Jos aiot asentaa kalanruotoparketin itse, varaudu siihen, että työ vie aikaa. Työ on myös vaativaa. Oikein asennettu parketti näyttää kuitenkin todella hyvältä ja voi kestää jopa satoja vuosia.

Kalanruotoparketti on hieno ja kestävä

Massiivipuusta tehty kalanruotoparketti asennetaan vanhojen, hyvien käsityöläisperinteiden mukaan. Parketti ei pelkästään näytä hyvältä vaan on lisäksi niin kestävä, että kestää ajan hammasta.

Korkealaatuiset puut

Kalanruotoparketin tekemisessä on tärkeää, että puut ovat täsmälleen samanmittaisia. Sauvat pitää asentaa tiiviisti toisiaan vasten, jotta kuvio pysyy kasassa. Jos mitat heittävät edes hieman, virhe näkyy koko lattiassa.

Ponttilattian tekeminen

Parkettisauvat ovat ympäripontattuja. Joka toinen sauva on pontattu oikealta ja joka toinen vasemmalta puolelta. Sauvat ovat toistensa peilikuvia, jotta kuvio säilyy samanlaisena.

Tasainen alusta

Kalanruotoparketin voi tehdä vanhan lautalattian päälle, lastulevy- tai vaneripohjalle tai käsitellyn betonilattian päälle. Tässä artikkelissa lattia rakennetaan vanha, epätasaisen lautalattian päälle, jota pitää höylätä ennen parketin asentamista.

Puulajit

Tämä lattia tehdään kirsikkaan muistuttavasta, mutta puolet halvemmasta bilinga-puusta. Kustannuksiin pitää lisätä parkettiliiman ja erikoislastan hinta.

Huolelliselle kotinikkarille

Kalanruotolattian tekeminen ei ole nopeaa eikä helppoa. Työ sopii kuitenkin taitavalle ja huolelliselle kotinikkarille. Artikkelin ohjeet auttavat selviytymään urakasta. Saat vaivojesi palkaksi uuden ja upean kalanruotolattian!