Luksusta tammesta

Tammilaudoista tehty kalanruotoparketti on laadukas ja kestää melkein mitä tahansa. Parkettilautojen asentaminen kalanruotokuvioon ei ole helppoa, mutta näillä ohjeilla voit rakentaa ainutlaatuisen ja ylellisen näköisen lattian.

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 päivää
Hinta
80 euroa/m².

Kalanruotolattian tekeminen on vaativaa käsityötä. Työ sujuu nopeasti, kun opit tekniikan.

Johdanto

Kalanruotoparketin tekemisessä on tärkeintä asentaa ensimmäiset laudat erittäin tarkasti. Kun ensimmäiset laudat ovat paikoillaan, loppu sujuu helposti.

LUE LISÄÄ: NÄIN: Kalanruotolattian asentaminen.

Rakennusohjeissa näytetään, miten teet upean kalanruotoparketin 7 vaiheessa. Näytämme, miten:

 • teet ensimmäisen koeladonnan
 • liimaat ensimmäiset laudat lattiaan
 • jatkat asentamista molempiin suuntiin
 • viimeistelet lattian siististi
 • asennat kalanruotoparketin sisänurkkiin
 • asennat kalanruotoparketin ulkonurkkiin
 • hiot, tasoitat ja öljyät lattian

Ohjeet

01
Tee aluksi koeladonta 4 Vaihe

Lado aluksi yksi rivi lautoja seinästä seinään, jotta näet, miten kuviosta tulee tasapainoisen näköinen. Asettele laudat niin, että huoneen kumpaankin reunaan jää vähintään neljäsosalaudan pituinen pätkä. Muuten lattiaa on vaikea viimeistellä siististi.

Merkitse seuraavaksi huoneen keskilinja. Muista jättää lattian reunoille 8-10 millin rako, jotta lattia pääsee elämään.

1

Lado ensimmäisen rivin laudat kokeeksi seinästä seinään. Suunnittele lattia siten, että huoneen molempiin reunoihin jää vähintään neljäsosalaudan pituinen pätkä. Muuten lattiaa on vaikea viimeistellä siististi.

2

Merkitse keskilinja ensimmäisen rivin lautoihin. Vedä viiva koko lattian matkalle ja asenna toinen lauta. Kiinnitä huomiota siihen, onko etummainen lauta vasemmanvai oikeanpuoleinen.

3

Sahaa kolmio, joka auttaa pitämään kuvion kohdallaan. Käytä kolmiota apuna, jotta laudat pysyvät oikeassa kulmassa. Voit ruuvata kolmion väli­ aikaisesti kiinni lattiaan.

4

Aseta ensimmäiset laudat paikoilleen ja mittaa, mihin asti liimaa pitää levittää. Jätä lautojen päihin vähintään viiden sentin liimaton osuus. Piirrä lautojen reunalinja koko lattian pituudelle.

02
Liimaa ensimmäiset laudat lattiaan 5 Vaihe

Kun apuviivat on piirretty lattiaan ja laudoista on tehty koeladonta, voit liimata ensimmäisen lautarivin lattiaan.

Paina lattialautojen pontit yhteen ja liimaa laudat kiinni parkettiliimalla. Levitä liima lattiaan laastikammalla.

Liima olisi helpointa levittää kuvion suuntaisesti, mutta silloin keskilinja peittyisi liiman alle. Levitä liima lauto­ jen suuntaisesti, jotta tärkeät merkki­ viivat pysyvät näkyvissä.

1

Levitä liimaa reunaviivojen väliselle alueelle. Levitä liima lautojen suuntaisesti, jotta keskiviiva ei peity kokonaan.

2

Varmista, että sauvojen kärki pysyy keski linjan kohdalla. Tarkkaile koko ajan, että pontit painuvat kokonaan kiinni. Voit lyödä saumat kiinni, mutta ole varovainen, sillä liian kova isku voi pilata koko rivin.

3

Levitä liima lautojen taakse lattian sijaan ahtaissa paikoissa kuten seinien vieressä. Siten lautoihin ei tule liikaa liimaa.

4

Poista ylimääräinen liima, jos joudut keskeyttämään työn väliaikaisesti. Liima on helpointa kaapia pois japaninlastalla.

5

Viimeistele ensimmäinen rivi asettamalla pari lautapakettia sen painoksi. Odota seuraavaan päivään, jotta liima kuivuu ja laudat pysyvät paikallaan.

03
Jatka asentamista molempiin suuntiin 4 Vaihe

Ensimmäinen lautarivi on nyt paikallaan. Tästä eteenpäin lauto-jen asentaminen sujuu nopeasti molempiin suuntiin.

Muista jättää lattian ja seinän väliin tarpeeksi leveät raot ja asenna laudat tarkasti oikeaan kulmaan. Varmista, ettei liimaa leviä vääriin paikkoihin.

1

Aloita levittämällä liimaa 3-4 lautaan. Varmista, että laudat painuvat kunnolla kiinni toisiinsa ja ensimmäisen rivin lautoihin. Koputa laudat varovasti paikalleen vasaralla.

2

Käytä apukolmiota ensimmäisen laudan asentamiseen. Käytä kiiloja laudan ja seinän välissä, jotta laudat pysyvät paikallaan ja oikeassa kulmassa.

3

Levitä liimaa vain sen kokoiselle alueelle, johon ehdit asentaa laudat. Liiman leviäminen ei haittaa, jos ehdit asentaa useamman rivin ennen liiman kuivumista.

4

Lyö laudat yhteen kumi vasaralla. Lyö lautaa viistosti, jotta sen reunat eivät mene rikki ja pontit painuvat kiinni. Muista pyyhkiä ylimääräinen liima pois lautojen päistä. Sulje liimaämpäri, kun lopetat työt.

04
Viimeistele lattia siististi 5 Vaihe

Lattian kumpaankin päähän jää kolmion muotoisia reikiä, jotka pitää täyttää. Paina muutama lauta kiinni toisiinsa ja käännä niiden pontit oikeisiin suuntiin.

Mittaa kolmion pituus kärjestä seinään ja vähennä mitasta 8-10 milliä. Piirrä mitat toisiinsa kiinnitettyihin lautoihin. Irrota laudat toisistaan ja sahaa ne sirkkelillä.

1

Yhdistä laudat väliaikaisesti kolmioksi, joka täyttää seinän vieressä olevan tilan. Älä liimaa lautoja yhteen vielä tässä vaiheessa.

2

Mittaa kolmio ja piirrä mitat lautoihin. Sahaa laudat sirkkelillä.

3

Levitä liimaa laudanpätkiin. Asenna laudat kahta viimeistä palasta lukuun ottamatta.

4

Liimaa kaksi viimeistä palaa yhteen, ennen kuin asennat ne paikalleen. Sen jälkeen kolmionmuotoinen tila on valmis.

5

Paina saumat kiinni kiilojen avulla. Asenna lautapaketti lattian painoksi ja irrota kiilat, jotta ne eivät tartu kiinni liimaan.

05
Näin teet sisänurkat 4 Vaihe

Lautojen asentaminen sisänurkkaan tai pienen seinänpätkän ympärille on hankalaa. Laudat pitää sahata millin­ tarkasti, jotta ne mahtuvat paikoilleen.

Käytä irti sahattuja palasia nurkkien viimeistelyyn. Mittaa huolellisesti ja kaikessa rauhassa, jotta lopputulos näyttää siistiltä eikä laudoista tule turhia hukkapaloja.

1

Aseta seinän viereen lyhyt laudanpätkä ja mittaa etäisyys sen päähän. Piirrä mitta lattialautaan ja sahaa se poikki. Muista vähentää mitasta 8-10 milliä, jotta lattia mahtuu elämään.

2

Ota sopivan mittaiseksi sahattu lauta ja aseta se nurkkaa vasten. Piirrä nurkan kohdalle viiva, joka yltää yhtä pitkälle kuin nurkan toiselta puolelta tuleva lauta.

3

Merkitse lovi ja sahaa lauta molemmista suunnista. Siten lauta sopii nurkkaan täydellisesti.

