Valitse oikeat saranat

Markkinoilla on käsittämätön määrä erilaisia saranoita. Mallit vaihtelevat pienistä erikoissaranoista yksinkertaisiin lehtisaranoihin, joita käytetään rakentamiseen kaikkein eniten. Tässä jutussa tutustutaan tarkemmin lehtisaranoihin.

MIHIN LEHTI- JA REUNASARANOITA KÄYTETÄÄN?

PORTIT Portin saranoiden pitää olla isoja ja leveitä, sillä niiden pitää kestää koko portin paino. Lehtisaranoihin kuuluvat T-saranat sopivat erinomaisesti pihaportteihin.

KEVYET OVET Lehtisaranoita voi käyttää keveiden ovien kiinnittämiseen. Ulkorakennuksissa kannattaa käyttää säänkestäviä saranoita, jotka ovat galvanoituja tai ruostumatonta terästä.

KANNET JA TAITTOPÖYDÄT Yksinkertaiset lehtisaranat sopivat monenlaisiin rakennusprojekteihin kuten taittopöydän rakentamiseen, roskakatoksen kanteen tai kaninkopin oveen.

Miten lehti- ja reunasaranoita käytetään?

Käytettävissä oleva tila määrittelee yleensä sen, kuinka leveitä saranoita oven kiinnittämiseen voi käyttää.

Lehtisaranat

Saranat, joissa on neliön muotoiset siivekkeet, ovat kokoonsa verrattuna kaikkein vahvimpia. Ne kestävät painavampia taakkoja pienemmillä ruuveilla kuin kapealehtiset saranat.

Lehtisarana

Leveät siivekkeet tarttuvat kunnolla kiinni levyihin.

Reunasaranat

Joskus sarana pitää kiinnittää kapeaan reunaan. Silloin tarvitaan kapeaa lehtisaranaa, jota sanotaan myös reunasaranaksi.

Hauraiden materiaalien kanssa kannattaa käyttää pitkää lehtisaranaa, jota sanotaan pianosaranaksi. Pianosaranan ruuvit ulottuvat tavallista pitemmälle.

Lehtisarana

Reunasaranoiden tartuntapinta-ala on pienempi.

LUE LISÄÄ: Esittelyssä kaapin saranat

Tärkää saranoista!

Ulkona käytettävien saranoiden pitää kestää säätä. Painavat ulkoovet ja portit kannattaa kiinnittää galvanoiduilla saranoilla. Messingistä ja ruostumattomasta teräksestä tehdyt saranat sopivat kevyempiin tarkoituksiin.

Kulmat

Useimmista lehti- ja reunasaranoista on sekä pyöristettyjä että terävänurkkaisia malleja. Suorakulmaiset mallit on helppo upottaa puuhun tavallisella taltalla. Pyöreänurkkaiset saranat kannattaa upottaa puuhun yläjyrsimen avulla.

ERILAISIA LEHTI- JA REUNASARANOITA

LEHTISARANA Sopii kaikenlaisten ovien ja ikkunoiden kiinnittämiseen. Paljon eri kokoja, sekä teräväreunaisia että pyöreänurkkaisia malleja. Myös ulkokäyttöön tarkoitettuja galvanoituja versioita.

REUNASARANA Käytetään samalla tavalla kuin leveämpää lehtisaranaa. Paljon eri kokoja. Sekä teräväreunaisia että pyöreänurkkaisia malleja. Vaativiin kohteisiin käytetään yleensä messinki- ja terässaranoita.

PIANOSARANA Erittäin pitkä, muttei erityisen tukeva lehtisarana. Käytetään hauraiden materiaalien kanssa, jotka pitää kiinnittää pitkältä matkalta. Paljon eri mittoja ja pintakäsittelytapoja.

A-SARANA Pitkälehtinen sarana. Erilaisia pyöristyksiä. Käytetäänpaikoissa, joissa saranan pitää kestää raskaita taakkoja ja näyttää hyvältä.

T-SARANA Käytetään yleisesti ulkona rakentamiseen ja esimerkiksi pihaporttien kiinnittämiseen. Helppokäyttöinen ja hyvin tukeva sarana. Paljon eri kokoja ja muotoja.

Koot

Lehti- ja reunasaranoiden koot vaihtelevat pienistä todella suuriin. Yleensä saranan koko ilmoitetaan kahdella luvulla. Toinen kertoo saranan pituuden, toinen saranan leveyden avattuna. Yleensä saranan pituus ilmoitetaan ennen leveyttä. Myös saranoiden paksuus vaihtelee. Materiaalin paksuus ilmoitetaan yleensä etiketissä.

Lehtisaranat
Tavalliseen rakentamiseen tarkoitettujen saranoiden yleisimmät paksuudet:

 • 1,5 mm
 • 2 mm
 • 2,5 mm
 • 3 mm
 • 4 mm

Pituus yleensä 20–75 mm ja leveys avattuna 70–300 mm.

Reunasaranat

Tavalliseen rakentamiseen tarkoitettujen saranoiden yleisimmät paksuudet:

 • 1 mm
 • 1,5 mm
 • 2 mm
 • 2,5 mm

Pituus 30–130 mm ja leveys avattuna 20–100 mm.

Vaihtoehtoja: Yhdessä vai erikseen?

Lehtisaranoita ostettaessa on tärkeää katsoa saranan päätä. Joidenkin saranoiden lehdet ovat tiiviisti vastakkain, toisten lehdet ovat selvästi irti toisistaan ja osan lehdet hieman päällekkäin.

Jälkimmäisten avulla oven voi asentaa hieman kaapin etureunan sisäpuolelle tai karmin sisään.

Tiiviisti vastakkain olevissa saranan lehdissä on se hyvä ominaisuus, ettei saranoita tarvitse upottaa puuhun. Pinta-asennuksesta huolimatta saranan lehdet ja niillä kiinnitetyt osat jäävät lähelle toisiaan.

Lehtisaranat
 1. Kaapissa ja ovessa olevat lehdet ovat irti toisistaan.
 1. Jos lehdet ovat kiinni toisissaan, saranat asennetaan ulkopuolelle.
 1. Päällekkäin olevat lehdet upottavat oven kaapin sisään.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Helat