Rakenna itse puukeittiö

Kätevät puolivalmiit laatikot tekevät keittiön rakentamisesta ällistyttävän helppoa. Tämä mittojen mukaan rakennettu keittiö vetää vertoja kymmenen kertaa kalliimmille valmispaketeille.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 viikkoa
Hinta
3 000 euroa

Johdanto

Moni haaveilee mittojen mukaan tehdystä keittiöstä, joka käyttää tilan hyödyksi mahdollisimman hyvin ja jonka materiaalit sopivat talon tyyliin. Samalla keittiön pitäisi näyttää ainutlaatuiselta ja persoonalliselta.

Mittatilauskeittiön ostaminen on monille aivan liian kallista, mutta onneksi keittiön voi rakentaa mittojen mukaan itse. Se ei ole niin vaikeaa kuin kuulostaa, jos rakentamiseen käytetään Häfelen kätevää laatikkojärjestelmää, joka helpottaa laatikoiden tekemistä huomattavasti.

Kätevä tapa laatikoiden tekemiseen
Valmiskeittiöiden laatikot ja elementtien rungot ovat vakiokokoisia. Sen sijaan Häfelen laatikoiden taustalevyt ja takaosat sahataan itse sopivan levyisiksi ja yhdistetään reunaosiin. Niissä olevat urat sopivat kiskoihin, jotka asennetaan kaappien runkoihin. Laatikot voi vetää kokonaan ulos, joten keittiössä yhdistyvät nykyaikaisen mittatilauskeittiön ja perinteisen puukeittiön parhaat puolet.

Keittiön rakentamisessa on paljon liikkuvia osia, ja joudut vastaamaan kaikesta itse. Mittaaminen, laskeminen, sahaaminen ja kokoaminen vaativat tarkkuutta ja rakennuskokemusta, etkä voi syyttää ketään muuta, jos jokin ei toimi. Keittiön rakentaminen kuitenkin onnistuu, kun työt tehdään järjestelmällisesti. Esimerkiksi laatikoiden etulevyt kannattaa numeroida, jotta ne eivät mene sekaisin. Se kannattaa myös ulkonäön vuoksi, jos etulevyt tehdään sauvaliimatusta puulevystä kuten tässä jutussa. Kun etulevyt tehdään järjestyksessä samasta levystä, kiinni olevat laatikot näyttävät kokonaiselta levyltä ja koko keittiö näyttää tasapainoiselta ja rauhalliselta.

Joudut sahaamaan kaikki osat itse ja kokoamaan ne ilman ohjeita. Vastapainoksi saat juuri sellaisen keittiön kuin haluat niistä materiaaleista, joista pidät eniten! — Bo Karlsen

Ohjeet

01
Sokkeli 3 Vaihe

Keittiö rakennetaan tukevan sokkelin varaan. Se on paljon kätevämpää kuin huterien kalustejalkojen käyttäminen.

Sokkeli koostuu korkeasta etu- ja takareunasta ja hieman matalammista poikkipuista. Poikkipuut ovat hieman irti lattiasta, jotta epätasainen lattia ei väännä sokkelia kieroon. Tämä sokkeli tehdään vanerista, mutta voit käyttää myös MDF-levyä tai liimapuuta.

Asenna sokkeli lattialle siten, että sen etureuna on sopivalla etäisyydellä kaapeista. Säädä sokkeli oikealle korkeudelle välikapuloilla ja ruuvaa se kiinni lattiaan.

1

Kokoa sokkeli. Ruuvaa etu- ja takaosat (A) yhteen poikkipuiden (B) kanssa 5x60 millin ruuveilla.

2

Kiilaa sokkeli vaakatasoon välikapuloilla vähintään 60 sentin välein. Käytä vatupassia ahkerasti, sillä sokkelin pitää olla täysin suorassa.

3

Ruuvaa sokkeli kiinni lattiaan kaluste-kulmaraudoilla ja sopivilla ruuveilla. Käytä sokkeleihin lyhyitä ruuveja, jotka eivät yllä sen läpi, ja ruuvaa sokkeli kiinni lattiaan pitkillä ruuveilla.

02
Pohja ja reunat 5 Vaihe

Kaapin runko koostuu pohjasta ja reunoista. Pohja sahataan kaappien kokoisiksi palasiksi aivan kuten nyky aikaisissa elementtikeittiöissä. Erilliset osat on helppo ruuvata kiinni sokkeliin yksi kerrallaan. Se helpottaa myös kaappien reunojen suoraan asentamista.

Piirrä kaikki osat valmiiksi, en-nen kuin aloitat sahaamisen, jotta saat hyödynnettyä levyt mahdollisimman hyvin.

1

Sahaa kaappien reunat ja pohjat. Tässä käytetään upotussahaa ja ohjainkiskoa, joilla on helppo sahata suoria linjoja. Voit käyttää myös käsisirkkeliä ja suoraa lautaa.

