Suihkutila kevytbetonista

Kevytbetoni sopii kosteisiin tiloihin, kuten suihku- ja kylpyhuoneisiin. Opastamme, kuinka rakennat kätevistä kevytbetonilevyistä hyvännäköisen suihkutilan.

Johdanto

Kevytbetonin käyttömahdollisuudet ovat laajat: siitä voi rakentaa seiniä ja suihkutilakalusteita, kellareita ja tilanjakajia. Työ etenee nopeasti, sillä riittää, kun kappaleet pinotaan päällekkäin ja niiden väliin levitetään laasti. Tästä syystä kevytbetoni sopii erityisen hyvin kodin remontteihin ja nikkarointihankkeisiin.

Tässä artikkelissa opastamme, miten suihkunurkkaus syntyy kevytbetonilevyistä, mutta rakensitpa mitä tahansa, työskentelytapa on samanlainen. Kevytbetonisen kalusteen tai seinän pintakäsittelyyn on myös useita vaihtoehtoja. Näytämme, miten tasoitat ja maalaat pinnan. Voit halutessasi myös rapata seinän tai vaikka verhoilla sen kauniilla laatoilla.

Kevytbetoni sopii kylpyhuoneeseen

Kevytbetoni valmistetaan sementistä, hiekasta, vedestä ja kalkista. Se ei siis lahoa eikä homehdu. Tämän vuoksi materiaali sopii kosteisiin tiloihin, kuten suihku- ja kylpyhuoneisiin. Materiaali myös hengittää ja päästää kosteuden lävitseen, joten levyt eivät kärsi kosteusongelmista.

Katso myös: 4-vaiheinen kevytbetonin työstöopas

Ohjeet

01
Valmistelut 5 Vaihe

Ennen kuin ryhdyt rakentamaan kevytbetonilevyistä, merkitse rakennus-paikka. Piirrä sekä lattiaan että seiniin merkkiviivat, niin käytössäsi on raken-nusvaiheessa muutama suora linja, jota voit käyttää ohjainapuna.

Nyt rakennettavassa suihkutilassa ei itsessään ole lattiakaivoa, vaan se on rakennettavan seinän toisella puolella. Lat tiakaivoa on kuitenkin kallis ja han-kala siirtää, joten sahaamme tämän sijaan alimpaan levyyn loven, johon asennetaan ritilä, jotta vesi pääsee valumaan seinän läpi lattiakaivoon. Työ su juu hel-posti, sillä kevytbetoni on joustavaa ja helposti sovitettavaa materiaalia.

1

Tee vesivaa'an avulla merkkiviiva suihkutilan seinän kohdalle. Suihkutila alkaa heti ikkunan jälkeen ja jatkuu suorassa kulmassa tilassa jo olevan reunuksen yli.

2

Sahaa levy niin, että se sopii pituudeltaan ja korkeudeltaan seinien väliin ja lattiareunuksen päälle. Sahaa levyt karkeahampaisella sahalla.

3

Piirrä ritilää varten merkinnät levyyn, joka asetetaan seinän ja reunuksen väliin. Näin vesi pääsee seinän toiselle puolelle, missä lattiakaivo sijaitsee.

4

Leikkaa levyyn lovi. Tämän pitkän viillon tekemiseen käytetään kulmahiomakonetta. Levy, johon on tehty ritilälle reikä, on poikittaislevy, jota on vahvistettu. Näin kappale ei menetä vahvuuttaan, vaikka siihen leikataan lovi.

5

Aseta ritilä paikalleen. Riittää kun ritilän painaa reikään niin, että sen voi myös irrottaa ja puhdistaa.

02
Sokkeli 2 Vaihe

Rakentamisen aloittamisvaihetta varten on sekoitettava hieman kevytbetoni-laastia, jotta levyt voidaan kiinnittää toisiinsa. Tässä tarvitsemme myös oikaisulaastia, jota levitetään lattialle ensimmäisen levyn alle, jotta se saadaan täysin vaateriin.

Sokkeliin tarkoitetut levyt on asennettava huolellisesti, jotta ne asettuvat tarkasti oikeille paikoilleen ja suoraan. Kun tämän alustavan vaiheen työt tekee huolella, loppu sujuu leikiten.

1

Levitä levyn alle laastia ja jaa se mahdollisimman tasaisesti. Tässä lattiaa varten tarvit aan myös oikaisulaastia, jotta levy saadaan vaateriin.

2

Tarkista, että levy asettuu suoraan, kun asetat sen märkään laastiin. Käytä vesivaakaa ja käytä sitä ahkerasti koko hankkeen ajan. Näin saat levyt varmasti suoraan. Työnnä laastia levyn alle ja poista ylimääräinen laasti.

03
Seinä 5 Vaihe

1

Rakenna ensimmäinen sokkelin päälle tuleva kerros. Sivele pinnoille laastia ja aseta levy seinää vasten. Tarkista, että levy on suorassa.

2

Sivele laastia seuraavalle levylle ja asenna se. Levitä laasti hammaslastalla, jotta se jakautuu tasaisesti koko pinnalle. Vahvista saumoja saumalevyillä, jotka isketään saumoihin vasaralla.

3

Asenna kulmalevy, kun olet sivellyt laastia sen pintaan. Vahvista saumaa saumalevyllä.

4

Jatka seuraavilla levyillä, jotka on sahattava niin, että voit koko ajan asentaa levyt limittäin. On tärkeää, että saumat limittyvät, jotta seinästä tulee mahdollisimman luja.

