Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

8 asiaa, joita et (luultavasti) tiennyt maalista

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tiesitkö, että saman kiiltoasteen maalit näyttävät erilaisilta? Tai huoneen lämpötilalla on väliä, kun maalaat sisällä? Tässä jutussa on 8 faktaa maalista.

Tätä et tiennyt maalista: Maalifaktat.

1. Valkoisissa on eroja

Valkoiset maalit ovat erisävyisiä. Kaupoissa on muun muassa kalkinvalkoista, maalarinvalkoista ja paperinväristä valkoista maalia. Sävyjen nimet voivat olla mielikuvituksellisia, ja ne vaihtelevat valmistajan mukaan. Sen sijaan värikoodi RAL 9010 kertoo, että maali on ”perusvalkoista”. Sen sävy ei riipu valmistajasta.

2. Lämpötilalla on väliä

Talon sisäpinnat kannattaa maalata matalassa ja tasaisessa lämpötilassa. Tavallinen huonelämpötila (20–22 astetta) on liian lämmin maalaamiseen. Maali vetäytyy siistimmin ja pinnasta tulee tasaisempi, jos huoneet maalataan noin 15 asteen lämmössä.

3. Kallis maali ei ole aina parasta

Moni ajattelee, että kallein maali on parasta, mutta se ei pidä aina paikkaansa. Testasimme 14 erilaista valkoista maalia Tee Itsen numerossa 10/2019. Testin kallein maali ei ollut parasta, vaan testin voitti maali, joka maksaa 1,53 euroa/neliö ja 16,90 euroa/2,5 litraa.

LUE LISÄÄ: Tee Itse julistaa Suomen parhaan seinämaalin

4. Kiiltoaste ei kerro kaikkea

Maalin valinnassa pitää ottaa huomioon myös maalin kiiltoaste eli se, kuinka kiiltävää tai himmeää maali on. Mitä matalampi kiiltoaste, sitä himmeämpää maali on. Valitettavasti maalin kiiltoaste vaihtelee valmistajan mukaan. Kaikki saman huoneen seinät kannattaa maalata samanmerkkisellä maalilla.

5. Tuore puu pitää pohjamaalata

Moni kuvittelee, että tuoreen puun voi maalata saman tien, mutta se ei pidä paikkaansa. Tuoreet puut pitää käsitellä pohjamaalilla ennen pintamaalin levittämistä. Pohjamaali varmistaa, että pintamaali tarttuu kunnolla kiinni ja vähentää pintamaalin menekkiä. Pohjamaali säästää rahaa, sillä pintamaali on paljon kalliimpaa.

6. Ruosteen päälle voi maalata

Ruoste ei näytä hyvältä, mutta onneksi sen voi maalata piiloon. Poista irtoruoste ja vanha maali metallista teräsharjalla ja levitä pintaan esimerkiksi Hammeriteruosteenestomaalia.

7. Sidosaine kertoo maalin tyypin

Maalissa on monta ainesosaa: pigmenttiä eli väriainetta, täyteainetta, liuotinta ja sidosainetta. Sidosaineen tarkoitus on pitää maali väri- ja täyteaineet yhdessä, joten sidosaine on tärkeä osa maalia. Yleisimmät sidosaineet ovat alkydi ja akryyli, ja maalit jaotellaan yleensä näihin kahteen ryhmään. Akryylimaalin sidosaine on akrylaattimuovi, alkydimaalin sidosaineet ovat alkydi ja öljy.

8. Maali voi mennä vanhaksi

On yleinen harhaluulo, että muutaman vuoden vanha maali toimii yhtä hyvin kuin uusi, sillä maali voi mennä vanhaksi. Jos niin käy, se on helppo huomata. Vanha maali haisee pahalta, se ei sekoitu kunnolla eikä toimi oikein. Maalin väri voi muuttua, eikä se välttämättä kovetu kunnolla. Viimeinen käyttöpäivä lukee maalipurkissa.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: 8 asiaa, joita et (luultavasti) tiennyt maalista
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin