Kaapin saranat

Miten kaapin saranoita käytetään?

Useimmat kaapin saranat ruuvataan kiinni kaapin pintaan, mutta jos oven pitää sulkeutua tiiviisti, saranat pitää upottaa sekä runkoon että oveen.

Saranat upotetaan puristamalla kaappi ja ovi yhteen ja merkitsemällä saranan paikka molempiin. Sen jälkeen saranalle veistetään kolot terävällä taltalla. Kolojen veistämisessä kannattaa olla varovainen, jotta puusta ei lohkea kerralla liian isoja palasia.

Kaapin saranat: Miten kaapin saranoita käytetään?

Nykyaikaisille kaapin saranoille tehdään reiät porakoneella ja oksaterällä. Reikien tekemiseen kannattaa käyttää pylväsporakonetta, jotta rei’istä tulee varmasti pystysuorat ja täsmälleen oikean kokoiset. Tavallisella porakoneella kolosta tulee helposti vino, eikä sarana toimi kunnolla.

LUE LISÄÄ: Näin käytät oksaterää

Kaapin saranat: Miten kaapin saranoita käytetään?

LUE LISÄÄ: Uudet kalusteovet keittiöön

Tärkeää!

Kaapin saranat kannattaa voidella säännöllisesti. Riittää, että saranan ylemmässä osassa olevaan reikään tiputetaan tippa öljyä. Tapilla kiinnitetyt saranat pitää purkaa ennen rasvaamista. Toinen vaihtoehto on voidella tappisaranat niin juoksevalla öljyllä, että sitä valuu kaikkiin saumoihin.

Erityistä

Keittiökaappien saranat ovat siitä erikoisia, että niitä voi säätää joka suuntaan. Sen ansiosta kaikki ovet ja laatikoiden etulevyt on helppo säätää samaan linjaan.

Kaapin saranat: koot

Upotettavat kaapin saranat. Isommat upotussaranat asennetaan 35 millin kokoisiin reikiin, pienemmät halkaisijanltaan 25–26 millin reikiin. Upotettavia saranoita voi säätää kolmeen eri suuntaan. Joissakin saranoissa on soft close -toiminto, joka sulkee oven hitaasti.

Tavallinen kaapinovi avautuu noin 110 asteen kulmaan, mutta kaupoissa on myös erikoissaranoita, jotka avautuvat esimerkiksi 155 asteen kulmaan. Kulmakaappiin tarkoitetut erikoissaranat avautuvat 170 asteen kulmaan ja vinon katon alle tarkoitut saranat esimerkiksi 45 astetta.

Lehtisaranat. Kaupoissa on laaja valikoima erikokoisia lehtisaranoita. Niiden koko ilmoitetaan yleensä kahdella luvulla. Toinen luku kertoo saranan korkeuden ja toinen avatun saranan leveyden. Ensimmäinen luku tarkoittaa yleensä korkeutta.

Lehtisaranat ovat yleensä 20–130 milliä korkeita ja 20–300 milliä leveitä.

Saranoiden paksuus vaihtelee sen mukaan, kuinka kestäviä niiden pitää olla. Tee se itse -käyttöön tarkoitetut saranat on yleensä tehty 1–4 milliä paksusta teräksestä tai muusta metallista.