5

Sahaa ylimmät kappaleet, jotka sulkevat seinän katonrajan. Levitä laasti harkkojen yläreunaan ennen kuin asennat ne, jotta harkot kiinnittyvät myös kattoon.

04
Viimeistely 4 Vaihe

Nyt suihkutilaa ympäröivät seinät ovat valmiit, ja jäljellä on enää viimeistelyä. Vaihtoehtoja on useita: pinnat voidaan laatoittaa, tasoittaa, rapata tai maalata.

Me päätämme hiekkatasoittaa pinnat, ennen kuin maalaamme seinät lopuksi ulkopuolelta. Sisäpuoli laatoitetaan, mutta sitä emme esittele tässä. Reuna-saumat täytetään akryylisaumamas-salla, jotta näkyviin ei jää yhtään rakoa, ja lopputulos näyttää kauniilta.

1

Seinä hiekkatasoitetaan, jotta siitä saadaan tasainen ja yhdenmukainen. Levitä tasoite leveällä lastalla ohueksi, kattavaksi kerrokseksi. Anna tasoitteen kuivua ja käsittele seinä tarvittaessa vielä uudelleen, jos siinä on yhä epätasaisuuksia.

2

Hio seinä, kun tasoitemassa on kui-vu nut, jotta saat pinnasta mahdolli-simman yhdenmukaisen. Tässä käytämme tasohiomakonetta. Voit käyttää myös esim. hiomapaperia ja -palikkaa tmv. Hengitys-suojain on aina hyvä lisävaruste.

3

Täytä kaikki raot akryylisauma-massalla. Reunoilla on aina halkea-mia, jotka näkyvät selvästi ellei niitä täytetä. Akryylisaumamassa pursotetaan sopivan paksuksi kerrokseksi ja se silotetaan niin, että saumaa ei näe.

4

Maalaa seinän ulkopinnat. Tässä maalaamme seinän kahdesti valkoisella seinämaalilla. Pohjusta seinä tarvittaessa, ennen kuin maalaat. Tällöin se ei ime yhtä paljon maalia.

Materiaalit

• 22 kevytbetonilevyä á 40 x 60 cm (+ muutama sahattava lisäpala)
• 1 vahvistettu kevytbetoniharkko, 10 x 15 x 100 cm, ritilää varten
• 1 ritilä (tarvittaessa)
• Oikaisulaastia
• Kevytbetonilaastia
• Saumalevyjä
• Hiekkatasoitetta
• Akr.saumamassaa
• Seinämaalia, valk.
• Pohjustetta

Erikoistyökalut

• Kevytbetonisaha
• Hammaslasta (10 mm)
• Lasta
• Vispilä (porakoneeseen)

Piirustus

Video

TEKNIIKAT: Rakenna kevytbetonista

Liimakauhalla työ sujuu nopeasti, ja saumoista tulee tiiviit.

TEKNIIKAT: Kevytbetoni - laatta ahtaaseen paikkaan

Saumasta tulee kestävä, kun laatta halkaistaan viistosti kahtia.

TEKNIIKAT: Kevytbetoni - laattojen kiinnittäminen

Aaltonaulat ja kulmaraudat tekevät rakenteesta kestävän

TEKNIIKAT: Kevytbetonin ylitasoitus

Perusteellinen hiominen on siistin ja tasaisen lopputuloksen edellytys.

Vinkit & niksit

Materiaali
Kevytbetoni valmistetaan sementistä, hiekasta, vedestä ja kalkista. Se ei siis lahoa eikä homehdu. Tämän vuoksi materiaali sopii kosteisiin tiloihin, kuten suihku- ja kylpyhuoneisiin. Kevytbetoni myös hengittää ja päästää kosteuden lävitseen, joten levyt eivät kärsi kosteusongelmista.

Sahaus
Levyt on helppo sahata juuri halutun mittaisiksi. Se sujuu helpoiten tähän tarkoitetulla harvaan hammastetulla terällä, nk. kevytbetonisahalla. Voit käyttää myös käsisahaa, mutta sen hampaat kuluvat hyvin nopeasti

Laasti
Kevytbetonilevyt liimataan yhteen erikoislaastilla. Sitä levitetään vain ohuehko kerros, jotta levyt asettuvat mahdollisimman tiiviisti toisiinsa. Laasti levitetään tasaisesti hammaslastalla tai erikoisliimakauhalla, jonka leveys vastaa levypinnan leveyttä. Laastia saa valmiina jauheena. Siihen lisätään vesi ja seos sekoitetaan hyvin porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä.

Saumat
Jotta levyjen saumoista tulisi mahdollisimman lujat, niihin lyödään saumalevyt. Ne isketään vasaralla keskelle levysaumaa.

Kiinnitys
Isommissa rakenteissa levyt on kiinnitettävä tukevasti seinään, esimerkiksi kulmaheloilla. Helat kiinnitetään nauloilla. Jos rakennat esim. lisärakennusta, jossa on kevytbetoniset sisäseinät, voit hyödyntää nk. tiili- tai harkkositeitä. Ne ovat pitkiä rautatankoja, jotka kiinnitetään seinään ja jyrsitään kevytbetonilevyyn.

Kulmasuoja
Kevytbetonilevyjen reunat ovat hauraita, mutta voit vahvistaa niitä kipsikulmaprofiileilla. Teräskiskot kiinnitetään kulmaan tasoitteella, ja kulma ylitasoitetaan lopuksi.

Kulmia voi vahvistaa myös pyöristämällä ne. Tämä tehdään karkealla hiomalaudalla tai tavallisella hiomapaperilla riippuen siitä, kuinka paljon materiaalia kohdasta halutaan poistaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …