Saumalangat kannattaa aina kostuttaa, jotta ne eivät ime kosteutta kiinnityslaastista. Jos et halua langan likaantuvan, se kannattaa ripustaa naulaan, niin että se on aina helposti saatavilla. Kiinnitykseen käytetään yleiskiinnityslaastia, joka sekoitetaan sangossa, niin että siitä tulee voidemaista ja notkeaa.Nyt seos on valmis, ja työkalut, vesi ja kiinnityslaasti pidetään koko ajan käden ulottuvilla. Ennen työn aloittamista asetetaan vesivaaka täysin vaakasuoraan. Nyt alimman kaakelirivin voi asettaa vesivaa’an päälle, niin etteivät kaakelit liu’u alas.Ensimmäisen rivin yläreuna merkitään kaakelin ja vesivaa’an avulla.
Sen jälkeen kiinnityslaasti levitetään muurauskauhalla.Kiinnityslaasti kammataan 6-millisellä hammaslastalla. Näin laasti levittyy varmasti tasaisesti.Sitten kaakelit asetetaan vesivaa’an päälle ja painetaan kiinnityslaastiin. 4-millisen saumalangan avulla kaakeleiden välit pysyvät yhtä suurina.Nurkkaan ei mahdu kokonaista laattaa, joten on mitattava etäisyys seinään, leikattava kaakeli sopivan kokoiseksi ja kiinnitettävä saman tien.
Kun ensimmäinen rivi on paikallaan, merkitään seuraavat. Tavallisesti yhdellä kertaa voi merkitä kolme riviä. Kaakelit ovat kooltaan 15 kertaa 15 senttimetriä, joten seinään tehdään merkintä 45 senttimetrin korkeudelle. Seinän poikki merkitään viiva vesivaa’an avulla.Kaksimetrisen vesivaa’an avulla tehdään pystysuora viiva seinän keskikohtaan.
Kaakelit asetetaan sen mukaan. Näin seinä jakautuu pienempiin osiin, mikä auttaa hahmottamisessa ja varmistaa, että kaakelit tulevat aivan suoraan.Sitten levitetään kiinnityslaastia kolmea seuraavaa laattariviä varten eli 45 senttimetrin korkeudella olevaan viivaan asti. Kun saumoja ei oteta huomioon, laastia puuttuu 1-2 senttimetrin matkalta kaakeloidun alueen yläreunasta. Siellä se ei haittaa. Tärkeintä on se, ettei vesivaa’alle tule kiinnityslaastia, kun rivejä asetellaan. Aluksi asetetaan yksi kaakeli rivin kumpaankin päähän.
Näin saumalanka pysyy helposti paikallaan. Myöskään keskiviivalle ei ole levitetty kiinnityslaastia, sillä sen avulla asetellaan jokaisen rivin kaksi keskimmäistä kaakelia tarkasti kohdalleen.Kun rivit on aseteltu, ne puhdistetaan siveltimellä, ennen kuin vesivaaka asetetaan niiden päälle. Sitten kaakelit asetellaan niin että ne ovat täysin suorassa.
Niiden suoristamiseen voi tarvittaessa käyttää saumauskauhaa. Jos rivillä on vain yksi tai kaksi kaakelia, joita tarvitsee kohottaa, voi käyttää niin sanottuja laattakiiloja. Ne on valmistettu muovista, ja ne toimivat tavallisten kiilojen tavoin.Jotta kaakelit tulevat siististi vesijohtojen ympärille, kahta kaakelia pitää leikata. Kaakeli asetetaan vesijohdon kohdalle, ja johto merkitään kaakeliin.
