5 myyttiä ruiskumaalaamisesta

Mitä sinulla tulee mieleen ruiskumaalaamisesta? Ajatteletko roiskivaa maaliruiskua, joka pitää kovaa ääntä ja sotkee maalia joka paikkaan? Jos niin on, kokeile nykyaikaista maaliruiskua. Saat huomata, ettei siististi maalaaminen ole ollut koskaan niin helppoa kuin nyt.

Maaliruiskulla voi maalata myös ikkunan puitteet ja lasilistat. Pelkän lasin suojaaminen riittää.

Maaliruiskulla voi maalata myös ikkunan puitteet ja lasilistat. Pelkän lasin suojaaminen riittää.

Oletko vältellyt ruiskumaalaamista, koska oletkuullut, että se edellyttää järjestelmällistä paikkojen suojaamista, loputonta maalin ohentamista ja tuntikausia kestävää siivoamista? Oletko tullut siihen tu-lokseen, että tela ja pensseli tekevät tarpeeksi siistiä jälkeä ja toimivat joka tapauksessa nopeammin?

Todellisuus on jotain aivan muuta. Nykyaikaisilla maaliruiskuilla työskentely on nopeaa ja helppoa, eikä maalin ohentaminen kestä pitkään.

Maaliruisku tekee siistiä ja tasaista jälkeä ja on nopea vaihtoehto kattojen, seinien ja aitojenkin maa-laamiseen.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään maaliruiskua 5 minuutissa

Siksi päätimme romuttaa viisi sitkeintä ruiskumaalaamista koskevaa väärinkäsitystä.

Myytti 1: Maaliruisku sotkee!

Sotkuisuus on luultavasti kaikkein sitkein ja yleisin ruiskumaalaamista koskeva väärinkäsitys. On totta, että vanhanaikaiset, niin sanotut paineilmaruiskut pärskivät ja roiskivat maalia myös sumukeilan ulkopuolelle. Pienet pisarat levisivät holtittomasti ilmanpaineen ja tuulen mukana ja tarttuivat kaikkeen lähellä olevaan. Myös naapurin valkoisen Audin kylkeen.

Nykyaikaisten maaliruiskujen käyttäminen on erilaista. Kohtuulinen ilmavirtaus sumuttaa maalin ulos ruiskusta ilman roiskeita. Sen ansiosta työs-kentely on paljon tarkempaa kuin aiemmin.

Nykyaikainen maaliruisku toimii suunnilleen samanlaisella ilmamäärällä mutta pienemmällä ilmanpaineella kuin vanhat mallit. Ilmalaite voi olla erillinen, kuten tässä mallissa. Pienten mallien ilmantuottoyksikkö on yleensä pistoolissa.

Pistoolia voi säätää sen mukaan, minkä muotoinen sumukeila sopii parhaiten maalattavalle pinnalle. Se vähentää suojaamistarvetta.

Myytti 2: Kaikki pitää peittää!

Vanhanaikaisten maaliruiskujen kanssa joka paikka piti suojata perusteellisesti. Maaliruiskulla maalaaminen oli nopeaa, mutta suojaamisen takia se vei lopulta enemmän aikaa kuin telalla maalaaminen.

Nykyaikaisten maaliruiskujen sumukeila pysyy koossa niin hyvin, ettei niiden kanssa tarvita yhtä paljon suojausta kuin ennen.

Ikkunan reunat pitää suojata ennen maalaamista. Se on hyvä idea riippumatta siitä, maalataanko puitteet pensselillä vai maaliruiskulla. Jos maalia levitetään lasi­ listoihin asti. ikkunalasi pitää suojata kokonaan, jotta sen voi maalata maaliruiskulla.

Aidat ja ulkoseinät voi maalata käyttämällä suojana levynpalasta. Sitä on helppo siirtää sitä mukaa, kun työ etenee. Levy suojaa kiveystä maaliroiskeilta ja estää sen, että maaliruiskun ilma puhaltaa maasta hiekkaa, lehtiä ja muuta roskaa maalin sekaan.

