Kattoikkunan asentaminen on helppoa

Nykyaikaisten kattoikkunoiden yksityiskohdat on suunniteltu niin huolellisesti, että ikkunan voi asentaa paikalleen itse.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
600 euroa

Johdanto

Kattoikkunat ovat kehittyneet huimasti viime vuosina. Valmisikkunoiden yksityiskohdat on suunniteltu niin hyvin, että kokenut tee se itse -rakentaja voi asentaa kattoikkunan paikalleen itse.

Vaikeimmat työt sisäpuolella

Ehjän katon rei’ittäminen voi hirvittää, mutta ohjeiden mukaan asennettu kattoikkuna pitää veden ja lumen varmasti ulkopuolella. Urakka on itse asiassa kovempi katon sisäpuolella, jonne on tehtävä todella tiivis höyrynsulku. Katolla vesi pitää johtaa ikkunan ohi räystästä kohti, mutta sisäpuolisten rakenteiden on oltava täysin tiiviit.

Lue lisää: Kattoikkunat

Ikkuna-aukon reunoille asennettavan höyrynsulun pitää estää lämpimän ja kostean ilman pääsy kattorakenteisiin. Jos ilma tunkeutuu kattoon, kosteus tiivistyy vedeksi ja aiheuttaa vakavia vaurioita

Ohjeet

01
Tee reikä oikeaan paikkaan 4 Vaihe

Aloita ikkunan asentaminen poistamalla kattotiilet, katelevyt tai pellit. Katso räystään alta, missä ristikot ovat ja sahaa ruoteet poikki ikkunan keskeltä.

Puhkaise vanhaan aluskatteeseen ja sisäkattoon pieni reikä kutakuinkin ikkunan keskelle. Varmista ikkunan oikea korko sisäpuolelta.

Kun olet varmistanut ikkunan paikan, sahaa vanhat kattoruoteet poikki ja kiinnitä ikkunan ylä- ja alareunoihin uudet ruoteet.

1

Poista kattotiilet varovasti ikkunan kohdalta. Numeroi reunoilla olevat tiilet, jotta ne on helppo latoa takaisin entisille paikoilleen. Jos kate on peltiä tai mineriittiä, pois tarpeellinen määrä levyjä.

2

Ruuvaa ruode ikkuna-aukon alareunaan. Ruode tukee ikkunan vaakasuoraan. Ruuvaa samanlainen ruode ikkunan ylä puolelle, ellei ikkunan yläreuna sovi vanhaan ruode jakoon.

3

Sahaa ruoteet poikki ikkunan kohdalta. Tee reiästä 2-5 senttiä ikkunaa leveämpi ja katkaise ruoteet suorassa kulmassa esimerkiksi pistosahalla.

4

Tee reikä aluskatteeseen. Piirrä alus­ katteeseen oikean kokoinen reikä. Reiän tekotapa riippuu siitä, onko aluskate muovia, vaneria vai raakaponttia.

02
Kiinnitä ikkuna ruoteisiin 2 Vaihe

Ikkuna kiinnitetään ruoteisiin kulmaraudoilla. Kulmarautojen määrä ja koko riippuvat ikkunan koosta ja siitä, kuinka korkealla vesikaton pinta on ruoteista.

Jos kattoikkuna on niin pitkä, että se pitää tukea ylä- ja alareunan lisäksi reunoilta, voit kiinnittää sivukulmaraudat vanhojen ruoteiden päihin.

1

Ruuvaa kulmaraudat kiinni karmiin. Kulmarautojen kiinnityspaikka riippuu siitä, kuinka korkealla ikkunan ulkopinta on ruoteista sekä siitä, miten kulmaraudat sopivat vanhoihin ruoteisiin.

2

Kiinnitä ikkuna. Aseta ikkuna alaruoteen päälle ja laske yläreuna varovasti yläruoteen varaan. Liikuta ikkunaa, kunnes joka puolel­ la on yhtä iso sauma. Ruuvaa kulmaraudat kiinni ruoteisiin.

