Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Esittelyssä kaapin saranat

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Rautakaupoissa on valtava valikoima erilaisia kaapin saranoita. Jotkut saranat upotetaan puuhun ja toiset asennetaan kaapin pintaan. Kaapin saranat voivat olla maalattuja tai metallin värisiä.

Kaapin saranat

Mihin kaapin saranoita käytetään?

KAAPIN SARANAT: KEITTIÖN KAAPIT

KEITTIÖN KAAPIT. Valmiskaappien saranat asennetaan valmiiksi porattuihin reikiin. Myös itse rakennetun kaapin saranat voi upottaa, mutta reiät pitää porata tarkasti oikeisiin paikkoihin.

KAAPIN SARANAT: KAAPINPÄÄLLISET

KAAPINPÄÄLLISET. Kaapin ja katon välissä oleva tila kannattaa hyödyntää. Yläreunasta saranoitu ovi sopii ahtaaseen paikkaan paremmin kuin perinteinen sivulle avautuva ovi.

KAAPIN SARANAT: KAAPIN OVET

KAAPIN OVET. Rautakaupoissa on sopivia saranoita kaikenlaisille kaapinoville. Saranoilla voi asentaa oven kaapin päälle tai kaapin sisään, rakentaa ison vaatekaapin tai kiinnittää kaappiin liukuoven.

Miten kaapin saranoita käytetään?

Useimmat kaapin saranat ruuvataan kiinni kaapin pintaan, mutta jos oven pitää sulkeutua tiiviisti, saranat pitää upottaa sekä runkoon että oveen.

Saranat upotetaan puristamalla kaappi ja ovi yhteen ja merkitsemällä saranan paikka molempiin. Sen jälkeen saranalle veistetään kolot terävällä taltalla. Kolojen veistämisessä kannattaa olla varovainen, jotta puusta ei lohkea kerralla liian isoja palasia.

Kaapin saranat: Miten kaapin saranoita käytetään?

Nykyaikaisille kaapin saranoille tehdään reiät porakoneella ja oksaterällä. Reikien tekemiseen kannattaa käyttää pylväsporakonetta, jotta rei’istä tulee varmasti pystysuorat ja täsmälleen oikean kokoiset. Tavallisella porakoneella kolosta tulee helposti vino, eikä sarana toimi kunnolla.

LUE LISÄÄ: Näin käytät oksaterää

Kaapin saranat: Miten kaapin saranoita käytetään?

LUE LISÄÄ: Uudet kalusteovet keittiöön

Tärkeää!

Kaapin saranat kannattaa voidella säännöllisesti. Riittää, että saranan ylemmässä osassa olevaan reikään tiputetaan tippa öljyä. Tapilla kiinnitetyt saranat pitää purkaa ennen rasvaamista. Toinen vaihtoehto on voidella tappisaranat niin juoksevalla öljyllä, että sitä valuu kaikkiin saumoihin.

Erityistä

Keittiökaappien saranat ovat siitä erikoisia, että niitä voi säätää joka suuntaan. Sen ansiosta kaikki ovet ja laatikoiden etulevyt on helppo säätää samaan linjaan.

Erilaisia kaapin saranoita

KAAPIN SARANAT: UPOTETTAVA SARANA, OVI PÄÄLLÄ

UPOTETTAVA SARANA, OVI PÄÄLLÄ.
Tavallinen sarana tehdasvalmisteisissa kaapeissa, harvinainen itse tehdyissä. Tämä sarana on tarkoitettu kaapin päälle sulkeutuvalle ovelle, joka avautuu noin 90 asteen kulmaan.

KAAPIN SARANAT: UPOTETTAVA SARANA – OVI SISÄLLÄ

UPOTETTAVA SARANA – OVI SISÄLLÄ.
Joissakin tehdasvalmisteisissa kaapeissa on saranat, joissa on ylimääräinen taite. Ne on tarkoitettu oville, jotka sulkeutuvat kaapin sisään.

KAAPIN SARANAT: UPOTETTAVA JOUSISARANA

UPOTETTAVA JOUSISARANA.
Tee se itse -ystävällinen perussarana keittiön kaapeille. Kiinnitetään ruuveilla suoraan kaapin oveen ja runkoon. Sekä kaapin päälle että kaapin sisälle sulkeutuviin oviin sopivia malleja.

KAAPIN SARANAT: TAPPISARANA, IRROTETTAVA TAPPI

TAPPISARANA, IRROTETTAVA TAPPI.
Kaapin päälle sulkeutuvan lastulevyoven reunaan ei voi ruuvata saranaa. Siihen kannattaa käyttää oven reunaan kiinnitettävää saranaa. Irrotettavan tapin ansiosta sarana sopii oven molemmille puolille.

KAAPIN SARANAT: HUULLOSSARANA

HUULLOSSARANA. Kaapin reunassa olevaan huullokseen sulkeutuva ovi pitää kiinnittää kaksiosaisella saranalla.

KAAPIN SARANAT: LEHTISARANA

LEHTISARANA. Kaikkein yksinkertaisin ja suosituin sarana itse tehtyissä kaapeissa. Sekä leveälehtisiä takasaranoita että kapeita reunasaranoita (kuvassa).

KAAPIN SARANAT: YLÄSARANA

YLÄSARANA. Käytetään yläreunasta saranoituihin kaapinoviin. Saranan lukkovieteri pitää oven auki 75–110 asteen kulmassa. Myydään yleensä kahden saranan pakkauksissa.

Kaapin saranat: koot

Upotettavat kaapin saranat. Isommat upotussaranat asennetaan 35 millin kokoisiin reikiin, pienemmät halkaisijanltaan 25–26 millin reikiin. Upotettavia saranoita voi säätää kolmeen eri suuntaan. Joissakin saranoissa on soft close -toiminto, joka sulkee oven hitaasti.

Tavallinen kaapinovi avautuu noin 110 asteen kulmaan, mutta kaupoissa on myös erikoissaranoita, jotka avautuvat esimerkiksi 155 asteen kulmaan. Kulmakaappiin tarkoitetut erikoissaranat avautuvat 170 asteen kulmaan ja vinon katon alle tarkoitut saranat esimerkiksi 45 astetta.

Lehtisaranat. Kaupoissa on laaja valikoima erikokoisia lehtisaranoita. Niiden koko ilmoitetaan yleensä kahdella luvulla. Toinen luku kertoo saranan korkeuden ja toinen avatun saranan leveyden. Ensimmäinen luku tarkoittaa yleensä korkeutta.

Lehtisaranat ovat yleensä 20–130 milliä korkeita ja 20–300 milliä leveitä.

Saranoiden paksuus vaihtelee sen mukaan, kuinka kestäviä niiden pitää olla. Tee se itse -käyttöön tarkoitetut saranat on yleensä tehty 1–4 milliä paksusta teräksestä tai muusta metallista.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: Esittelyssä kaapin saranat
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin