Vala itse terrazzolattia

Terrazzo eli mosaiikkibetoni tekee kovaa paluuta sisutusmuodin huipulle. Terrazzoa ei käytetä enää vain rappukäytävissä, vaan siitä valetaan myös kylpyhuoneen lattioita. Mosaiikkibetoni näyttää upealta ja herättää muistoja. Katso tästä jutusta, miten valat, hiot ja viimeistelet nykyaikaisen mosaiikkibetonilattian.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
100 euroa

Johdanto

Terrazzo on kotoisin Italiasta, ja sen juuret ovat kaukana 1800-luvulla. Suomessakin mosaiikkibetonia on valmistettu ja käytetty yli sata vuotta, ja se on tuttu lattiamateriaali monista julkisista tiloista ja porraskäytävistä. Mosaiikkibetonista voi valaa myös lattioita.

Lattian ulkonäkö riippuu valkoisen ja mustan kivirouheen sekoitussuhteesta. Tässä jutussa tehdään perinteinen terrazzo-lattia, jossa on yhtä paljon mustaa ja valkoista kiveä, mutta voit säätää suhdetta oman makusi mukaan. Vala lattian reunus ja lattia metrin pätkissä, jotta ne sulautuvat yhteen.

Anna lattian kuivua vuorokauden ajan ennen hiomista. Se on kovaa ja pölyistä työtä, joka saa aikaan mosaikkibetonille tyypillisen pinnan. Tasoita sen jälkeen pinnassa olevat kolot ja halkeamat ja hio lattia toiseen kertaan. Voit hioa, tasoittaa ja kiillottaa lattiaa niin paljon kuin haluat, mutta ota huomioon, että liika hiominen voi tehdä lattiasta todella liukkaan.

Ohjeet

01
Vahvikekangas ja vesieriste 3 Vaihe

Lattia vesieristetään, ja lattian reunoille ja läpivientien kohdalle asennetaan vahvikekankaat. Levitä vahvikekankaan alle paksu kerros vesieristettä ja paina kangas kiinni kosteaan massaan. Levitä kankaan päälle toinen kerros vesieris­ tettä, jotta saumasta tulee kestävä.

Jos valat mosaiikkibetonin kuivaan tilaa, levitä betonialustalle tartunta­ pohjustetta, jotta mosaiikkibetoni tarttuu kunnolla kiinni.

1

Sivele vesieristettä lattian ja seinän väliseen saumaan, paina vahvike kangas lujasti kiinni märkään massaan ja levitä kankaan päälle toinen kerros vesieristettä. Vesieristä sen jälkeen lattian keskiosa kahteen kertaan.

2

Asenna vahvikekankaat myös seinien välisiin nurkkiin ja läpivientien ympärille. Paina kangas kiinni vesieristeeseen ja peitä kangas toisella kerroksella vesieristettä.

3

Jos valat lattian ilman vesieristettä, levitä lattialle tartuntapohjustetta, jotta mosaiikkibetoni tarttuu lujasti kiinni alla olevaan betoniin.

02
Sekoittaminen ja valaminen 5 Vaihe

Mosaiikkibetonia sekoitetaan kahdessa paljussa. Toiseen tehdään suhteellisen juokseva massa lattiaa varten, toiseen kiinteämpi massa, josta muotoillaan lattian reunukset.

Seinille kiinnitetään ohjainrimat reunuksen pinnan tasolle. Reunus ja lattia valetaan metrin pätkissä, ja mosaiikkibetoni peitetään lopuksi muovilla.

1

Ruuvaa seinille noin 20 milliä paksut rimat 10-15 senttiä lattian yläpuolelle. Riman alareuna toimii reunuksen pinnan ohjaimena. Ruuvaa seuraavaksi 25 milliä paksu rima lattiaan noin 15 senttiä seinästä.

2

Kaada musta ja valkoinen kivirouhe sekä sidosaine omiin paljuihinsa. Kaada tyhjän paljun pohjalle hieman vettä ja lisää päälle kivirouhetta, sidosainetta ja vettä, kunnes olet tyytyväinen massan koostumukseen.

3

Tee ohjainriman alle kaareva reunus paksusta massasta. Painele massa rimojen väliin ja anna sen kovettua 10 minuuttia. Muotoile sen jälkeen massaan loiva kouru. Voit käyttää laastikauhaa, mutta kouru-lasta kouru on kätevämpi työkalu.

4

Vala seuraavaksi noin neliön verran lattiaa ja painele massa kunnolla yhteen reunuksen kanssa. Tee lattiasta noin 25 milliä paksu, jotta voit hioa pinnasta pois myöhemmin 5 milliä. Jos lattiasta tehdään ohuempi, se halkeaa helposti.

5

Peittele lattia muovilla ja anna massan kovettua vuorokauden ajan. Älä anna massan kuivua pitempään, jotta siitä ei tule niin kovaa, että pintaa on vaikea hioa.

03
Hionta, tasoitus ja kiillotus 4 Vaihe

Ensimmäinen hionta on työn raskain ja sotkuisin vaihe, mutta se sujuu melko hyvin, jos massa on levitetty edellisessä vaiheessa suhteellisen tasaisesti.

Kun lattia on tasoitettu, pienet kolot ja halkeamat paikataan tasoitteella ja lattia hiotaan toiseen kertaan. Sen jälkeen lattia tasoitetaan vielä kerran ennen viimeistä hiontaa ja kiillotusta. Työssä tarvitaan hengityssuojainta, kuulosuojaimia ja pölynimuria.

1

Kiinnitä kulmahiomakoneeseen timantti­ kuppilaikka ja pölysuojus ja hio lattia. Liitä koneeseen verstaspölynimuri, jotta saat talteen enimmät pölyt.

2

Hio reunus käyttämällä vuorotellen suorahiomakonetta ja kulmahiomakonetta, jossa on niin sanottu kilpikonnalaikka. Se on hiomalaikka, joka taipuu betonin muotoihin.

3

Tasoita lattian kolot ja halkeamat ensimmäisen hionnan jälkeen ohuella sidosaineella. Hio lattia sen jälkeen koon 50 timanttilaikalla ja tasoita viimeiset kolot. Kiillota lattia lopuksi timanttilaikalla, jonka jyväkoko on 100.

4

Voit periaatteessa jatkaa hiomista ja tasoittamista niin pitkään kuin haluat. Lattiasta voi kuitenkin tulla liian liukas, jos käytät kiillottamiseen laikkaa, jonka jyvä­ koko on enemmän kuin 100.

Materiaalit

  • Mustaa ja valkoista kivirouhetta 6-9 mm
  • Valkoista sidosainetta

Erikoistyökalut

  • Laastinsekoittaja
  • Kilpikonnalasta
  • Suorahiomakone
  • Säädettävä kulmahiomakone

Vie aikaa

4-5 päivää.

Hinta

Noin 100 euroa neliö.

Vaikeusaste

Reunuksen tekeminen vaatii taitoa, ja hiominen on kovaa työtä. Valaminen on sisänsä helppoa.

Piirustus

Multimedia

Video

TEKNIIKAT: Vesieristeen levittäminen putkien ympärille

Erikoiskauluksilla vesieristeestä tulee tiivis

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kulmahiomakonetta

Videolla näytetään, mitä kulmahiomakoneella voi tehdä ja miten sitä käytetään. Koneessa on paljon voimaa, joten sillä voi leikata kiveä, metallia ja betonia, Oikean laikan kanssa koneella voi leikata kaikkea alumiinista muoviin ja klinkkereihin. Kerromme kaiken koneen säätämisestä ja suojavarusteista, jotta voit työskennellä turvallisesti.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Lattiat