03
Pellitä ikkuna ulkopuolelta 6 Vaihe

Vedet ohjataan kattoikkunan ohi valmiilla pellityssarjalla. Pellitys rakennetaan alhaalta ylöspäin, jotta vesi valuu varmasti ikkunan ohi.

Ikkunan alapellitys loppuu leveään kaistaleeseen, joka painellaan katon muotojen mukaiseksi. Kaistaleen alapinnassa oleva liima kiinnittää sen lujasti kattoon.

Ikkunan ympärille kannattaa asentaa aluskate, jonka voi lisäeristää. Tässä kohteessa ei käytetty aluskatetta.

1

Paina liittymäpellityksen muotoiltava alaosa kiinni kattoon. Jos tiilissä on teräviä piikkejä, poista pahimmat rosot kulmahiomakoneella. Muotoile alaosa huolellisesti katon muotojen mukaiseksi.

2

Kiinnitä liittymäpellityksen alalista karmissa olevaan ponttiin. Tässä katto-ikkunamallissa lista kiinnitetään kolmella ruuvilla.

3

Liimaa muotoiltava alaosa kattoon. Joustava alaosa tarttuu kattoon lujasti. Vedä suojamuovi irti, kun alaosa on oikean muotoinen ja lista on kiinni karmissa. Painele alaosa kiinni kattoon.

4

Asenna loput pellitykset paikoilleen. Asentaminen on helppoa, kun etenet järjestelmällisesti alhaalta ylöspäin. Lue ohjeet huolellisesti, sillä asentamisessa on paljon erilaisia yksityiskohtia.

5

Halkaise kattotiilet. Merkitse jokaiseen kattotiileen oikea halkaisulinja ja kuljeta tiilet maahan katkaisemista varten. Leikkaa sopivat kolot jo maassa myös katepelteihin ja varttilevyihin.

6

Ruuvaa kattotiilet kiinni ruoteisiin. Poraa jokaisen tiilen yläpäähän 6-8 millin reikä, ja kiinnitä tiilet ruoteisiin ruostumattomilla ruuveilla. Voit peittää reiät lopuksi silikonilla.

04
Sahaa reikä sisäkattoon 4 Vaihe

Ikkuna on nyt kiinnitetty lujasti talon katolle. On aika siirtyä sisätiloihin ja tehdä sisäkattoon ikkunan kokoinen reikä.

Ikkuna-aukon ympärille pitää lisätä riittävästi eristettä. Aukko päällystetään kipsilevyillä ja liitetään vanhaan seinään. Kipsilevyjen taakse on rakennettava saumaton höyrynsulku, joka liittää vanhan höyrynsulun ja ikkunan toisiinsa.

Aluksi sisäkattoon pitää tehdä sopiva reikä.

1

Aseta suorakulma karmin sisänurkkaan ja mittaa etäisyys pontin takalaitaan. Pidä suorakulma tiukasti kiinni karmissa ja suorassa kulmassa seinään sekä ikkunaan nähden.

2

Siirrä mitta kipsilevyyn. Tee samalla tavalla jokaisessa neljässä nurkassa. Tarkoitus on sahata reikä siten, että ikkuna-aukon reunoille kiinnitettävät levyt asettuvat suoraan kulmaan.

3

Vedä pystyviivat merkkien välille. Tässä talossa ikkuna-aukon yläreunasta tehdään vaakasuora ja alapuolesta pystysuora. Ylä- ja alareunojen mittaamisessa menee jonkin verran aikaa.

4

Sahaa ikkunan ympärille reikä puukko- tai pistosahalla. Voit tehdä reiästä pari milliä liian ison, sillä levyn reunoille kiinnitetään myöhemmin kulmalistat.

05
Rakenna tiivis höyrynsulku 6 Vaihe

1

Yhdistä vanha höyrynsulkumuovi karmiin, jotta sisältä ei tunkeudu ilmaa kattorakenteisiin. Työhön tarvitaan muovia, teippiä ja tarkoitukseen sopivaa liimaa. Liimaa muovi lujasti karmin pohjauraan.

