Esittelyssä hiomistarvikkeet

Rautakaupoissa on paljon erilaisia hiomapapereita ja hiomakoneita, jotka helpottavat lautojen ja levyjen hiomista. Lisäksi markkinoilla on iso valikoima hiomistarvikkeita erilaisten materiaalien kuten betonin, metallin ja rapattujen pintojen hiomiseen. Markkinoilla on myös erikoistyökaluja, jotka mahtuvat kapeisiin rakoihin ja ahtaisiin paikkoihin.

Kulmahiomakoneen hiomistarvikkeet

HIOMALAIKKA
Kulmahiomakone on voimakas työkalu, johon voi kiinnittää kumipohjaisen hiomalaikan. Karkeajyväinen hiomalaikka hioo tehokkaasti sahapintaiset laudat sekä poistaa kovettuneet liimaroiskeet ja vanhan maalin.

LAMELLILAIKKA
Lamellilaikka on tehty kymmenistä pienistä hiomapaperiliuskoista. Tämä kulmahiomakoneeseen liitettävä laikka sopii hitsaussaumojen siistimiseen sekä metallin hiomiseen. Lamellilaikkojen jyväkoko on yleensä 40–120.

TERÄSHARJA
Hiomakoneeseen kiinnitettävä teräsharja ei sovi tavalliseen hiomiseen, mutta sillä voi puhdistaa esimerkiksi ruostuneen grilliritilän. Karkeaan työhön sopivissa malleissa on yhteen kudotut langat. Hienompaan työhön tarvitaan malli, jossa on erilliset langat.

TIMANTTIKUPPITERÄ
Kulmahiomakoneeseen liitettävä timanttikuppiterä sopii betonilattian tapaisten kovien ja sileiden pintojen hiomiseen. Terällä voi hioa myös laastia ja rappausta. Timanttikuppiterä rouhii syvältä, joten rälläkkä pitää käynnistää varovasti. Timanttikuppiterien karkeus vaihtelee.

KARBIDIKUPPILAIKKA
Karbidikuppilaikkaa käytetään betonin ja muiden kovien kivilaatujen hiomiseen. Karbidikuppilaikka ei ole yhtä tehokas kuin timanttikuppiterä, mutta karbidikuppilaikka sopii monenlaiseen työhön ja on paljon halvempi. Yleisimmät jyväkoot ovat 14–36.

HIOMAKUPPI
Hiomakuppi on sukua kuppilaikoille ja kuppiterille. Niitä kaikkia käytetään kiven ja betonin hiomiseen. Kuppilaikka hioo betonia tehokkaasti, joten sen kanssa on käytettävä kulmahiomakonetta, jonka nopeutta voi säätää. Yleiset koot 55, 90 ja 110 mm.

Tavalliselle hiomapaperille: Tuet ja kapulat

KORKISTA TEHTY HIOMATUKI
Korkista tehty hiomatuki on perinteinen ja suosittu apuväline, jolla pääsee pitkälle. Korkista tehdyn hiomatuen koko on yleensä 40x60x100 milliä, joten se sopii hyvin käteen. Kaupoissa on sekä suorakulmaisia että viistereunaisia malleja.

ITSE TEHTY HIOMAKAPULA
Peiliovien koristereunusten ja koristelistojen hiomiseen kannattaa käyttää itse tehtyä hiomakapulaa. Kapulan voi tehdä mistä tahansa rimasta tai listasta, joka sopii hiottavan pinnan muotoon.

MUOVINEN HIOMATUKI
Kokonaisten seinien ja muiden isojen pintojen hiomiseen kannattaa käyttää muovista hiomatukea. Työ sujuu nopeammin 10x20 sentin kokoisella pohjalla kuin korkista tehdyllä hiomatuella, ja hiomapaperi pysyy tiukasti kiinni säätöruuvien alla. Hiomapaperi puristetaan kiinni pohjan reunoihin, ja kumialusta suojaa paperin reunoja ja estää sitä menemästä rikki. Joissakin muovisissa hiomatuissa on kahva, johon voi yhdistää jatkovarren.

Erikoistyökalut

KARBIDIHIOMATUKI
Karbidihiomatuessa tai - laudassa on kovametallijyvistä tehty karkea pinnoite (jyväkoko 24) ja 90 asteen reunataite. Karbidihiomatuki kestää paljon pitempään kuin tavallinen hiomapaperi. Karbidihiomatuki sopii etenkin kovien materiaalien kuten laastin, tiilen, betonin, epoksin, lasikuidun ja rappauksen hiomiseen. Hinnat alkavat noin 40 eurosta.

KOVASIN
Kovasinta eli hiomakiveä käytetään myös tiiliseinän hiomiseen, mutta yleensä kovasimella teroitetaan työkaluja. Hiomakivellä voi teroittaa esimerkiksi lapion, oksasakset ja ruohonleikkurin terän.

Erikoistyökalu puulle: Sikli

Sikli on pieni ja kova teräslevy, joka sopii erinomaisesti lakan ja maalin poistamiseen esimerkiksi pöytälevyn tai lattian pinnasta. Siklillä työ sujuu yhtä nopeasti kuin hiomakoneella, mutta siitä ei synny pölyä ja melua.

Maalin ja lakan kaapimisen lisäksi sikliä voi käyttää höylänä. Sikli tekee niin siistiä jälkeä, ettei puuta tarvitse hioa sen jälkeen. Sikliä voi vetää ja työntää sekä liikuttaa viistosti puun syiden yli.

Kaupoissa on kahdenlaisia siklejä. Toisessa mallissa on terävät ja suorat kulmat, toinen malli sopii kaareville muodoille.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Työkalut