8 asiaa, joita et (luultavasti) tiennyt maalista

Tiesitkö, että saman kiiltoasteen maalit näyttävät erilaisilta? Tai huoneen lämpötilalla on väliä, kun maalaat sisällä? Tässä jutussa on 8 faktaa maalista.

1. Valkoisissa on eroja

Valkoiset maalit ovat erisävyisiä. Kaupoissa on muun muassa kalkinvalkoista, maalarinvalkoista ja paperinväristä valkoista maalia. Sävyjen nimet voivat olla mielikuvituksellisia, ja ne vaihtelevat valmistajan mukaan. Sen sijaan värikoodi RAL 9010 kertoo, että maali on ”perusvalkoista”. Sen sävy ei riipu valmistajasta.

2. Lämpötilalla on väliä

Talon sisäpinnat kannattaa maalata matalassa ja tasaisessa lämpötilassa. Tavallinen huonelämpötila (20–22 astetta) on liian lämmin maalaamiseen. Maali vetäytyy siistimmin ja pinnasta tulee tasaisempi, jos huoneet maalataan noin 15 asteen lämmössä.

3. Kallis maali ei ole aina parasta

Moni ajattelee, että kallein maali on parasta, mutta se ei pidä aina paikkaansa. Testasimme 14 erilaista valkoista maalia Tee Itsen numerossa 10/2019. Testin kallein maali ei ollut parasta, vaan testin voitti maali, joka maksaa 1,53 euroa/neliö ja 16,90 euroa/2,5 litraa.

LUE LISÄÄ: Tee Itse julistaa Suomen parhaan seinämaalin

4. Kiiltoaste ei kerro kaikkea

Maalin valinnassa pitää ottaa huomioon myös maalin kiiltoaste eli se, kuinka kiiltävää tai himmeää maali on. Mitä matalampi kiiltoaste, sitä himmeämpää maali on. Valitettavasti maalin kiiltoaste vaihtelee valmistajan mukaan. Kaikki saman huoneen seinät kannattaa maalata samanmerkkisellä maalilla.

5. Tuore puu pitää pohjamaalata

Moni kuvittelee, että tuoreen puun voi maalata saman tien, mutta se ei pidä paikkaansa. Tuoreet puut pitää käsitellä pohjamaalilla ennen pintamaalin levittämistä. Pohjamaali varmistaa, että pintamaali tarttuu kunnolla kiinni ja vähentää pintamaalin menekkiä. Pohjamaali säästää rahaa, sillä pintamaali on paljon kalliimpaa.

6. Ruosteen päälle voi maalata

Ruoste ei näytä hyvältä, mutta onneksi sen voi maalata piiloon. Poista irtoruoste ja vanha maali metallista teräsharjalla ja levitä pintaan esimerkiksi Hammeriteruosteenestomaalia.

LUE MYÖS: Seinien maalaaminen - vältä nämä 10 tyypillisintä maalausvirhettä

7. Sidosaine kertoo maalin tyypin

Maalissa on monta ainesosaa: pigmenttiä eli väriainetta, täyteainetta, liuotinta ja sidosainetta. Sidosaineen tarkoitus on pitää maali väri- ja täyteaineet yhdessä, joten sidosaine on tärkeä osa maalia. Yleisimmät sidosaineet ovat alkydi ja akryyli, ja maalit jaotellaan yleensä näihin kahteen ryhmään. Akryylimaalin sidosaine on akrylaattimuovi, alkydimaalin sidosaineet ovat alkydi ja öljy.

8. Maali voi mennä vanhaksi

On yleinen harhaluulo, että muutaman vuoden vanha maali toimii yhtä hyvin kuin uusi, sillä maali voi mennä vanhaksi. Jos niin käy, se on helppo huomata. Vanha maali haisee pahalta, se ei sekoitu kunnolla eikä toimi oikein. Maalin väri voi muuttua, eikä se välttämättä kovetu kunnolla. Viimeinen käyttöpäivä lukee maalipurkissa.