HUOM: Voit tehdä höyrynsulun myös valmiilla höyrynsulkukauluksella. Kauluksen mukana tulevat muovin kiinnitysteipit karmiin ja sisäkattoon.

2

Kiinnitä sisänurkkiin teräslistat. Työnnä listat kipsilevyn ja höyrynsulkumuovin väliin. Voit käyttää taipuvaa listaa paikoissa, joissa kulma ei ole suora.

3

Mittaa ikkunasyvennys ja siirrä mitat kipsi levylle edellisellä sivulla olevan piirustuksen mukaan. Älä käytä reuna-ohennettua kipsilevyä, sillä ohentamaton levy sopii paremmin karmin uraan.

4

Kiinnitä levyt paikoilleen. Työnnä levyt pontin pohjalle ja ruuvaa ne kiinni kulmalistoihin kipsiruuveilla.

5

Ruuvaa tasoitekulmalistat aukon reunoille. Upota ruuvinkannat niin syvälle, että ne on helppo peittää kipsilevy-tasoitteella.

6

Maalaa ikkunasyvennys samalla maalilla muun seinän kanssa. Tasoita ja hio levyt tavalliseen tapaan ennen maalaamista.

Materiaalit

 • Kääntöikkuna Fakro, (jälleenmyyjä Suomessa Vitrea) FTU-V U3 78x98 cm, valkoinen
 • Liittymäpellitys EHV-A 78x98cm, profiilikatolle
 • XDP-aluskatesarja
 • Ruoteita, noin metri, 1 tai 2 kpl.
 • Höyrynsulkumuovia, höyrynsul-kuteippiä ja höyrynsulkuliimaa TAI XDS ilmatiivis reunus
 • Kipsilevyjä
 • Kulmalistoja ja ruuveja
 • Taipuvaa listaa
 • Tasoitekulmalistaa
 • Akryylimassaa
 • Seinämaalia
 • Ulkokäyttöön sopivaa silikonia

Erikoistyökalut

 • Turvavaljaat ja -köydet.

Vie aikaa

Varaa työhön kaksi päivää, jos et ole aikaisemmin rakentanut kattoikkunaa. Toisen ikkunan asentaminen vie enää päivän.

Hinta

Noin 600 euroa. Hinta on noin kolmasosa siitä, mitä työ ja ikkuna maksaisivat ammattilaisen tekemänä.

Vaikeusaste

Voit asentaa kattoikkunan itse, jos hallitset rakentamisen perusteet hyvin.

Piirustus

Tee työt järjestyksessä

Kattoikkunan osat asennetaan alhaalta ylöspäin, jotta sade ja sulamis vedet valuvat ikkunan ohi.
1 Kiinnitä ikkuna.

2 Kiinnitä aluskatesarja.

3 Kiinnitä liittymäpellityksen muotoiltava alaosa.

4 Kiinnitä alalista.

5 Asenna liittymäpellityksen sivukourut.

6 Kiinitä pitkät sivulistat.

7 Kiinitä lyhyet pintalistat.

8 Kiinnitä yläosan suojapelti.

9 Asenna pellityksen ylin osa.

Tee työt järjestyksessä

Näin mittaat ikkunan oikein

1 Siirrä karmin mitta (A:sta B:hen) suorareunaiselle kipsilevylle. Älä käytä reunaohennettua levyä, sillä sen tasoittaminen on vaikeaa.

2 + 3 Aseta suorakulma karmia vasten ja mittaa etäisyys nurkista A ja B pisteisiin C ja D. Siirrä mitat kipsilevylle.

4 Vedä suora linja pisteiden C ja D välille.

5 Tee seinään merkki (E) vaakasuoraan linjaan ikkunan yläreunan tasolle.

6 Siirrä C:n ja E:n välinen etäisyys kipsilevylle.

7 + 8 Toista mittaukset alhaalla pisteissä D ja F.

Näin mittaat ikkunan oikein

Video

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen leikkaaminen

Työ sujuu nopeasti terävällä mattoveitsellä

TEKNIIKAT: Kipsilevyjen saumaaminen

Liimapohjainen lasikuituverkko tekee saumasta kestävän

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kattoikkunat