Rakenna itse kasvihuone vanhoista ikkunoista

Vanhoja ikkunoita käytetään sekä seininä että katon osina. Näin tarpeelliset valo-olosuhteet saadaan luotua yllättävän helposti ja edullisesti. Kierrätystiilistä muurattu vankka kivijalka luo upean rustiikkisen ilmeen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
50 tuntia
Hinta
2 000 euroa

Johdanto

Kasvihuonetta ei välttämättä tarvitse rakentaa työläästi alumiiniprofiileja ja lasia sisältävältä rakennussarjasta. Itse asiassa kasvihuoneen rakentamisella itse on monia etuja.

Yksi tärkeimmistä eduista on se, että voit rakentaa kasvihuoneen juuri omaan pihaasi sopivaksi.

Toinen tärkeä perustelu itse rakentamiselle on, että sen voi rakentaa melko halvalla. Jos sinulla on onnea ja saat jostain vanhoja ikkunoita, työ ei itse asiassa ole kovin vaikeaa. Jos et ole sillä tavalla onnekas, mutta osaat käyttää pöytäsirkkelisahaa, voit tehdä ikkunankarmit myös itse. Lue lisää tästä artikkelista ja katso, miten yksi taitavista lukijoistamme on rakentanut hienon kasvihuoneen vanhoista tiiliskivistä ja kierrätysikkunoista.

Ohjeet

01
Aloita perustuksesta 4 Vaihe

Tässä on tehty perustuksen muotti routaeristetylle pohjalle.

Muotit ovat fiksuja, koska ne vain raudoitetaan, täytetään betonilla ja puretaan pois - ja niin perustus on valmis. Vaihtoehtoisesti perustus voidaan tehdä myös perustusharkoista, jotka sijoitetaan routaeristetylle pohjalle.

1

Vala perustus. Perustuksen muotti on suunniteltava siten, että se on routaeristetyllä maaperällä. Se tulee toteuttaa rakennuskohteen maaperän ja ilmaston mukaisesti. Muotin sisäpuoli raudoitetaan esimerkiksi harjateräksellä ennen betonin lisäämistä muottiin.

2

Muuraa kivijalka niin, että se on noin 60 cm valmiin sisäpinnan yläpuolella. Tiiliseinän sisäpuoli, joka joutuu kosketuksiin istutuslaatikoiden mullan kanssa, on hyvä rapata. Siten seinä kestää paremmin kosteutta.

3

Kiinnitä alapalkki. Alapalkki kiinnitetään kivijalan päälle. Palkin ja tiilien väliin lisätään kerros bitumihuopaa kosteusongelmien välttämiseksi. Jos muurin yläosa on hieman vinossa, se on suoristettava nyt. Muu rakentaminen sujuu paljon helpommin vaakasuoran alapalkin päälle.

4

Asenna kulmatolpat kiinnittämällä ne joka kulmaan kulmaraudoilla. Katkaise tolpat korkeussuunnassa vasta, kun kaikki on pystytetty. Näin ne kaikki saadaan täsmälleen samalle korkeudelle.

02
Tee kattora kenne 8 Vaihe

Täydessä huonekorkeudessa, kuten tässä tapauksessa, on otettava huomioon muutamia seikkoja. Ensinnäkin hieman jyrkkä kattokulma on paras vaihtoehto. Se vähentää katon pintaan kohdistuvaa suoraa kuormitusta ja mahdollistaa hieman pienempiin mittoihin rakentamisen, jolloin kasvihuoneesta ei tule liian dominoiva rakennelma pihalle. Lisäksi on tärkeää, että päätyseinien rakenne jäykistetään kunnolla, jotta harjapalkin paino jakautuu tasaisesti.

1

Rakenna lasijulkisivu vanhoista ikkunankehyksistä. Aseta pystysuorat tolpat jokaisen ikkunan väliin ja ruuvaa kehykset suoraan niihin. Jos sinulla on ikkunankarmit ja saranat, voit asentaa myös koko ikkunan. Silloin voit avata ikkunan, jos haluat tuulettaa.

