Näin kittaat ikkunat pellavaöljykitillä

Älä aikaile, jos vanhat ikkunanpuitteesi ovat kuluneet ja alareunan ikkunakitti hapertuu. Voit lisätä ikkunoiden käyttöikää monella vuodella tällä nerokkaalla keinolla.

Ikkunakitti

KÄYTTÖIKÄ: Vanhat ikkunat ovat yleensä lujaa laatupuuta. Säännöllinen kittaus ja maalaaminen pidentävät puitteiden käyttöikää kymmenillä vuosilla.

Kitti sopii mainiosti vanhojen ikkunoiden kunnostamiseen. Kitti tehdään liidusta ja pellavaöljystä, joista tulee yhdessä joustava materiaali. Kittiä on helppo muotoilla, ja se kestää puun elämistä. Kittiä tarvitaan useimmin ikkunan alapuitteeseen, sillä sen kittisauma hapertuu muita nopeammin. Vanha ja kulunut kittaus on helppo vaihtaa uuteen.

Klikkaa otsikoita päästäksesi suoraan oikeaan osioon.

Näin poistat vanhan kitin

1

Kokeile kittiä aluksi veitsellä. Jos kitti murentuu helposti, sauma pitää uusia. Kitti hapertuu ensimmäisenä ikkunan alapuitteesta, sillä sadevesi kuluttaa sitä muita enemmän.

2

Poista kitti kokonaan. Poistaminen sujuu parhaiten hieman tylsyneellä taltalla. Käännä tasainen puoli puuta vasten, jotta puitteeseen ei tule lovia.

3

Kun suurin osa kitistä on poistettu, pyyhi huullos puhtaaksi kaapimella. Kaavin ei yllä aivan nurkkiin asti, joten käytä niissä talttaa. Ole varovainen, jotta huullos ei mene rikki.

4

Käsittele puhdistettu huullos, jotta puu ei ime kitistä kaikkea öljyä. Suosittelemme, että pohjustat puun aluksi pellavaöljyllä ja käsittelet sen lopuksi oksalakalla.

Työkalut

Vanha ikkunakitti ja maali kannattaa poistaa kaapimella tai taltalla.

Uuden kitin levittämiseen tarvitaan kittiveitsi. Kittiveitset maksavat hieman yli 10 euroa. Pellavaöljykitistä jää takuuvarmasti tahroja ikkunaan. Ne on helpointa poistaa pussillisella liitujauhetta.

Liitujauhe imee nestettä ja poistaa öljyn kokonaan. Liitua ja kangaspusseja saa hyvin varustelluista rauta- ja maalikaupoista.

Näin teet uuden kittisauman

1

Vaivaa kittiä kunnolla. Ota kimpale kittiä ja puristele sitä molemmissa käsissä. Paina möykky littäksi käden ja veitsen väliin. Jatka, kunnes kitti notkistuu.

2

Tee puitteen reunaan tiheä rivi pieniä aaltoja. Aloita aaltojen tekeminen lähimmästä nurkasta ja etene kauemmas reunaa pitkin.

3

Tasoita kitti vetämällä veistä itseäsi kohti. Pidä veitsen reunat kiinni lasissa ja huulloksessa. Pidä veistä siten, että huulloksesta jää näkyviin 1–2 milliä.

4

Nosta ylimääräinen kitti varovasti pois. Vaivaa kitti uudestaan notkeaksi ja käytä sitä seuraavaan saumaan.

5

Kitistä jää lasiin rasvatahroja. Ne on helpointa poistaa hieromalla lasia kangaspussilla, jossa on liitujauhetta. Jauheen voi myös sirotella lasin päälle.

6

Harjaa kitti pois lasin pinnasta siveltimellä nopein liikkein. Anna kitin kovettua vähintään 3–4 viikkoa ennen puitteiden maalaamista.

7

Maalaa puitteet ja kuivunut kitti fungisideja sisältävällä maalilla. Maalaa hieman lasin päältä, mutta vain sen verran, ettei sitä näe sisältä.

Suojaa kitti kuivumiselta sisä- ja ulkopuolella

Kyllästä ikkunanpuitteet fungisideja sisältävällä pellavaöljyllä, jotta kuiva puu ei ime kitissä olevaa öljyä.

Käsittele puitteet oksalakalla ennen kittaamista.

Suojaa kitti ikkunan ulkopuolelta maalilla. Voit käyttää pellavaöljymaalia, mutta myös useimmat muut ulkomaalit sopivat tarkoitukseen.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Ikkunat