Valitse oikea saumamassa

Kaupoissa on erilaisia maalattavia saumamassoja. Esittelemme erilaisia maalattavia saumamassoja ja kerromme, mihin niitä käytetään.

Maalattavat saumamassat

Maalattava saumamassa on joustavaa, ja sen voi maalata vesiohenteisella maalilla.

Maalattavat saumamassat peittävät kaikki pikkuraot ja halkeamat.

Saumamassat voi maalata, ja ne joustavat tarpeen mukaan.

Maalattava saumamassa pelastaa jokaisen tee se itse -projektin, jossa eri materiaalien väliin jäävät raot pitää peittää.

Esittelemme erilaisia maalattavia saumamassoja ja kerromme, mihin niitä käytetään.

Mihin maalattavia saumamassoja käytetään?

PIKKURAOT
Tapetin ja jalkalistan välinen rako ei näytä hyvältä. Maalattava saumamassa sopii raon peittämiseen täydellisesti, sillä se joustaa, jos rakenteet liikkuvat.

NURKAT
Lasikuitutapetin nurkkasauma kannattaa tasoittaa maalattavalla saumamassalla ennen seinän maalaamista. Siten saumasta tulee täydellinen.

ÄÄNIERISTÄMINEN
Ääntä eristävään väliseinään asennetaan kaksi kipsilevyä molemmille puolille. Sisempi kipsilevy saumataan päältä, alta, saumoista ja reunoilta.

Miten maalattavaa saumamassaa käytetään?

Maalattavia saumamassoja myydään noin 300 gramman putkiloissa. Leikkaa patruuna auki ja ruuvaa kärki paikalleen. Asenna patruuna silikonipistooliin ja leikkaa kärki vinosti poikki siten, että reiästä tulee hieman kapeampi kuin saumattavasta raosta. Jos rako on syvä ja leveä, siihen kannattaa työntää paperia, jotta massa ei karkaa liian kauas.

Kun olet puristanut massan rakoon, tasoita massa metalli- tai silikonilastalla. Silikonilastoja myydään sarjoissa, ja lastoissa on erilaisia profiileja. Silikonilastoilla voi tehdä pyöreitä, litteitä, suorakulmaisia ja vinoja saumoja. Pyyhi ylimääräinen massa pois kuivalla rätillä sitä mukaa, kun työ etenee. Odota, että massa kuivuu ja maalaa sauma.

Kuivumisajat

Mitä nopeammin saumamassan pinta kuivuu, sitä nopeammin sen voi maalata.

Sauma pitää muotoilla nopeasti massan levittämisen jälkeen, jotta pinta ei ehdi ”nahkoittua”.

Tarkista kuivumisaika patruunan kyljestä tai valmistajan verkkosivuilta.

Lue lisää: Vältä 3 tavallista saumausvirhettä

Erilaisia maalataavia saumamassoja

AKRYYLISAUMAMASSA
Valkoinen massa, jota käytetään sisällä ikkunoiden ja ovien ympärillä, halkeamien täyttämiseen ja levyjen saumoissa. Sauman maksimileveys on 25 milliä. Joustaa parhaiten yli 7,5 millin saumoissa.

AKRYYLISAUMAUSMASSA
Samat ominaisuudet ja käyttökohteet kuin edellisellä saumamassalla. Tämä massa sopii lisäksi äänieristeeksi väliseinän ja lattian tai katon rajaan. Eri värejä.

KAPEA SAUMAUSMASSA
Saumausmassa, joka muuttuu läpinäkyväksi kovettuessaan. Tarttuu lähes kaikkeen. Sekä tiivistysmassa että liima. Voidaan maalata lähes kaikenlaisilla maaleilla. Estää kosteuden siirtymistä.

MAALAAJAN TASOITE
Valkoinen massa, joka kutistuu vain vähän kovettuessaan. Ei sisällä ftalaatteja, joten massan voi hioa ennen maalaamista. Sopii pieniin saumoihin ja halkeamiin sisätiloissa. Kestää kosteutta, ei vesitiivis.

MS-POLYMEERIMASSA
MS-polymeerimassa, joka on joustavampaa kuin akryylimassa. Voidaan maalata vesiohenteisella maalilla. Ei tahraa huokoisia materiaaleja eikä kutistu. Tarttuu melkein kaikkiin pintoihin.

LIIMA- JA SAUMAMASSA
Elastinen MS-polymeerimassa liimaamiseen, tiivistämiseen ja eristämiseen. Voidaan maalata lähes kaikilla maaleilla. Kestää tärinää ja lämpötilavaihteluja -30 asteesta +80 asteeseen.

Tarvittavat työkalut

SILIKONIPISTOOLI
Osta laadukas, metallista tehty silikonipistooli. Pistoolin pitää tuottaa kova paine, jotta paksu saumamassa tulee ulos putkilosta. Muovipistooli ei kestä pitkään.

LUE LISÄÄ: Massapistooli: Nämä asiat pitää tietää

SILIKONILASTAT
Maalarit saattavat käyttää massan siistimiseen puista saumaustikkua. Silikonilastan käyttäminen on kuitenkin helpompaa, ja niillä voi tehdä saumoihin erilaisia muotoja.

KOSTEA KANGAS JA LEHTI
Tämä voi tuntua itsestään selvältä, mutta muista laskea pistooli sanomalehden päälle. Massaa valuu pistoolista vielä sen jälkeen, kun liipasinta ei enää paineta. Kostea rätti on yhtä tärkeä, sillä massaa menee yleensä joka paikkaan, vaikka sitä yritetään levittää tarkasti vain saumoihin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Saumamassa