Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyylikäs lasilevy suihkutilan eteen

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ammattilaisen mukaan rasva, väärät mitat ja liian pienet kiskot ovat suurimpia onnistumisen esteitä seinäkettä asennettaessa. Katso asennusvinkit!

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
550 euroa

Johdanto

Suihkutila näyttää tyylikkäältä ja kauniilta, kun sen eteen on asennettu vapaasti seisova lasiseinäke. Seinäkkeen voi asentaa itse, ja nyt ammattilainen näyttää varmoin ottein, miten työ tehdään. Tärkeintä on työskennellä huolellisesti ja välttää virheellisiä mittoja, liian pieniä kiskoja ja rasvaisia pintoja.

Lasiseinäkkeestä tulee auttamatta vääränkokoinen, jos et ota huomioon seinän vinouksia. Kun tilaat karkaistun, mittaan leikatun turvalasin ja vastaanottamasi suorakaiteen muotoinen lasilevy ei mahdukaan paikalleen, syynä voi olla se, että olet ottanut mitat lattiatasosta. Levyn leveys on mitoitettava sen kohdan mukaan, missä seinä työntyy pisimmälle sisäänpäin, sillä jos seinäpinta kallistuu sisäänpäin, lasilevy ei välttämättä sovi paikalleen.

Kiskot ovat liian pienet, jos et ota huomioon sekä lattian että seinän vinouksia. Vaikka lasilevy ei yltäisi aivan kulmaan saakka, on kiskojen oltava niin pitkät, että ne yltävät. Lisäksi niiden tulee olla niin syviä, että seinän ja lattian vinouksista huolimatta ne työntyvät vähintään 6 mm lasireunan yli joka puolelta.

Rasvaiset pinnat ovat aina riskitekijä. Jos laatat tai kiskot ovat vähänkin rasvaisia, ne eivät kiinnity kunnolla. Pyyhi siis kaikki liimapinnat spriillä.

Lue lisää: KÄTEVÄT rakennuslevyt kylppäriin

Ohjeet

Ennen kuin tilaat lasin ja kiskot

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Mittaaminen on esivalmiste-lujen tärkein vaihe, erityisesti jos halutaan käyttää huo-maamattomia kapeita kiskoja ja olla varmoja, että kiskot yltävät vähintään 6 mm lasireunan yli.

Toisin kuin lasilevy, kiskot myötäilevät lattian ja seinän vinouksia. Kiskojen pitää siis olla tarpeeksi syvät, jotta ne korjaavat vinoudet. Kiskojen leveyden tulee olla lasin paksuus + 3 mm silikonisaumalle lasilevyn molemmin puolin.

1

Ota mitat lasilevyä varten nivelmitalla ja vesivaa’alla. Seinän vinous, tilan korkeus ja lattian kaato on huomioitava. Suihkutilaan on hyvä jättää vähintään 60 cm leveä sisääntuloaukko.

2

Mittaa lasilevyn leveys lattiasta - kun olet ensin selvittänyt, kallistuuko seinä huonetta kohti. Lasilevyn levey-den tulee olla seinän kallistumisen verran lattiasta otettua mittaa kapeampi.

Liimaa alakisko kiinni

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kiskot ovat yleensä 2 m pit-kiä, ja ammattilainen leikkaa ne katkaisusahansa erikois-terällä mittaan. Voit vuok rata laitteen tai käyttää hieno-hampaista käsisahaa.

Ennen kuin liimaat kiskon, mittaa, minkä kokoisia välik-keitä tarvitset, jotta saat kiskon vaateriin. Tätä ei tehdä kiskon oi kaisemiseksi vaan sen vuok si, että tiedät, millai-set välikkeet alakiskon päihin on asennettava, jotta lasile-vyn saa täysin pystysuoraan.

1

Valitse oikeankokoiset välikkeet alakiskolle. Kun leikkaat lattiakiskon pituuteen, aseta se paikalleen ja oikaise täysin vaakasuoraan valitsemalla sopivan paksuiset välikkeet kiskon molempien päätyjen alle.

2

Puhdista lattia liimaus-kohdasta. Liimauskohta pitää saada täysin rasvattomaksi, jotta kisko saa daan kunnolla kiinni ja asennus onnistuu. Käytetyssä suihkutilassa on aina saippua- ja rasvatahroja.

3

Puhdista myös lattia-kisko rasvasta, tätä et voi tehdä liian perusteellisesti. Ammattilainen puhdistaa laatat ja kiskon erikoisrasvan-poistoaineella, mutta voit yhtä hyvin käyttää talousspriitä.

4

Pursota kiskon ala­ pintaan vana liimaa. Metallikiskon kiinnittämiseen käytetään silikoniliimaa, tässä kirkasta. Pursota saumapistoo­ lilla vana liimaa keskelle kiskon alapintaa.

5

Liimaa kisko lattiaan. Liima kiinnittyy todella nopeasti, ja kun annat sen hetken kovettua, kisko ei pääse enää liikkumaan töitä jatkettaessa.

6

Nosta levy paikalleen kiskolle. Ammattilainen käyttää imukuppia, mutta selviät myös ilman sitä. Aseta levyn alle pari mattoa, jotta lasilevy ei vaurioidu pienestä liikuttelusta.