Kohtuullisella paineella toimiva maaliruisku on niin tarkka, että lasista tarvitsee suojata vain muutaman sentin levyinen kaistale. Maaliruisku ei ratkaise, mihin maali päätyy. Kysymys on siitä, kuinka tarkasti maali­ ruiskua käytetään.

Tässä voi säästää paljon aikaa. Ikkunalasin vieressä on paljon pieniä yksityiskohtia ja erisuuntaisia pintoja. Ne on huomattavasti helpompi maalata maaliruiskulla kuin telalla tai pensselillä.

Myytti 3: Maali pitää ohentaa täsmälleen oikein!

Vanhat, kovalla paineella toimivat maaliruiskut eivätkä toimineet kunnolla, jos maalin koostumus ei ollut täsmälleen oikea. Maali piti ohentaa tarkasti, ja testata erikoissuppilolla ennen käyttöä. Uusien maaliruiskujen kanssa voi käyttää kaikenlaisia maaleja, eikä niitä ole pakko ohentaa ennen maalaamista.

Maalia pitää sekoittaa huolellisesti ennen käyttöä, jotta siitä tulee tasalaatuista ja -väristä.

Jos maalissa on kokkareita tai hyytymiä, se kannattaa kaataa maaliruiskuun sihdin läpi. Käytännössä kaikkien maaliruiskujen mukana tulee sopivan pienisilmäinen sihti.

Myytti 4: Puhdistaminen on hidasta ja vaikeaa!

Monet vanhanaikaiset maaliruiskut olivat vaikeita käyttää ja puhdistaa. Niiden rakenne oli monimutkainen, ja laitteissa oli paljon pesua varten irrotettavia osia. Ruiskujen sisällä oli metalliosia, pieniä reikiä, jousia, kierteitä ja muita vaikeita paikkoja, joihin maali tarttui ja kuivui helposti kiinni. Nykyaikaiset maaliruiskut ovat rakenteeltaan yksinkertaisia. Ne on tehty liukkaasta muovista, jonka pinta hylkii maalia. Laitteet on helppo purkaa ja koota vain muuta-massa sekunnissa.

Nykyaikainen maaliruisku on helppo purkaa osiin. Ruuvaa suuttimen ympärillä oleva liitin irti ja nosta ilmakorkki ja suutin pois. Ruuvaa säiliö irti ja vedä nousuputki pois. Muuta ei tarvita.

Muoviosat on helppo puhdistaa maalille suositeltavalla pesuainetyypillä. Maalin pese-minen on nopeampaa kuin telan tai pensselin puhdistaminen.

Myytti 5: Maali valuu ja peittää huonosti!

Vanhanaikaisen maaliruiskun kanssa käytettävä maali piti ohentaa ennen käyttöä. Ohut maali ei peitä kovin hyvin, ja sen ruiskuttamista pitää harjoitella, jotta maali ei ala valua. Nykyaikaisen maaliruiskun kanssa voi käyttää ohentamatonta maalia. Laitteen mukana tulee ohjeet, joiden avulla sumukeila on helppo säätää sopivaksi. Se helpottaa pistoolin käyttämistä ja pitää huolen siitä, että ruisku tekee tasaista jälkeä.

Monen maaliruiskun mukana tulee erilaisia suuttimia. Suutinta on helppo vaihtaa maalityypin mukaan. Ohjeet kertovat, millainen suutin sopii millekin maalille.

Nykyaikaista maaliruis-kua on helppo säätää maalin mukaan. Tämän maaliruiskun ilmavirtaus­ ta säädetään pohjasta ja maalin määrää pistoolista. Ilmaruuvia säädetään käyttöoppaan mukaan. Sen jälkeen ruiskua säädetään niin, ettei maali valu.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Maalit