4

Pidä lauta sopivalla etäisyydellä nurkasta kiilojen avulla. Liimaa sahattu nurkkalauta kiinni. Sahaa ylimääräisestä laudasta pieni kolmio, joka sopii nurkkaan.

06
Näin teet ulkonurkat 4 Vaihe

Ulkonurkat pitää tehdä erittäin tarkasti, jotta lattiasta tulee siistin näköinen. Laudat pitää mitata ja sahata todella huolellisesti samalla tavalla kuin sisänurkissa.

1

Mittaa laudan ja seinän välinen rako ja piirrä lautaan viiva. Rako on 3 senttiä leveä, mutta mitasta pitää vähentää 10 milliä, jotta lattia mahtuu elämään.

2

Käytä kulman piirtämiseen apu lautaa, jotta lauta sopii nurkan ympärille.

3

Sahaa palanen irti, jotta lauta mahtuu nurkkaan. Käytä pistosahaa ja sahaa pala irti erittäin huolellisesti.

4

Vuole pois osa urospontista, jotta lauta mahtuu paikalleen. Lauta kuuluu nurkan oikealle puolelle.

07
Hio, tasoita ja öljyä lattia 4 Vaihe

Hio lattia aluksi jyväkoon 60 hiomapaperilla, jotta lautojen väliset pykälät häviävät kokonaan. Ylitasoita lattia sen jälkeen valmis­ tasoitteella. Levitä seuraavaksi lattialle pohjustusöljyä 60 senttiä leveällä lastalla ja kiillota lattia. Kun suurin osa öljystä on poistet­ tu, kiillota lattia kiillotus koneella ja puuvillakankaalla.

1

Hio lattia tasaiseksi lattianhiomakoneella. Niitä voi vuokrata konevuokraamoista. Käytä jyväkoon 60 hiomapaperia ja jatka hiomista, kunnes lautojen väliset saumat eivät enää tunnu.

2

Ylitasoita lattia valmis tasoitteella. Voit lisätä tasoitteeseen sen verran vettä, että massa tuntuu pehmisjäätelöltä. Hio lattia vuorotellen jyväkoon 80, 100 ja 120 hiomapapereilla.

3

Levitä lattialle pohjustusöljyä. Liikuttele lastaa samalla tavalla kuin kylpyhuoneen lattiankuivauslastaa. Levitä öljyä noin 10-15 neliön alueelle kerrallaan.

4

Kiillota lattia koneella ja kiillotuslaikalla. Kun suurin osa öljystä on lähtenyt pois, kiillota lattia vielä puuvillapyyhkeellä.

Materiaalit

 • Tammilautoja, 70x350x15 mm
 • Parkettiliimaa
 • Puu- tai muovikiiloja
 • Tammilattiatasoitetta
 • Lattiaöljyä

Erikoistyökalut

 • Upotussaha ja ohjainkisko
 • Katkaisu- ja jiirisirkkeli
 • Japaninlasta
 • Kumivasara
 • Lattiankiillotuskone

Vie aikaa

3-6 päivää/20 m².

Hinta

45-80 euroa/m².

Vaikeusaste

Kalanruotolattian tekeminen on vaativaa käsityötä. Työ sujuu nopeasti, kun opit tekniikan.

Vinkit & niksit

Aloita työ oikein

Kalanruotoparketin tekemi-sessä on tärkeintä asentaa ensimmäiset laudat erittäin tarkasti. Kun ensimmäiset laudat ovat paikoillaan, loppu sujuu helposti.

PIIRRÄ JA LIIMAA
Kalanruotokuvio aloitetaan aina huoneen keskeltä. Jätä ensimmäisten lautojen päihin vähintään viiden sentin liimaton osuus, jotta voit hienosäätää seuraavia lautoja. Seuraavissa riveissä voit levittää liimaa koko laudan pituudelle.

TEE APUKOLMIO
Saat asennettua laudat suoraan, kun käytät apuna tasasivuista, suora-kulmaista kolmiota. Pidä kolmion kärki huoneen keskilinjan kohdalla ja asenna laudat kolmion kylkiä vasten. Siten laudat pysyvät suorassa. Älä ruuvaa apukolmiota kiinni, jos lattiassa on lämmitys.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Puulattiat