Mikrosementti sopii suihkuun

Vanhoja laattoja ei tarvitse purkaa pois mikrosementin tieltä. Katso tästä, miten levität laastin vanhojen laattojen päälle ja nykyaikaisen ja tyylikkään suihkutilan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
70 euroa

Johdanto

Markkinoilla on paljon erilaisia värillisiä sisustuslaasteja ja mikrosementtituotteita. Niillä on helppo muuttaa tylsä seinä rouheaksi ja tyylikkääksi pinnaksi, joka näyttää betonilta.

Kaikki tuotteet eivät kuitenkaan sovi kylpyhuoneeseen, ja varsinkin suihkunurkassa käytettävä laasti pitää valita tarkasti sen mukaan, kuinka hyvin se kestää vettä. Tässä jutussa käytettävä Conteco-mikrosementti kestää hyvin vettä. Vesieristeenä käytetään valmistajan suosittelemia Ardexin tuotteita.

Näytämme, miten voit muuttaa vanhan suihkunurkkauksen nykyaikaisen tyylikkääksi levittämällä vanhojen laattojen päälle ohuen kerroksen mikrosementtiä.

LUE LISÄÄ: Mihin mikrosementtiä voi käyttää?

Ohjeet

01
Esityöt 3 Vaihe

Seinän pitää olla puhdas ennen mikro­ sementin levittämistä. Pöly, rasva ja lika heikentävät laastin tarttumista.

Laatat puhdistetaan huolellisesti peruspesuaineella ja sienellä ennen tartuntapohjusteen levittämistä. Pohjuste karhentaa laattojen pinnan ja parantaa laastin tartuntaa.

1

Pese laatat peruspesuaineella. Pinnat pitää puhdistaa rasvasta, saippuasta ja liasta, jotta pohjuste tarttuu kiinni. Käytä karkeaa sientä ja kumihanskoja.

2

Rajaa alue huolellisesti maalarinteipillä, jotta mikrosementti ei leviä joka paikkaan. Suojaa lattia perusteellisesti pahvilla tai matolla.

3

Ylitasoita seinä ensimmäisen pohjuste­ kerroksen jälkeen. Tässä käytetään Ardex A46-tasoitetta, jota levitetään seinälle leveällä lastalla. Seinä pitää yleensä tasoittaa 2-3 kertaa, jotta siitä tulee tasainen.

02
Laastin sekoittaminen 5 Vaihe

Aloita laastin tekeminen sekoittamalla väriaine (Color Pigment) betoni­ jauheeseen (Beton Basic). Sekoita seos seuraavaksi nesteen (Mix & Primer) kanssa.

Ensimmäiseen laastikerrokseen tarvitaan noin 600 grammaa betoni­ jauhetta neliömetriä kohti. Punnitse väriaine ja betonijauhe, jotta voit tehdä tarvittaessa lisää samansävyistä laastia. Seoksen pitää muistuttaa paksua maalia. Säästä osa nesteestä, jotta voit ohentaa seosta tarvittaessa.

1

Levitä seinälle kerros Mix & Primer -nestettä. Seinä on ylitasoitettu ja käsitelty Ardex P51 -pohjusteella. Mix & Primer saa mikrosementin tarttumaan tiukasti kiinni.

2

Punnitse betoni ja väriaine tarkasti. Laas-tin sävyttäminen on sitä vaikeampaa, mitä vaaleampaa laasti on ja mitä vähemmän sitä tehdään. Joka grammalla on väliä, jos haluat tehdä lisää samansävyistä laastia.

3

Sekoita väriaine ja betonijauhe erittäin huolellisesti pora-koneella ja vispilällä. Sekoita hitaasti, jotta väriaine ei katoa ilmaan. Sekoita pitkään, sillä pienetkin värikokkareet tekevät laastiin näkyviä raitoja.

4

Kaada sekoitusastiaan ohjeen mukainen määrä Mix & Primer -nestettä. Nyrkki-säännön mukaan yhteen kiloon betoni-jauhetta tarvitaan puoli litraa nestettä.

5

Kaada betoni- ja väriaineen seos nesteeseen ja sekoita. Voit pitää astian päällä kantta, jotta laasti ei roisku ympä-riinsä. Anna laastin vetäytyä kymmenen minuuttia ennen käyttöä.

03
Mikrosementin levittäminen 7 Vaihe

Mikrosementin voi levittää seinälle joko hiertimellä, leveällä lastalla tai leveällä pensselillä. Tässä käytetään pensseliä, sillä se sotkee vähemmän kuin muut välineet sekä mahtuu hyvin nurkkiin ja ahtaisiin paikkoihin.

Hierrintä käytetään vasta, kun mikro-sementti on levitetty ja seinään on aika hiertää kuvit.

Levitä seinään kaksi kerrosta Beton Sealeria tunnin välein. Sen jälkeen seinät hylkivät vettä ja rasvaa.

Kun suoja-aine on kuivunut, suihku on valmis käytettäväksi.

1

Levitä laasti seinälle leveällä pensselillä. Sivellintä on helppo käyttää, ja se mahtuu myös sisä- ja ulkonurkkiin.

2

Käytä hierrintä betonin tasoittamiseen. Vetele hierrintä ristiin rastiin, jotta pinnasta tulee leimuavan näköinen. Anna betonin kuivua noin tunnin ajan, jos huoneen lämpötila on 20 astetta.

3

Hio pinta kevyesti hiomapaperilla ja hiomatuella tai epäkeskohiomakoneella. Jyväkoon 120 hiomapaperi poistaa epä-tasaisuudet mutta ei hio betonia puhki.

4

Levitä seuraava laastikerros. Tässä käytetään samaa laastia kuin aiemmin, jotta pinnasta tulee karhea. Pinnasta tulee sileämpi, jos Beton Basic korvataan Beton Finella. Anna laastin kuivua vuorokauden.

5

Levitä Color Sustainer -aine sumutin-pullolla. Lakka suojaa laastia sekä säilyttää värin ja kuviot. Anna lakan kuivua tunnin ajan.

6

Sekoita Cross-linker ja Beton Sealer valmistajan ohjeen mukaan. Ravista pulloa kunnolla, jotta aineet sekoittuvat toisiinsa tarpeeksi hyvin.

Levitä seinään kaksi kerrosta Beton Sealeria tunnin välein. Sen jälkeen seinät hylkivät vettä ja rasvaa.

Kun suoja-aine on kuivunut, suihku on valmis käytettäväksi.

Materiaalit

  • Peruspesuainetta
  • Maalarinteippiä
  • P4-pohjustetta, A46-tasoitetta ja P51-pohjustetta, Ardex
  • Beton Basic, Color Pigment, Mix & Primer, Color Sustainer, Cross-linker ja Beton Sealer, Conteco

Vie aikaa

7,5 neliön suihkutilan pinnoittaminen vei kaksi päivää.

Hinta

Noin 70 euroa neliö.

Vaikeusaste

Vaikeinta työssä on mikrosementin sekoittaminen. Aineet pitää mitata tarkasti, jotta seinästä tulee oikean näköinen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …