Nerokkaat liimapuupalkit

Liimapuuta ja liimapuupalkkeja käytetään monenlaisiin rakenteisiin. Liimapuupalkit sopivat moniin paikkoihin paremmin kuin teräs. Lue tästä, miksi.

Kaupoissa on erikoisia liimapuita ja liimapuupalkkeja.

Kaupoissa on erikoisia liimapuita ja liimapuupalkkeja.

Mikä liimapuupalkki on?

Liimapuu koostuu ohuista, yhteen liimatuista puusuikaleista. Myös liimapuupalkki koostuu yhteen liimatuista puukerroksista, joiden paksuus vaihtelee muutamasta millistä ylöspäin.
Liimapuupalkkeja käytetään esimerkiksi urheiluhalleissa ja kauppakeskuksissa kattojen tukemiseen.

Miksi liimapuuta käytetään?

Liimapuuta ja liimapuupalkkeja on helppo tehdä, joten ne voi tilata rakenteen vaatimien mittojen mukaan.

Liimapuupalkki on erittäin vahva

Vahvuus on liimapuupalkin paras ominaisuus. Liimapuu tehdään monesta kerroksesta, joten heikko kohta yhdessä puussa ei heikennä palkkia. Se tarkoittaa, että liimapuut ovat vahvempia kuin samasta puulajista tehdyt lankut.

Liimapuu ei pala helposti

Puu palaa, joten voi tuntua kummalliselta, että liimapuu ei pala helposti. Isot liimapuupalkit hiiltyvät, mutta eivät pala. Lisäksi liimapuupalkin kantavuus säilyy hyvin myös tulipalossa, toisin kuin metalli, joka taipuu kuumuudessa.

Liimapuun käyttö

Liimapuun ja liimapuupalkkien käyttämisessä pitää varmistaa, että liimapuu on oikeanlaista. Liimapuulla ja liimapuupalkeilla on kolme luokkaa:

 • Liimapuu - Käyttöluokka 1:
  Käyttöluokan 1 liimapuut ja liimapuupalkit on tarkoitettu sisärakenteisiin.

 • Liimapuu - Käyttöluokka 2:
  Käyttöluokan 2 liimapuut ja liimapuupalkit on tarkoitettu paikkoihin, joiden kosteus voi nousta 18-20 prosenttiin. Sellaiset paikat ovat yleensä kylmissä sisätiloissa kuten varastohalleissa.

 • Liimapuu - Käyttöluokka 3:
  Käyttöluokan 3 liimapuut ja liimapuupalkit ovat kovimpia liimapuita. Niitä käytetään paikoissa, joiden kosteus voi olla pitkiä aikoja yli 18-20%. Niitä käytetään yleensä uimahalleissa.

Liimapuupalkit ja tee se itse

Myös tee se itse -rakentaja voi käyttää liimapuuta ja liimapuupalkkeja. Liimapuupalkeista voi muotoilla koristeellisia rakenteita, ja ne sopivat erinomaisesti myös katosten rakentamiseen. Liimapuuta käytetään myös lattiarakenteissa, ikkunoiden päällä, kattorakenteissa ja tolppina.

Liimapuuta voi muotoilla eri tavoilla ja käyttää esimerkiksi kattorakenteissa.

Liimapuuta voi muotoilla eri tavoilla ja käyttää esimerkiksi kattorakenteissa.

Liimapuupalkin laatu

Liimapuun ja liimapuupalkkien laatu vaihtelee. Parhaiden liimapuupalkkien laatuluokka on GL-30h.
GL on lyhenne sanoista “glued laminated timber”, mikä tarkoittaa liimattuja puulamelleja.
Luku 30 tarkoittaa megapascaleissa mitattua voimaluokkaa. Liimapuuta ja liimapuupalkkeja tehdään myös muissa voimaluokissa, esimerkiksi 28 ja 24.
H tarkoittaa, että koko liimapuupalkin puu on homogeenista eli samanlaista.

Liimapuupalkin käsittely

Liimapuupalkit ovat yleensä käsittelemättömiä, joten ne pitää käsitellä samalla tavalla kuin mitkä tahansa puut. Liimapuuta voi maalata, öljytä tai kuullottaa. Kosteudelle altistuvat liimapuut kannattaa suojata kunnolla.

  Lisää samasta aiheesta Puu