Näin asennat seinään ripustettavan WC-istuimen

Vaikeusaste
Vie aikaa
Puoli päivää
Hinta
600 euroa

Johdanto

HUOM: Tämä rakennusohje on osa suurta teema osiota.
Katso koko teema osio täältä: Uusi kylpyhuone täysin alusta asti

Seinä-wc:n valinnassa pitää ottaa huomioon, että se sopii yhteen säiliön kanssa. Istuimia on kahdenlaisia: toisessa mallissa kiinnitysreikien väli on 18 senttiä, toisessa niiden väli on 23 senttiä. Reikien pitää osua telineen kohdalle.

Onneksi suurin osa telineistä on niin helposti säädettäviä, että ne voi säätää molemmille malleille sopiviksi. Tarkista yhteen sopivuus ennen ostamista.

Istuimen kiinnittämiseen tarvittavat osat vaihtelevat mallin mukaan. Tähän kylpyhuoneeseen asennetaan Geberitin teline ja säiliö sekä Ifö Spira Art -istuin. Jos käytät muiden valmistajien tuotteita, noudata tarkasti niiden mukana tulevia ohjeita. Periaate on joka tapauksessa sama.

Ohjeet

01
Seinä-wc 12 Vaihe

1

Ruuvaa kierretangot kiinni siten, että ne pistävät noin 13 senttiä ulos seinästä. Irrota keltaiset suojaputket ennen sitä.

2

Työnnä kannatinkisko kierretankoihin. Kiskossa on säätövaraa ja tilaa toiselle kierretankoparille, mutta niitä ei yleensä tarvita.

3

Pujota kierretankoihin pienet uralevyt. Levyissä on liimapohja, joka varmistaa, ettei istuin ala narista eikä levy liiku.

4

Kiristä mutterit kevyesti. Pidä huoli, että kisko on tarkasti vaakasuorassa.

5

Kiristä muttereita vuorotellen molemmilta puolilta, kunnes kisko on lujasti kiinni.

6

Pujota kirkkaat putket kierretankojen päälle. Niiden on tarkoitus suojata pönttöä ja kierteitä.

7

Kiinnitä poikkirauta putkiin. Mittaa sen jälkeen istuimen syvyys. Kannakkeen pitää olla niin kaukana seinästä, että se osuu istuimessa olevien reikien kohdalle.

8

Pujota putkiin kaksi O-rengasta lisää, jotta poikkirauta ei liiku pois paikaltaan asentamisen aikana.

9

Tarkista poikkiraudan ja seinän välinen etäisyys toiseen kertaan. Tarkista myös, että rauta on vaakasuorassa. Istuimen asennusruuvien pitää osua raudassa oleviin reikiin.

10

Asenna kumimansetti liitosputkiin kuten kuvassa.

11

Työnnä putket reikiinsä. Levitä putkiin pesuainetta, jotta ne liukuvat kevyesti paikoilleen. Piirrä sen jälkeen viiva putkeen seinän linjaan.

12

Tässä pöntössä on tärkeä yksityiskohta: Istuimessa ei ole huuhtelureunusta, mikä helpottaa puhtaanapitoa. Se tarkoittaa, että tulovesiletkuun pitää asentaa virtauksenrajoitin.

02
Asenna istuin paikalleen 6 Vaihe

1

Siirrä putket seinästä istuimeen. Piirrä putkiin viivat istuimen takareunan linjaan. Varmista, että putket ovat perillä asti. Käytä viivoitinta apuna linjan määrittämisessä.

2

Lyhennä putki. Seinän ja istuimen linjasta piirrettyjen viivojen väli on yhtä pitkä kuin lyhennettävä osa. Tarkista mitat kahteen kertaan! Siisti sahauspinta mattoveitsellä.

3

Työnnä istuin paikalleen. Nosta etureunaa vähän ylöspäin, jotta istuin liukuu kevyesti putkien ja poikkiraudan päälle.

4

Pudota pöntön kannen ruuvit reikiin. Ei huolta, sillä poikkirauta estää ruuveja putoamasta liian syvälle. Ruuvit menevät poikkiraudan reikiin (katso vaihe 10).

5

Väännä ruuvi kiinni poikkirautaan meisselillä. Poikkiraudan tarkoitus ei ole kannatella pönttöä vaan pitää se paikallaan kierretangoissa.

6

Asenna pöntön kansi. Pehmeästi sulkeutuvat soft close -saranat on merkitty L (vasen) ja R (oikea) kirjaimilla. Paina kiinnikkeet pöntön reikiin.

03
Saumaa ja asenna huuhtelu painike 6 Vaihe

1

Saumaa istuimen ja laatan välinen rako. Tee saumasta niin leveä, ettei kosteus pääse sen läpi rakenteisiin.

2

Taita huuhtelupainikkeen muovikotelo poikki käsin.

3

Sahaa kotelo poikki seinän linjasta. Monitoimityökalu sopii tarkoitukseen erinomaisesti, sillä se mahtuu joka paikkaan.

4

Pääset käsiksi säiliöön irrottamalla painikkeen ja muovikotelon. Ne on helppo irrottaa sormilla. Liitä letku sulkuventtiiliin. Nyt voit kytkeä veden päälle ja antaa säiliön täyttyä.

5

Pujota painikkeen tapit reikiin, ennen kuin asennat painikkeen. Tangot ovat yleensä liian pitkiä, mutta ne on helppo lyhentää valmiiksi merkittyjen urien kohdalta.

6

Nyt voit asentaa painikelevyn. Liitä se painiketappeihin ja napsauta levy kiinni kehykseen.

Materiaalit

  • Ifö Spira Art rimfree -seinä-wc, malli 6245
  • Ifö Spira Art -wc-istuin, soft close -mekanismilla ja pikalukituksella
  • Huuhtelupainike, Geberit Sigma 30 Chrom

Vie aikaa

Varaa asentamiseen puoli päivää, jotta et joudu kiirehtimään.

Hinta

Noin 600 euroa.

Vaikeusaste

Yksityiskohdat ovat vaikeimpia, joten keskity huolellisesti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta WC-istuin