7

Liimaa kiskon välik­ keet kiinni, kun olet var­ ma niiden paikasta. Paina vaan lasilevyyn pitää varata hieman laskettua paksummat välikkeet. Anna niiden työntyä hieman eteenpäin tarkistuksen ajan.

Liimaa seinä-kisko kiinni

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Seinäkisko kiinnitetään liimalla ja ruuveilla. Kiskon liimaus laattoihin tapahtuu samaan tapaan kuin alakiskon kiinnitys, mutta nyt kiin-nitys varmistetaan ruuveilla. Jotta ruuvien paikat kohdis-tuisivat oikein laatoitukseen nähden, poraa itse kiskoihin reiät saumojen mukaan.

Kiskoon tehtävät ruuvien reiät upotetaan niin, että ruu-vikanta jää kiskon tasoon.

1

Katkaise seinäkisko pituuteen. Nyt kun seinäke yhä seisoo välikkeillä, merkitse lasilevyn korkeus seinään ja mittaa kiskon pituus merkkien mukaan.

2

Poraa ruuveille reiät seinäkiskoon. Kun olet leikannut kiskon, pidä sitä paikal-laan ja tee saumaan merkit 30- 40 cm:n välein. Poraa reiät ja tee ruuvikannoille tilaa upotus-poranterällä.

3

Laita seinään kiviseinä-tulpat ruuveja varten. Pidä kiskoa paikallaan ja merkitse reikien läpi ruuvien paikat.

VINKKI: Kierrä tulppaan ruuvi, niin voit napauttaa tulpan hieman laattapinnan alle.

4

Pursota kiskon takapin-taan liimavana, kun olet puhdistanut seinän ja kiskon huolellisesti rasvasta. Tässä käytämme valkoista silikoniliimaa, joka sopii laattojen väriin.

5

Asenna kisko seinään ja ruuvaa se kiinni. Kun painat kiskon paikalleen, liimaa pursuaa ulos. Pyyhi se pois nyt, kun se on vielä helppo poistaa.

Liimaa lasilevy kiinni

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Pyyhi ylimääräinen silikoni pois silikonipalalla. Suihku­ nurkkaus on valmis käyttöön!

Nyt on aika liimata lasilevy kiskoihin kiinni. Puhdista lii-mapinnat jälleen huolellisesti rasvasta, ennen kuin asetat lasilevyn silikoniliimaan.

8 mm paksu lasilevy on tarpeeksi vahva, jotta sen voi antaa seistä itsestään kahden kiskon varassa. Voit vakauttaa sitä lisää tukemalla sitä yläreunasta. Voit kiinnittää tangon levyn ylimmästä kul-masta seinään tai kattoon.

1

Pursota molempien kiskojen sisäpintaan vana. Liimaa saa olla vain sen verran, että lasin reuna kiinnittyy. Muista jälleen poistaa rasva huolellisesti sekä lasin reu­ nasta että kiskosta.

2

Nosta lasi varovasti lattiakiskolle ja työnnä sitä kohti seinäkiskoa. Kiskon reunan yli ei saisi päästä liimaa, kun lasia asetetaan paikalleen.

3

Aseta 3 mm:n kiilat lasin molemmin puolin. Paina puulastalla tmv. lasia si vuun, ja työnnä kirkkaat välik­ keet kiskoon ja kiinnitä lasi kes kelle kiskoa. Varo, etteivät välikkeet luiskahda levyn alle.

4

Täytä saumat lasin ympäriltä kirkkaalla silikoniliimalla. Täytä tila koko­ naan ja oikaise sauman yläpinta silikonin palalla. Pursota vana silikonia myös lattiakiskon ja lattian rajalinjaan.

5

Pursota seinänrajaan vana valkoista siliko­ nia. Kokenut lasimestari täyt­ tää sauman ja pyyhkii ylijäämät suihkupullon saippuavedellä, mutta sauma on helpompi raja­ ta teipillä ennen saumaamista.

Materiaalit

• 1 lasiseinäke, 8 mm:n CE-hyväksyttyä turvalasia, jonka reunat on hiottu
• 1 seinäkisko
• 1 lattiakisko
• Kirkkaita välikkeitä
• Kirkasta silikoniliimaa
• Valkoista silikoniliimaa
• Ruostumattomia ruuveja + tulpat

Työkalut

• Rautasaha, hienohampainen terä
• Lyhyt ja pitkä vesivaaka
• Talousspriitä
• Saumapistooli
• Metallipora ja upotusterä
• Puulasta (tai jokin muu vastaava)
• Silikonivälikkeitä

Vie aikaa

2-4 tuntia

Hinta

550 €, kun mittaat ja asennat suihkuseinäkkeen itse.

Vaikeusaste

Onnistut varmasti, kun seu-raat ammattilaisen ohjeita ja vältät sudenkuopat.

Kun otat lattiasta mittaa lasin leveyttä varten, huomioi seinän vinous: sekä seinän kallistu-minen lattiaa (A) kohti ja lat-tias ta poispäin (B). Valitse kis-kot, jotka rakenteiden vinou-desta huolimatta yltävät vähin-tään 6 mm levyn päälle sekä seinus talla että lattiatasossa.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Tyylikäs lasilevy suihkutilan eteen
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin