Näin asennat laatat putken ympärille

Laattojen asentaminen putken ympärille on pikkutarkkaa mutta varsin helppoa työtä. Laatta pitää halkaista kahtia, jotta se mahtuu paikalleen. Halkaisukohtaan kannattaa tehdä yhtä leveä sauma kuin laattojen väliin.

Laatat putken ympärille

TARKKUUS on laatoittamisessa kaikki kaikessa. Kierot saumat pistävät silmään valmiissa seinässä tai lattiassa.

REIKÄ LAATAN KESKELLE – NÄIN LEIKKAAT LAATAN

1. Mittaa putken ympärille tulevan laatan koko, kun kaikki kokonaiset laatat ovat paikoillaan. Jätä tarpeeksi tilaa saumoille sekä laattojen väliin että putken ympärille.

2. Merkitse sahattava kohta laattaan lyijykynällä. Reikäsahassa ei ole keskityskärkeä, joten laattaan kannattaa piirtää neliön muotoinen merkki. Se helpottaa reikäsahan kohdistamista.

3. Poraa reikä kulmahiomakoneeseen tai porakoneeseen kiinnitettävällä timanttireikäsahalla. Tee reiästä vähintään sentin putkea isompi. Purista laatta kunnolla kiinni poraamisen ajaksi.

4. Piirrä laatan halkaisulinja tarkasti laatan keskelle. Halkaise laatta putken suuntaisesti, jotta lopputulos näyttää tasapainoiselta.

5. Leikkaa laatta poikki merkin kohdalta. Laatta on helpointa leikata kulmahiomakoneella ja timanttilaikalla. Laikka leikkaa laattaan sauman levyisen uran.

6. Hio leikkauspinnat kevyesti karbidihiomakivellä. Kostuta hiomakivi ja pyöristä laatan reunoja hieman, jotta reunat eivät jää teräviksi.

REIKÄ LAATAN KESKELLE – NÄIN ASENNAT LAATAN

1. Levitä laatoituslaastia laatanpalasten taakse ja paina ne paikoilleen. Isot ja painavat palaset kannattaa tukea laatoitusnarulla kuivumisen ajaksi.

2. Säädä laatat tarkasti paikoilleen, ennen kuin laasti kuivuu. Saumaa laatat vasta, kun laatoituslaasti on kuivunut.

3. Saumaa putken ympärys ja saumat yhtä aikaa muun seinän kanssa. Pyyhi saumalaastijäämät pois laatoista, kun saumat ovat kuivuneet.

NÄIN LEIKKAAT "PUOLIKKAAN" REIÄN

1. Laatan reunaan tuleva "puolikas" reikä tehdään piirtämällä laattaan kaari ja leikkaamalla sen sisälle 3–4 uraa. Käytä rälläkkää ja timantti- tai katkaisulaikkaa.

2. Nakerra pienet laatanpalat irti laattapihdeillä. Pyöristä reuna lopuksi karbidihiomakivellä

Reikä: Pehmeät laatat

Kovaksi poltetut laatat ja klinkkerit pitää leikata kulmahiomakoneella ja katkaisulaikalla tai reikäsahalla. Marmorin kaltaisia pehmeitä laattoja on helpompi leikata.

LUE LISÄÄ: Opi käyttämään reikäsahaa 5 minuutissa

Niiden keskelle voi porata pienen reiän, ja reikää voi "nakertaa" isommaksi pihdeillä.

Toinen vaihtoehto on asettaa laatta esimerkiksi vesiputken päälle ja lyödä laattaa kevyesti laatoitusvasaran terävällä päällä.

Työkalut: Reikäsahat

Keraamiseen laattaan voi tehdä reiän pelkällä kiviporanterällä ja laattapihdeillä, jos reiän reunat peitetään muovikauluksella. Jos reiän reunat jäävät näkyviin, reikä pitää porata timanttireikäsahalla. Kaupoissa on hyvä valikoima erikokoisia reikäsahoja. Yleisimmät halkaisijat ovat 33, 43, 63, 73 ja 83 milliä. Reikäsahoja myydään sekä erikseen että sarjoina.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laatat