2

Ruuvaa ensimmäinen reuna (D) ja pohja (E) yhteen. Niistä tulee vasemmanpuoleinen pääty. Poraa ruuveille valmiit reiät, jotta puu ei halkea. Tässä käytetään kolmea 4,5x60 millin ruuvia.

3

Ruuvaa pääty (D ja E) kiinni sokkeliin (A). Jätä päädyn ja seinän väliin 1 sentin rako ja kiinnitä pohja (E) sokkeliin 4,5x60 millin ruuveilla.

4

Ruuvaa toinen reuna (D) ja pohjalevy (E) kiinni. Paina uusi pohjalevy tiiviisti reunaa vasten, ennen kun ruuvaat sen kiinni sokkeliin.

5

Yhdistä viimeinen reuna ja pohjalevy toisiinsa, ennen kuin ruuvaat pohjan kiinni sokkeliin. Se on tärkeää, sillä päätyä ei voi koota paikallaan viereisen seinän takia.

03
Pöytälevy 8 Vaihe

Pöytälevy sahataan sopivan pituiseksi ja siihen tehdään altaan ja lieden kokoiset reiät, ennen kuin levy asennetaan kaappien päälle.

Takareunan lista tehdään itse pöytälevystä, ja listaan jyrsitään pyöristys. Listat ruuvataan ja liimataan kiinni takareunaan ja molempiin päätyihin.

Liesi ja tiskiallas upotetaan levyyn. Reikien reunoille jyrsitään huullokset, jotta liesi ja tiskiallas tulevat samalle tasolle pöytälevyn kanssa.

1

Kiinnitä takareunan listat (G ja H) levyyn liimalla ja 4,5x40 millin ruuveilla. Sahaa listojen päät 45 asteen kulmassa, jotta nurkista tulee siistit. Muista porata ruuveille valmiit reiät, jotta listat eivät halkea.

2

Mittaa ja merkitse tiskialtaan paikka pöytälevyyn (F). Tämän altaan syvempi puoli asennetaan neljänteen elementtiin vasemmalta 6 senttiä levyn etureunasta. Piirrä altaan ääriviivat joka puolelle.

3

Piirrä uusi viiva edellisen sisäpuolelle yh-den sentin päähän. Altaan reikä sahataan sen mukaan upotussahalla ja pistosahalla.

4

Jyrsi reiän joka puolelle huullos, jotta voit upottaa altaan pöytälevyn tasolle. Voit myös jättää huulloksen tekemättä ja asentaa altaan levyn päälle. Sahaa reikä myös lieden kohdalle.

5

Asenna pöytälevy (F) paikalleen. Ruuvaa levy kiinni kaappien reunoihin (D) kalustekulma raudoilla. Ne kannattaa kiinnittää reunoihin ennen pöytälevyn asentamista.

6

Ruuvaa pöytälevy (F) kiinni 4x25 millin ruuveilla ja kahdella kalustekulmaraudalla pystylevyjen (D) etu- ja takareunoihin. Levyt kannattaa ruuvata kunnolla kiinni vain toisesta reunasta, jotta ne voivat liikkua.

7

Tässä porataan tiskialtaaseen reikä hanaa varten. Poraamiseen käytetään erikoisterää, jonka voi yleensä tilata tiski-altaan mukana.

8

Asenna tiskialtaseen vesilukko ja hana. Tiskiallas on yleensä helpompi kiinnittää levyyn ylösalaisin, mutta allasta, vesilukkoa ja levyä on vaikea kääntää oikein päin yksin.

04
Laatikot 7 Vaihe

Laatikoiden etulevyt sahataan liima puulevystä upotussahalla. Aluksi sahataan 36 ja 40 senttiä korkeat levyt. Ensimmäiseen levyyn sahataan 3 milliä syvät urat 12 sentin välein levyn päästä päähän. Toiseen levyyn sahataan samanlaiset urat 16 senttiä yläreunasta. Urat saavat laatikot näyttämään samankokoisilta ja tekevät keittiöstä tasapai noisen näköisen.

Laatikoiden pohjat ja takaosat sahataan ja yhdistetään metallireunoilla laatikoiden etulevyihin. Valmiiksi kootut laatikot asennetaan kaapeissa oleviin kiskoihin.

1

Tee laatikoiden etulevyt levystä, johon on sahattu aluksi 3 milliä syvät urat 12 sentin välein. Sen jälkeen levyt sahataan sopivan levyisiksi ja lopuksi sopivan korkuisiksi.

2

Jyrsi etulevyihin 18 milliä syvät kädensijat 10 millin urajyrsimellä. Käytä apuna sapluu­ naa. Jos haluat päästä helpommalla, voit ruuvata laatikoihin vetimet

3

Sahaa pohjalevyt (J) ja takaosat (K ja L) vanerista. Pohjalevyn pitää olla yhtä pitkä tai hieman lyhyempi kuin laatikon metallireunan. Levyn leveys on kaapin sisämitta miinus 62 milliä.

4

Ruuvaa takaosa (K) kiinni metallireunoihin, jotka on kiinnitetty pohjalevyyn (J). Metalli reunat ruuvataan kiinni pohjalevyyn ala puolelta pienillä ruuveilla, joita käytetään myös takaosan asentamiseen.

5

Ruuvaa kiskot kiinni kaapin reunoihin (D). Tässäkin käytetään ruuveja, jotka ostettiin yhdessä kiskojen kanssa. Ennen asennusta kiskoihin on porattu reiät Häfelen poraus ohjaimen avulla (katso viereinen sivu).

6

Nosta laatikot kiskoille. Aseta laatikoiden mukana tulleet mittaustyökalut kiskojen päihin. Niitä tarvitaan kiinnikkeiden kohdistamiseen siten, että etulevy mahtuu paikalleen.

7

Aseta etulevy laatikon eteen ja merkitse levyn taakse, mihin kiinnitysraudat pitää asentaa. Saat tehtyä merkit lyömällä etulevyä työkaluja vasten.

Materiaalit

27 mm sauvaliimattua saarnilevyä

  • 1 levy, 362 cm
  • 4 levyä, 302 cm
  • 1 levy, 202 cm

Levyistä sahataan:

  • 1 sokkelin etureuna (C), 9x362 cm (kahdesta osasta)
  • 7 kaapin reunaa (D) á 62x76 cm
  • 6 kaapin pohjaa (E) á 62x57,3 cm
  • 1 pöytälevy (F), 361 cm
  • 1 takareunan lista (G), 5x366 cm (kahdesta osasta)
  • 2 takareunalistaa (H) á 5x65 cm
  • 2 etulevyä (M1) á 59,7x39,7 cm
  • 1 etulevy (M2), 59,7x35,7 cm
  • 7 etulevyä (M3) á 59,7x23,7 cm
  • 3 etulevyä (M4) á 59,7x15,7 cm
  • 4 etulevyä (M5) á 59,7x11,7 cm
  • 1 etulevy (M6), 59,7x10,5 cm

15 mm vaneria

  • Sokkelin etu- ja takareunat (A) á 8x360 cm (kahdesta osasta)
  • 7 poikkipuuta (B) á 6x34 cm
  • 18 laatikon pohjaa (J) á 51x54,8 cm
  • 8 laatikon takaosaa (K) á 7x51 cm
  • 10 laatikon takaosaa (L) á 12-16x51 cm

Laatikoiden kiinnikkeet

  • 8 liukukiskosarjaa, 92/550 mm
  • 7 liukukiskosarjaa, 92/550 mm lisätuilla
  • 3 liukukiskosarjaa, 115/550 mm lisätuilla

Lisäksi

  • Tiskiallas, Intra Primus D100
  • Hana, Adora, ulosvedettävä
  • Induktioliesi, 80 cm
  • Uuni, 60 cm
  • Ruostumattomia porakärkiruuveja, 4x25, 4,5x40 ja 5x60 mm
  • Kiskoille sopivia erikoisruuveja, tilataan kiskojen mukana
  • Puuliimaa
  • Saumasilikonia
  • Tummaa pöytälevyöljyä
  • Kirkasta öljyä muille puuosille

Erikoistyökalut

  • Upotussaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

1-2 viikko.

Hinta

3000 euroa.

Vaikeusaste

Hyvä lopputulos vaatii tarkkuutta, mutta kaikki vaiheet ovat helppoja.

Piirustus

Keittiön rakenne

Keittiön rakenne

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

TEKNIIKAT: Tiskialtaan asentaminen

Perusteellinen mittaaminen on menestyksen salaisuus

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

Vinkit & niksit

Levyjen pintakäsittely

Levyt käsitellään huolellisesti, jotta ne kestävät likaa ja vettä mahdollisimman hyvin. Se kannattaa tehdä ennen osien sahaamista, sillä isojen pintojen käsittely on helpompaa.

Hio levyt hiomapaperilla, jonka jyväkoko on 60 tai 80, ja viimeistele pinta koolla 120.

Levitä pinnalle ohut kerros öljyä ja hiero se puuhun öljyämiseen tarkoitetulla sienellä. Pyyhi ylimääräinen öljy pois 20 minuutin kuluttua.

Porausohjain

Kiskojen reikien poraamiseen kannattaa ostaa Häfelen porausohjain, jotta reiät osuvat tarkasti oikeisiin kohtiin. Ohjaimen mukana tulee syvyysrajoittimia.

1

Poraa aluksi reikä alimman laatikon etureunan lähelle. Poraa sen jälkeen reiät muiden laatikoiden kiskojen etureunojen viereen kaapin samalle puolelle.

2

Poraa lopuksi takareiät vaakasuuntaisen porausohjaimen läpi.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Uusi keittiö