Sama tehdään toisen johdon kohdalla.Kannattaa tarkistaa, että kaakeleihin tehtävät merkinnät ovat samalla korkeudella.Vesijohto kulkee viivojen leikkauskohdasta. Aluksi porataan reikä 6-millisellä kiviporalla. Sitten otetaan 40-millinen timanttireikäpora, jonka keskitinterä asetetaan äsken porattuun reikään. Keskitinterän voi pian poistaa, minkä jälkeen reikä porataan valmiiksi. Ennen kiinnityslaastin levittämistä tarkistetaan, että reiät ovat kaakelissa oikealla kohdalla.Vesijohdon ympärillä kosteussulusta tuli niin paksu, ettei kaakeli tule kunnolla kiinni seinään. Siksi kaakelia jyrsitään hieman siltä kohtaa, mistä se ottaa kiinni.
Kaakelia jyrsitään hieman takapuolelta kulmahiomakoneella. Pari millimetriä ei vaikuta kaakelin lujuuteen. Nyt kaakelit sopivat siististi vesijohtojen ympärille. Jotta kaakelit on helpompi asetella, kiinnityslaasti levitetään niiden takapuolelle eikä seinään. Nämä kaakelit näkyvät aina vesihanaa käytettäessä, joten niiden on syytä olla täysin kohdallaan.
Seuraaville alueille kammataan kiinnityslaastia, ja kaakelointi jatkuu entiseen tapaan.Kaakelipinnan elävöittämiseksi tehdään raita joka kulkee koko kylpyhuoneen ympäri.Sitä varten on leikattu pino kolmikulmaisia kaakeleita. Niiden asettelu aloitetaan taas molemmista päistä, niin että lanka pysyy paikallaan.Kun joka toinen kolmio tulee eri päin, syntyy hieno siksak-kuvio, joka elävöittää kaakeliseinää. Kun kaakelit on aseteltu, kaikki saumat tarkistetaan saumalangalla, niin että raidan yksittäisten kolmioiden välisestä saumaleveydestä tulee yhtenäinen niin kuin muuallakin seinässä.
Nurkkaan, johon myöhemmin asennetaan heloja, tehdään merkinnät valmiiksi kolmioon, joka leikataan sopivaksi ja kiinnitetään paikalleen. Kun kaakelit on saatu vesijohtojen ympärille ja raita on valmis, työ edistyy nopeasti, ja parissa tunnissa seinä on valmis. Noin kahden tunnin kuluttua kiinnityslaasti on niin kuivaa, että saumalangan voi poistaa. Sitä voi kokeilla irrottamalla pätkän lankaa ja kiertämällä jotakin kaakelia. Jos kaakeli pysyy tiukasti paikallaan, loput langasta voi poistaa. Kylpyhuoneen muut seinät kaakeloidaan aivan samalla tavalla. Kaakelit voi saumata vuorokauden kuluttua.
On tärkeää, ettei sekoita saumalaastista liian ohutta, sillä silloin saumat painuvat. Saumauslaasti painetaan saumoihin kumisella hiertimellä. Saumauslaastin pitää mennä kunnolla saumoihin. Paras tulos syntyy kun saumauslaasti painetaan vinosti saumoihin. Jos laastia painetaan saumojen suuntaisesti, ne jäävät ontoiksi.Aluksi saumataan pieni alue ja sitten vähitellen koko seinä. On hyvä käydä säännöllisesti katselemassa kauempaa, näyttävätkö saumat tasaisilta ja yhtenäisiltä. Niihin kohtiin, jossa saumat näyttävät syvemmiltä, lisätään saumauslaastia.
Seinä pestään heti sen jälkeen kun se on saumattu. Koko seinä pyyhitään kostealla sienellä, niin että seinästä tulee kostea. Sitten sientä vedetään kevyesti kaikkia saumoja pitkin, niin että saumauslaasti lähtee kaakeleista. Ei saa painaa nii kovaa, että laasti lähtee saumoista. Taas liikutaan vinosti saumoihin nähden.
Sieni pitää säännöllisesti huuhtoa puhtaassa vedessä, niin että seinästä tulee aivan puhdas.On myös lopetettava ajoissa ennen kuin laasti alkaa lähteä saumoista. Viimeiset laastin jäänteet pestään seuraavana päivänä kaakeleista puhdistusaineella. Nyt seinät ovat valmiit ja voidaan siirtyä lattiaan.