Säästä rahaa ja luontoa: Kierrätä lattia

Kuka määrää, että puulattia pitää vaihtaa uuteen lattialämmityksen asentamisen takia? Ponttilaudat voi irrottaa väliaikaisesti ja asentaa takaisin. Se säästää rahaa ja on kierrätystä parhaimmillaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
1500 euroa

Johdanto

Jos haluat asentaa lattialämmityksen, pura vanha lattia ja osta tilalle uusi. Neuvo on kuultu monta kertaa, ja se pätee edelleen, jos lattia on huonossa kunnossa.

Lattialautoja ei kuitenkaan kannata heittää menemään, jos niissä ei ole mitään vikaa.

Hyväkuntoiset laudat kannattaa käyttää uudelleen, sillä se säästää rahaa ja luontoa.

Näytämme, miten purat lattian varovasti ja numeroit laudat siten, että osaat asentaa ne takaisin oikeaan järjestykseen.

Sen jälkeen näytämme, miten asennat lattiaan ura- ja lämmönluovutuslevyt sekä lattialämmitysletkun ja jyrsit urat letkun mutkille.

Lopuksi asennamme askeläänieristeen ja lattialaudat takaisin oikeassa järjestyksessä.

Ohjeet

01
Pura lattia 8 Vaihe

Lautojen pontit särkyvät helposti, joten laudat pitää irrottaa varovasti, jos ne on tarkoitus käyttää uudelleen. Purkaminen kannattaa aloittaa oviaukon kohdalta, jotta lautoihin on helppo päästä käsiksi.

Sen jälkeen laudat on helppo irrottaa toisistaan, numeroida ja pinota pieniin nippuihin.

1

Tee tapettiin vaakasuora viilto jalkalistan päälle. Viilto estää tapettia repeämästä, kun lista irrotetaan seinästä.

2

Irrota ruuvit ja jalkalistat varovasti seinästä. Jos tapetti repeää, parantele viilto mattoveitsellä. Voit käyttää myös listat uudelleen, jos saat ne irti ehjinä.

3

Irrota ensimmäinen lauta hitaasti ja rauhallisesti. Varo, ettet riko ponttia. Käännä ja vedä lautaa varovasti, kunnes se irtoaa.

4

Merkitse lattia­ laudat, jotta osaat asentaa ne takaisin oikeaan järjestykseen. Liimaa jokaiseen lautaan pala teippiä ja piirrä siihen numero.

5

Tarkista, että kaikissa laudoissa on numerot. Älä pinoa lautoja ulos vaan toiseen huoneeseen, jotta ulkoilmassa oleva kosteus ei imeydy lautoihin ja väännä niitä mutkalle.

6

Nyt voit purkaa vanhan pohjarakenteen. Tässä käytetään kovia otteita, sillä koolaus vaihdetaan joka tapauksessa. Voit käyttää apuna sorkkarautaa.

7

Poista vanhat eristeet. Tämä lattia oli eristetty korkin purulla. Lapioi vanhat eristeet jätesäkkeihin, jotta sotku ei leviä pitkin taloa.

8

Harjaa lattia perusteellisesti, jotta uusien koolausten alle ei jää roskia. Rungon tekeminen on helpompaa, kun pohja on tasainen.

02
Lankut ja eristeet 8 Vaihe

Nyt kannattaa pitää kieli keskellä suuta. Kaikki lankut pitää tukea samaan kor-keuteen ja yhtä ylös viereisen huoneen lattian kanssa.

Purkaminen paljasti, että rakenteissa on isoja korkoeroja. Lankkujen toiseen päähän tarvittiin tueksi vain pari pientä muovikiilaa, mutta toiseen päähän tarvittiin lecaharkkoja.

1

Mittaa lankkujen paikat ja merkitse ne seinään.

2

Asettele lankut valmiiksi noin 50 sentin välein. Lattia alkaa notkua kohtuuttoman paljon, jos lankkujen välinen etäisyys on enemmän kuin 60 senttiä.

3

Lattian syvässä päässä lankut tuetaan lecaharkoilla. Korkeutta hienosäädetään MDF-levyn paloilla ja kiiloilla. Lecaharkkojen hyvä puoli on, että niitä on helppo sahata ja säätää.

4

Lankkujen kiilaaminen sujuu nopeasti lattian matalassa päässä. Kiiloina käytetään pieniä huopapaloja, MDF-levyä ja kiiloja. Korokkeet ruuvataan kiinni toisiinsa, jotta ne eivät irtoa toisistaan ajan kuluessa.

5

Tarkista lankkujen korko säännöllisesti, jotta niiden välille ei jää korkeuseroja. Käytä apuna linjalaseria ja mittaa, että linjasta on yhtä pitkä matka lankkuun joka paikassa.

6

Tarkista suoralla lankulla tai pitkällä vatupassilla, että lankut ovat samalla tasolla. Lankkuja pitää säätää nyt, jos joku niistä on muita korkeammalla tai alempana.

7

Leikkaa eristeet eristysveitsellä. Matalassa päässä lankkujen vä-liin ei asenneta muuta kuin eristettä. Tee eristeistä hieman liian isot, jotta ne pysyvät lankkujen välissä ja eristävät tiiviisti. Ellei sinulla ole eristysveistä, voit leikata eristeet myös vanhalla leipäveitsellä.

8

Lattian korkeassa päässä eristeiden alle asennetaan lecasora­ rakeita. Lecasorarakeet toimivat lämpöä eristävänä rakenteena kylmän betonilaatan päällä.