2

Yläpalkki koostuu kahdesta 48 x 98 mm painekyllästetystä palkista, jotka on ruuvattu yhteen.Tarkista pituussuunnasta katsomalla, kaartuvatko ne mahdollisesti johonkin suuntaan. Varmista tällöin aina, että kaari tulee ylöspäin.

3

Ruuvaa materiaalit yhteen parhaan mahdollisen vakauden takaamiseksi. Tämä on edullinen tapa saada materiaaleista hieman tukevampia.

4

Päätyseinien on kannateltava paljon painoa, koska suurin osa kattorakenteen painosta siirtyy niihin. Kuormitus jaetaan asettamalla pystytolppa yläpalkin keskelle päätyyn, joka voi kannatella harjapalkkia. Lisäksi jokaisen uloimman palkin keskelle asetetaan vinotuki jäykistämään rakennetta lisää.

5

Asenna harjapalkit, kattopalkit ja kattoikkunat. Kattopalkit ruuvataan yläpalkkiin ja harjapalkin sivuun. Palkkien välit säädetään katon ikkunoiden koon mukaan. Harjapalkki ulottuu päädyn ulkopuolelle, mikä luo kauniin kattoulokkeen. Päätyrimojen ulkopuolen palkit auttavat tukemaan katonharjan päälle tulevia kattolautoja. Lisäksi niissä on kiinnikkeet tuulilaudoille.

6

Viimeistele katon pinta. Kattoikkunoiden välissä on kattoverhous. Se on asennettu kahteen kerrokseen, joiden väliin on levitetty katetta, jotta katto on tiivis. Harjaan ruuvataan kaksi lautaa yhteen ”harjapelliksi”. Räystäät viimeistellään reunalaudalla, johon on asennettu räystäskouru, ja päädyt päätetään kahdella eri korkeudella olevilla tuulilaudoilla.

7

Puuosat maalataan vihreiksi. Väri suojaa ja sopii hienosti puutarhaan ja kasvihuoneeseen.

8

Talvella kasvihuoneen voi koristella jouluisesti ilahduttamaan niin sen omistajia kuin kaikkia muitakin.

03
Istutuslaatikot 3 Vaihe

Korkeat, käytännölliset istutuslaatikot on helppo rakentaa. Ne varmistavat, että kasvit ovat korkeudella, jossa niitä on helppo hoitaa, ja että ne saavat samalla mahdollisimman paljon valoa. Huomaa, että jos laatikot täytetään kokonaan mullalla, ne on vahvistettava keskeltä. Muussa tapauksessa laatikoiden seinämät työntyvät ulospäin.

1

Istutuslaatikoiden sisäpuoli päällystetään patolevyllä.

2

Aseta istutuslaatikon pohjalle styroksia tai ruukkusoraa. Se eristää ja vähentää mullasta aiheutuvaa painetta laatikoiden sivuille.

3

Korkeat penkit takaavat hyvän työskentelykorkeuden. Lisäksi lattia pysyy puhtaana mullasta ja vedestä.

Materiaalit

  • 48 x 98 mm ala- ja yläpalkkeihin, päätyjen tukirunkoon ja ikkunoiden välisiin pystysuoriin tolppiin.
  • 48 x 148 mm kattopalkkeihin ja harjapalkkiin
  • 21 x 120 mm lautaa reunalautoihin, tuulilautoihin, kattolautoihin ja harjapalkkiin.
  • Tiiliä, sementtiä ja muurauslaastia kivijalkaan
  • Soraa, sementtiä ja raudoitusta perustukseen
  • Vanhoja ikkunoita seiniin ja kattoon
  • Ruuveja, kulmarautoja, saranoita, kattohuopaa, bitumihuopaa ja nauloja

Vie aikaa

Noin 50 tehokasta tuntia.

Hinta

Noin 2 000 euroa. (kierrätysmateriaalien hinnasta riippuen)

Vaikeusaste

Hanke on helppo toteuttaa hyvällä suunnittelulla, jonka avulla kierrätysmateriaaleja voi hyödyntää parhaiten.

Video

Pelasta liian vetelä laasti

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kasvihuone