

Sahaa ruoteiden väliin tulevat pätkät ja ruuvaa ne kiinni kattoristikoihin ikkunan reunoille. Kattoikkunan runko asennetaan samaan linjaan ruoteiden kanssa.

03
Ikkunan asentaminen 11 Vaihe

Nyt on aika kilauttaa kaverille. Iso kattoikkuna voi painaa yli 80 kiloa, eikä sitä voi nostaa paikalleen itsekseen.

Tässä vaiheessa pitää syventyä kattoikkunan asennusohjeisiin. Kiinnik-kattoikkunan Kiinnik keiden tyyppi ja paikat voivat vaihdella ikkunasta toiseen, vaikka ne asennetaan kutakuinkin samalla tavalla.

1

Ruuvaa kattoikkunan mukana tulevat kiinnikkeet kiinni karmiin ja noudata valmistajan asennusohjeita tarkasti. Ohjeista poikkeaminen on yleensä huono idea.

2

Asenna aluksi karmin eristeet. Ne estävät lämmön karkaamisen karmin ja tukirakenteiden välistä.

3

Asenna ikkunan alaosa paikalleen alemman karmieristeen päälle. Varmista, että ikkuna on tarkasti eristeen kohdalla.

4

Ruuvaa ikkuna kiinni runkoon 5x40 millin ruostumattomilla asennusruuveilla. Jos ikkuna on vinossa, voit nostaa toista reunaa ylemmäs asentamalla kiinnikkeen alle sopivan välikapulan.

5

Liimaa aluskatesarjan alaosa ikkunan alareunaan. Kiinnitä aluskate ikkunaan merkitylle linjalle. Katto tiilet asennetaan aluskatteen päälle, joten saumasta tulee tiivis.

6

Asenna sivulistat ja liittymäpellit ikkunan alaosaan. Kun liittymäpelti on kiinnitetty, voit painaa sen kädellä katto­ tiilten muotoiseksi.

7

Nosta karmin yläosa paikalleen ja tarkista, että se on joka puolelta oikealla tasolla. Työkaverista on iso apu tässä vaiheessa. Karmi ei ole kovin raskas, mutta sitä on vaikea käsitellä yksin.

8

Ruuvaa karmin yläosa kiinni pystyruoteisiin. Ole huolellinen ja varmista, etteivät kiinnikkeet mene vinoon. Käytä 5x70 millin ruostumattomia ruuveja.

9

Nyt voit napsauttaa ikkunan kiinni karmiin. Isoa ikkunaa on vaikea käsitellä yksin, joten tähänkin vaiheeseen kannattaa pyytää avuksi kaveria.

10

Ruuvaa ikkunan ylä- ja alaosat yhteen pakkauksen mukana tulevilla ruuveilla. Säädä ruuvinvääntimen vääntömomentti siten, etteivät ruuvit mene liian syvälle.

11

Peitä ruuvinreiät muovitulpilla. Ne on helppo painaa kiinni reikiin ilman liimaa tai työkaluja.

04
Tiivistäminen ja veden johtaminen 6 Vaihe

Vesikourut ja peitelistat pitävät huolen siitä, ettei sadevesi valu rakenteisiin kattoikkunan reunoilta. Vanhat kattotiilet sahataan sopiviksi kulma­ hiomakoneella ja asennetaan lopuksi peltien ja aluskatteiden päälle.

Pienikin vuoto voi aiheuttaa vuosien kuluessa pahan kosteusvaurion. Siksi kaikki aluskatteet, listat ja kattotiilet pitää asentaa oikein ja tiiviisti.

1

Niittaa sivualuskatteet kiinni ikkunan reunoihin. Kattotiilet asennetaan myöhem-min aluskatteen päälle, joten rakenteesta tulee tiivis.

2

Kiinnitä peitelistat. Asenna ylempi lista alemman päälle, jotta vesi ei valu listojen väliin.

3

Ruuvaa vesikourut kiinni peitelistoihin. Kourut johtavat veden tehokkaasti pois kattoikkunasta katolle ja räystäskouruihin.

4

Työnnä alalista paikalleen, jotta ikkunan päälle satava vesi valuu alapellille ja sen kautta katolle.

5

Nyt voit asentaa kattotiilet takaisin. Jos tiilet eivät sovi Jos tiilet eivät sovi ikkunan viereen kokonaisina, voit leikata ne sopiviksi kulma­ hiomakoneella ja kivilaikalla. Muista käyttää suojalaseja.

6

Kattoikkunasta tulee sisälle paljon valoa,­ja­ se­antaa­aivan­ uudenlaisen­ näkökulman­ ympäristöön.

Materiaalit

 • Ikkuna (Velux GIL/GPL)
 • 45x195 mm lankkua katon tukemiseen
 • 48x48 mm ruoteita
 • Karmiruuveja
 • 5x40 mm ruostumattomia asennusruuveja
 • 5x70 mm ja 6x120 mm ruostumattomia ruuveja

Erikoistyökalut

 • Kulmahiomakone ja kivilaikka

Vie aikaa

2 päivää (kahdelta ihmiseltä).

Hinta

Noin 2000 euroa.

Vaikeusaste

Kattoikkunan asentamiseen tarvi-taan rakennuskokemusta. Ikkuna pitää asentaa tarkasti suoraan, ja työssä pitää olla huolellinen, jotta vesi ei pääse katon rakenteisiin.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kattoikkunat