03
Uralevyt ja lämmitysletku 6 Vaihe

Saat lattiasta tukevan, kun ruuvaat uralevyt kiinni runkolankkuihin. Levyissä on paljon pitkittäisiä uria, jotka sopivat yhteen lämmönluovutuslevyjen kanssa. Joudut kuitenkin jyrsimään loivat urat lattialämmitysletkun mut-kien kohdalle.

Letkun asentamiseen kannattaa pyytää avuksi työkaveri, sillä letkulla on taipumus vääntyä mutkalle. Letku pitää suostutella uraan, eikä sitä saa vääntää väkisin.

1

Limitä uralevyjä vähintään 30 sentin verran. Ruuvaa levyt kiinni lankkuihin 5x60 millin ruuveilla ja upota kannat pari milliä pinnan alle, jotta ne eivät osu lämmönluovutuslevyihin.

2

Levyt pitää ruuvata kiinni kaikkiin lankkuihin, jotta levyt pysyvät kunnolla kiinni. Alustan pitää olla jämerä, sillä lautoja ei ruuvata kiinni.

3

Jyrsi levyihin urat mutkien kohdalle yläjyrsimellä. Piirrä letkun asennuskaavio levyihin, ennen kuin aloitat jyrsimisen.

4

Asenna lämmönluovutuslevyt uriin. Levyt painetaan uriin ilman kiinnikkeitä, joten tämä työvaihe sujuu nopeasti.

5

Muista, että levyt pitää painaa pohjaan asti, joten urissa ei saa olla mitään ylimääräistä. Levystä on helppo huomata, jos se ei ole pohjassa asti.

6

Painele lämmitysletku paikalleen lämmönluovutuslevyihin. Letkurulla kiinnitettiin keittiöön asennettuun palkkiin, jotta letkua oli helppo vetää ulos vähän kerrallaan.

04
Varo lattiaa 4 Vaihe

Lattialautojen takaisin asentaminen on remontin viimeinen vaihe. Tässä vaiheessa pitää olla tarkkana ja aloittaa asentaminen viimeksi irroitetusta laudasta. Sen jälkeen lattia on helppo asentaa uudestaan lauta kerrallaan.

1

Levitä askelääniä vaimentava kerros lämmönluovutuslevyjen päälle. Askeläänieriste vaimentaa ääntä, joka syntyy, kun lattialaudat kopisevat metallisia lämmönluovutuslevyjä vasten.

2

Asenna ensimmäiseksi lauta, jonka irrotit viimeiseksi. Kun se on paikallaan, voit asentaa laudat takaisin päinvastaisessa järjestyksessä.

3

Säädä lautoja koko ajan tarpeen mukaan ja nouse välillä ylös tarkistamaan, että rivit näyttävät suorilta. Kokonaisuutta on mah-dotonta hahmottaa kontaltaan.

4

Käännä viimeinen lauta paikalleen ovi-aukkoon. Sen jälkeen voit asentaa jalkalistat, riisua villasukat ja nauttia lämmöstä.

Materiaalit

 • Lattialankkuja, tässä 39x40x4200 ja 63x40x4200 mm
 • Uralevyjä 16 mm letkulle, 22x620x1820 mm
 • Lämmönluovutuslevyä, Ø 16 mm letkulle
 • Eristettä, tässä 70x600x900 mm
 • 16 mm lattialämmitysletkua
 • Askeläänieristettä (tässä 2,2 mm)
 • Kiiloja
 • Ruuveja, 5x60 mm
 • Höyrynsulkumuovia
 • Pieniä MDF-kapuloita (kiilojen alle)
 • Sokkelipahvia

Vie aikaa

2 viikkoa/40 neliön kokoinen lattia.

Hinta

40 neliön kokoinen lattia maksaa noin 1500 euroa.

Vaikeusaste

Lankkujen asentamisessa pitää olla tarkkana. Työssä tarvitaan järjestel-mällisyyttä ja hahmotuskykyä.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ristilinjalaseria

Videolla esitellään kaikki ristilinjalaserin toiminnot. Laser heijastaa ympärilleen pysty- ja vaakasuorat viivat, joten sitä voi käyttää apuna esimerkiksi laattojen asentamisessa, taulujen ripustamisessa, lamppujen ja hyllyjen asentamisessa ja korkojen merkitsemisessä.

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - ensimmäinen rivi

Näin pääset alkuun - mittaa perusteellisesti

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - limitys

Limitetyt saumat tekevät lattiasta vahvan ja tukevan

TEKNIIKAT: Ponttilautalattia - viimeinen rivi

Laudat on helppo lyödä paikalleen parkettiraudalla

TEKNIIKAT: Lattialauta peitelistojen alle

Sahaaminen on helppoa monitoimityökalulla

Vinkit & niksit

Erilaisia laminaatteja

Jos vanhoja lattialautoja ei voi käyttää uudelleen, rautakaupoissa on paljon hyviä vaihtoehtoja. Lautojen tyyppi, hinta ja materiaalit vaihtelevat, joten vaihtoehtoihin kannattaa tutustua tarkasti. Laminaatit ovat parhaimmillaan niin luonnollisen näköisiä, että ne menevät oikeista laudoista. Kaikkien laminaattien asentaminen on helppoa, ja ne sopivat useim-piin huoneisiin.

Ohessa 3 hyvää vaihtoehtoa:

Pergo laminaatti, 8 mm, tammi, noin 20 €/m².

Dynamic laminaatti, 8 mm, musta tammi, 17 €/m².

Berry Alloc Original laminaatti, 11 mm, kalkittu mänty noin 40 €/m².

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.