10 vahvaa liimausniksiä

Kaikki on mahdollista! Saat 10 vinkkiä, joiden avulla liimaat hankalan muotoiset osat lujasti kiinni toisiinsa.

Kaikki on mahdollista: 10 vahvaa limausniksiä

Erikoiskapulat pitävät pyörölistan puoliskot lujasti otteessaan.

Liimatusta saumasta tulee kestävä, kun osat painetaan lujasti kiinni toisiinsa ja liimaa levitetään koko pinnalle. Suorakulmaisten osien liimaaminen on helppoa,
sillä ne voi puristaa tiukasti yhteen liimapuristimilla. Pyöreiden ja erikokoisten palasten liimaaminen on paljon vaikeampaa, sillä niitä ei voi puristaa yhteen ilman apukapuloita.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea puuliima

Esittelemme tässä jutussa 10 liimausniksiä hankalan muotoisille esineille. Niksit auttavat liimaamaan esineitä, joiden liimaaminen on lähes mahdotonta perinteisin keinoin.

Näissä tee se itse -ohjeissa on 10 liimausvinkkiä hankalan muotoisille puille. Voit lukea, miten käytät liimaa:

  • nelikulmaisiin kehyksiin
  • vinoilla pinnoilla
  • nurkkaliitoksiin

1. Halkaistu pyörölista

Ongelma: Kaiteen puolan tai haljenneen pöydänjalan liimaaminen voi olla vaikeaa, sillä pyöreät osat eivät pysy helposti vastakkain.

Ratkaisu: Tee kaksi pientä kapulaa, jotka sopivat pyörölistan ympärille. Kapulan toisen puolen pitää olla tasainen, jotta puristimen leuat pysyvät lujasti kiinni kapulassa.

2. Käytä teippiä

Ongelma: Kahta levynpalasta tai laatikon osia on vaikea saada pysymään 90 asteen kulmassa pelkällä liimalla.

Ratkaisu: Paina levynpalaset tiukasti yhteen ja kiinnitä ne toisiinsa takapuolelta vahvalla teipillä. Käännä osat ympäri, levitä osien väliin liimaa ja paina liimapinnat yhteen. Pidä levyt suorassa kulmassa teipillä.

3. Vinot pinnat

Ongelma: Kiilanmuotoiset osat liukuvat helposti väärään paikkaan, jos niiden välissä on märkää liimaa.

Ratkaisu: Kiinnitä osat molemmista päistä parilla ohuella naulalla ja purista osat yhteen puristimella. Poista naulat lopuksi ja peitä reiät tasoitteella.

4. Pidä muoto oikeana

Ongelma: Puukapuloiden liimaaminen kuusi- tai kahdeksankulmion muotoon ei ole helppoa, sillä osia on vaikea puristaa yhtä kovalla paineella joka suunnasta.

Ratkaisu: Tee jokaiseen nurkkaan pieni kapula kahdesta puunkappaleesta ja teipistä. Purista osat varovasti yhteen kuormaliinalla, jossa on räikkä.

5. Painetta lattiaan

Ongelma: Lattian keskellä olevan laudan painaminen vaatii luovuutta, sillä lautaa ei voi puristaa tavallisella puristimella.

Ratkaisu: Kiilaa lankku lattian ja katon väliin liiman kuivumisen ajaksi. Jos lankku on liian lyhyt tai painetta tarvitaan lisää, voit lyödä lankun alle kiiloja.

6. Painetta keskelle

Ongelma: Painetta tarvitaan levyn keskelle paikkaan, johon tavallinen liimapuristin ei yllä.

Ratkaisu: Kiinnitä rima levyn toiseen reunaan. Aseta vastakkaiseen reunaan puukapula ja nosta rima sen päälle. Aseta levyn keskellä olevaan liimauskohtaan irtokapula ja väännä puristin tiukalle. Vipuvoima painaa liimattavat esineet yhteen.

7. Purista nurkka kiinni

Ongelma: Nelikulmaisten kehysten liimaaminen voi olla vaikeaa, sillä rimat eivät pysy helposti paikoillaan ilman nauloja ja ruuveja.

Ratkaisu: Tee kaksi suorakulmaista apulautaa, jotka sopivat kehyksen sisä- ja ja ulkopuolelle. Aseta laudat paikoilleen ja kiinnitä ne kehykseen puristimilla.

Poraa lautojen kärkiin reiät lattaterällä, jotta kehysten välistä pursuava liima ei tartu kiinni apulautoihin.

8. Lisäkäsi

Ongelma: Suorakulmaisen laatikon rakentaminen ei ole helppoa, sillä osia on vaikea pitää oikeassa asennossa ruuvaamisen aikana. Osat lipsahtelevat edestakaisin märässä liimassa, joten kolmannesta kädestä olisi iso apu!

Ratkaisu: Sahaa pienestä levystä kolmion muotoinen palanen ja poraa siihen kaksi reikää. Purista apukolmio kiinni laatikon reunoihin kahdella puristimella ja kokoa laatikko kaikessa rauhassa.

9. Suorat tolpat

Ongelma: Liimapuutolpan voi tehdä liimaamalla yhteen tavallisia lautoja. Laudat voi puristaa yhteen tavallisilla puristimilla, mutta laudat liukuvat helposti vääriin paikkoihin, jos niiden välissä on märkää liimaa.

Ratkaisu: Kiinnitä tolppien molemmille puolille pätkä pakkausteippiä ja lyhyet puukapulat. Purista puukapulat kiinni lautoihin, jotta ne eivät liiku. Teippi helpottaa kapuloiden irrottamista.

10. Magneettiset suojakapulat

Ongelma: Puristimen paine kohdistuu suhteellisen pienelle alueelle, joten puuhun tulee helposti koloja. Rumien jälkien syntymisen voi estää asettamalla puristimen leukojen ja puun väliin vanerinpalaset. Palasia on kuitenkin vaikea pitää paikallaan puristimen kiristämisen aikana.

Ratkaisu: Tee kapulat, joiden sisällä on pienet magneetit. Poraa kapuloihin aluksi kolot ja liimaa magneetit kolojen pohjalle. Siten kapulat pysyvät paikoillaan puristinten alla.

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …