Valitse oikea eristysteippi

Tee se itse -markkinoilla on vähintään 40 erilaista teippiä. Osa niistä on tarkoitettu tiivistys- ja eristystöihin. Esittelemme yleisimmät eristysteipit tässä jutussa.

Eristysteipit: Esittelemme yleisimmät eristysteipit tässä jutussa.

Vesi, lämpö ja sähkö vaativat kestävät tiivisteet. Eristysteippi voi olla niille täydellinen ratkaisu.

MIHIN ERISTYSTEIPPIÄ KÄYTETÄÄN?

VESIERISTYKSEEN
Vesiletkut, vesiputket ja räystäskourut. Märät paikat pitää tiivistää kunnolla. Tiivistysteippejä voi käyttää sekä hätäpaikkauksiin että pysyviin korjauksiin.

LÄMMÖNERISTYKSEEN
Lämpöputkien eristeiden saumat pitää tiivistää teipillä. Se vähentää lämmönhukkaa ja estää kosteuden tiivistymisen putkien pinnoille.

SÄHKÖERISTYKSEEN
Johtimet eivät saa näkyä sähköjohdon suojakuoren läpi. Johto pitää joko vaihtaa uuteen tai korjata väliaikaisesti tarkoitukseen sopivalla teipillä.

Miten eristysteippiä käytetään?

Eristysteipit ovat hyvin erilaisia, eikä niillä ole muuta yhteistä kuin se, että kaikkia käytetään tiivistämiseen tai eristämiseen. Teippien käyttötapa voi olla hyvin erilainen. Tässä näytetään, miten höyrynsulkuteippiä käytetään oikein.

Höyrynsulkuteipin käyttämisessä on tärkeää, että saumoista tulee tiiviit. Putkiläpivientien ja pistorasioiden kohdalla kannattaa käyttää valmiita läpivientikauluksia.

Höyrynsulkumuovikaistaleet nidotaan kiinni esimerkiksi koolauslautohin, ja muovikaistaleiden reunat teipataan yhteen. Lopuksi teipataan umpeen pienet reiät, joita on tullut esimerkiksi niittien kohdalle. Niiden teippaamiseen voi käyttää pieniä teipinpalasia.

LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas

ERILAISIA ERISTYSTEIPPEJÄ

BUTYYLITEIPPI Vesitiivis teippi, joka sopii etenkin räystäskourujen, syöksytorvien tai harjapeltien korjaamiseen sekä kaikkiin paikkoihin, jotka altistuvat sateelle ja kosteudelle.

ALUMIINITEIPPI Alumiiniteipillä voi korjata syöksytorvia, ilmastointiputkia ja muita metalliesineitä. Sopii myös putkiliitosten tiivistämiseen ja saunan hopeapaperin teippaamiseen. Kestää 150 asteen lämpöä ja jopa tulta.

ERISTYSNAUHA Eristysnauhat ovat erivärisiä, ja niitä käytetään muun muassa sähköjohtojen korjaamiseen. Eriväriset teipit sopivat johtojen merkitsemiseen.

PUTKITEIPPI Putkiteippiä sanotaan myös teflonteipiksi, ja sitä käytetään putkiliitosten kierteiden tiivistämiseen.

HÖYRYNSULKUTEIPPI Käytetään höyrynsulkumuovin ja -paperin teippaamiseen ja reunojen tiivistämiseen. Osa höyrynsulkuteipeistä on tarkoitettu pitkien saumojen teippaamiseen, toiset taipuvat kaarevien esineiden ympärille.

LUE LISÄÄ: Tämän takia sinun PITÄÄ käyttää höyrynsulkuteippiä

VULKANOITUVA TEIPPI Teipissä ei ole liimapohjaa, vaan se kääritään esineen ympärille. Jonkin ajan kuluttua teippi jähmettyy kiinteäksi ja tiiviiksi massaksi. Teippi tarttuu lähes kaikkiin materiaaleihin.

ILMASTOINTITEIPPI Laadukas ilmastointiteippi on vesitiivistä, erittäin kestävää ja tarttuu lujasti kiinni erilaisiin pintoihin. ”Roudarinteipillä” voi korjata kaikkea teltoista ilmapatjoihin ja kylpyammeisiin.

Tärkeää eristysteipeistä!

Teippi pitää liimata puhtaalle ja rasvattomalle pinnalle. Muuten teippi ei tartu kunnolla kiinni eikä sauma pysy tiiviinä. Pese pinta vedellä ja saippualla ja puhdista öljy- ja rasvatahrat pois spriipohjaisella pesuaineella. Laimenna ainetta vedellä ohjeen mukaan.

Teipin ja teipattavan pinnan pitäisi olla suunnilleen samanlämpöisiä. Se on helppoa sisällä, mutta ulkona tarvitaan joskus lisää lämpöä. Voit lämmittää teipattavaa pintaa esimerkiksi hiustenkuivaajalla.

Eristysteipit: Leveys ja pituus

Markkinoilla on paljon erilaisia, eripituisia ja erilevyisiä eristysteippejä. Alla näkyvät yleisimmät mitat:

Butyyliteippi: leveys 5–20 mm, pituus 22,5 metriä

Alumiiniteippi: leveys 50 mm, pituus 5–50 metriä

Sähköteippi: leveys 19 mm, pituus 20 metriä

Putkiteippi: leveys 12 mm, pituus 12 metriä

Höyrynsulkuteippi: leveys 50 ja 100 mm, pituus 25 metriä

Vulkanoituva teippi: leveys 19 mm, pituus 5 metriä

Ilmastointiteippi: leveys 50 mm, pituus 50 metriä

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit