Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Uuden puulattian rakentaminen ja vanhan purkaminen on työlästä. Ainakin se on paljon työläämpää kuin laminaatin asentaminen vanhan puulattian päälle. Puulattian rakentaminen tulee myös kalliimmaksi. Puulattiassa on kuitenkin etunsa, ja se on todella tukeva.

Useita etuja

Yksi selkeimmistä uuden puulattian eduista on, ettei lattian pinta nouse. Lattia sopii edelleen oviin, kynnyksiin ja viereisten huoneiden lattioihin. Kun aloitat rakentamisen alusta, voit oikaista kierot kohdat, vahvistaa runkopuita ja eristää lattian ääneltä ja kylmyydeltä. Narisevat, notkuvat ja vinot lattiat eivät korjaannut sillä, että niiden päälle asennetaan ohut kerros laminaattia. Uuden puulattian voi lisäksi hioa useaan kertaan riippumatta siitä, tehdäänkö se lamelli- vai massiivipuusta.

Pura aluksi vanha lattia

Vanha lattia pitää aluksi purkaa uuden lattian tieltä. Puulattiat on rakennettu palkkien tai koolauslautojen varaan. Laudat on ruuvattu tai naulattu kiinni, joten niiden purkamiseen tarvitaan järeitä työkaluja. Aloita poistamalla jalkalistat ja sahaa lattia pieniin palasiin, jotka on helppo purkaa ja kantaa pois. Kantavat palkit tai koolauslaudat ovat aina poikittain lautoihin nähden.

Oikaise koolauslaudat ja asenna äänieristeet

Lattialaudat vaihdetaan uusiin, mutta koolauslautoja voi yleensä säästää. Vanhaan lattiaan voi asentaa myös lisää koolauslautoja, jos vanhat ovat liian harvassa. Lattiaa ei voi purkaa koolauslautoja vääntämättä, joten varmista, että laudat ovat suorassa ennen uuden lattian asentamista.

Uuden puulattian korkeuden pitää sopia

Voit säätää koolauslautoja siten, että uuden puulattian korkeus sopii listoihin, kynnyksiin ja viereisten huoneiden lattioihin. Ensimmäiset laudat pitää asentaa huolellisesti.

Kokonaan uusi puulattia

Näissä rakennusohjeissa näytetään, miten uusi lattia rakennetaan vanhojen ja oikeistujen koolauslautojen varaan. Lattia tehdään 182 senttiä pitkistä parkettilaudoista, jotka lyödään pontiin ja ruuvataan kiinni lankkuihin. Lattian tekeminen pitää aloittaa huolellisesti ja koko lattia pitää hahmottaa mielessään ennen ensimmäisen rivin asentamista.

Tarkista seinät

Tarkista, että aloitusseinä on samassa suunnassa lopetusseinän kanssa. Sahaa ensimmäisestä laudasta yhtä leveä kuin lopetusseinän viereen jäävästä laudasta.

Isot pinnat valmistuvat nopeasti

Työ alkaa sujua nopeasti, kun ensimmäinen lauta on paikallaan. Yleensä uusi rivi aloitetaan edellisestä rivistä jääneellä pätkällä. Elleivät saumat limity 30 senttiä, aloita seuraava rivi kokonaan uudella laudalla.

LUE LISÄÄ: Lattialämmitys puulattiaan

Lataa täydelliset rakennusohjeet

Näet rakennusohjeista, miten teimme kokonaan uuden puulattian. Hyviä lukuhetkiä.