Tyylikäs keittiö: Näin teet siistit puuliitokset

Oletko valmis haasteeseen? Rakenna tyylikäs keittiö puuliitoksilla, jotka huokuvat laatua. Näytämme, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä / 1 viikonlopun
Hinta
40 / 300 euroa

Johdanto

Siistit puuliitokset kertovat tyylitajusta ja korkeasta laadusta. Voit tehdä itse ammattimaisen tyylikkäitä puuliitoksia pelkällä taltalla ja tiheähampaisella sahalla.

Lisäksi työssä tarvitaan vakaata kättä ja huolellista otetta.

Opettele tekemään tyylikkäät liitokset

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten teet laatikon sormiliitoksilla ja pöydän sinkkaliitoksilla.

Laatikon tekeminen vaatii tarkkuutta, mutta sormiliitosten tekeminen ei ole vaikeaa. Pöydän tekeminen on haastavampaa. Siihen tarvitaan taitoa ja kokemusta taltan käytöstä. Neuvomme, miten teet projektin alusta loppuun, vaihe vaiheelta.

Työn iloa.

Ohjeet 1

Laatikko sormiliitoksilla

LAATIKKO SORMILIITOKSILLA
Rivi sormiliitoksilla rakennettuja laatikoita näyttää uskomattoman hyvältä. Keittiön laatikon tekeminen sormiliitoksilla ei ole kovin vaikeaa. Kun ensimmäinen laatikko on valmis, loput syntyvät nopeasti sarjatyönä.

Käytä apuna sapluunaa

Täydellisen tappiliitoksen tunnistaa siitä, että tapit ja kolot ovat yhtä leveitä ja osat pysyvät tiukasti kiinni toisissaan. Tapit ja kolot pitää mitoittaa siten, että niistä tulee riittävän leveitä - pelkät kapeat suikaleet eivät riitä. Tämän laatikon etulevy ja sivut tehdään 15x142 millin höylätystä mänty­ laudassta. Tapit ja kolot ovat 15 milliä leveitä. Aluksi rakennetaan sapluuna, jotta osista tulee täsmälleen samanlaiset.

Etulevyn tapinreiät eli pois veistettävät kohdat ovat sapluunan rimojen välissä. Laatikon sivujen tapinreiät ovat puolestaan sapluunan rimojen kohdalla. Merkitse reikien kohdat selkeästi ja sahaa reiän puolelta viivaa. Se takaa, että tapit sopivat reikiin tiiviisti.

1

Tee sapluunan pohja 15x142 millin mäntylaudasta, jonka leveys on 60 milliä. Tee merkki 75 milliä sinisestä reunasta ja aseta laudan päälle 15x15 millin rimanpätkä siten, että se yltää 20 milliä molempien reunojen yli. Asettele loput 15x15 millin rimat laudan päälle 15 millin välein.

2

Aseta sapluuna laatikon etulevyn päähän. Piirrä merkki 16 millin päähän levyn päästä (puun paksuus + 1 milli) ja piirrä viivat merkistä levyn päähän. Pidä sapluunan sininen puoli oikealla eli laatikon yläreunan puolella. Piirrä kaikkien tappien reunat.

3

Käännä sapluuna ja pidä sitä samassa linjassa laatikon reunojen kanssa. Piirrä viivat levyn päähän. Käytä seuraavaksi sapluunan toista päätä ja piirrä viivat etulevyn toiseen reunaan. Etulevyyn piirretään viivat molemmille puolille, laatikon sivuihin vain toiseen päähän.

Sahaa ja veistä etulevy ja sivut

Kun viivat on piirretty, on aika ottaa esiin taltta ja saha. Tässä käytetään japaninsahaa, joka on todellinen puusepän erikoistyökalu. Japanin­ saha sahaa vain, kun sitä vedetään taaksepäin. Se tekee siistiä ja tarkkaa jälkeä.

Kun osat on sahattu, on aika tarttua talttaan. Taltan pitää olla terävä, sillä tylsällä taltalla ei voi tehdä millintarkkaa työtä.

1

Merkitse pois veistettävät osat selkeästi. Tässä osat sahataan erittäin pienihampaisella ja ohutteräisellä japaninsahalla. Voit käyttää apuna listanpätkää, joka pysäyttää terän oikeaan syvyyteen.

2

Poistettavat osat on merkitty ja nii-den reunat on sahattu. Nyt osat veiste- tään irti tyvestä. Pidä talttaa pystyssä ja paina puun pinta rikki. Veistä puoliväliin asti ja käännä levy ympäri.

3

Käännä levy ympäri ja veistä puu pois levyn toiselta puolelta samalla tekniikalla.

4

Kokeile, miten osat sopivat yhteen. Laatikon etulevy on kuvassa vasem-malla ja sivu oikealla puolella. Liitoksen pitää olla tiukka ja tiivis, mutta osien pitää sopia yhteen ja pysyä ehjinä.

Yhdistä sivut ja etulevy

Laatikon etulevyn ja sivujen tapit on veistetty, joten on aika koota laatikko. Liitosten pitää olla tiiviitä, mutta ei niin tiukkoja, että tapit lohkeavat irti.

Sormiliitokset kiinnitetään toisiinsa puuliimalla. Laatikon takaosan ei tarvitse näyttää yhtä hienolta, joten takalevy kiinnitetään sivuihin parilla viimeistelynaulalla.

1

Takalevy upotetaan molempiin sivuihin 15 milliä leveään ja 10 milliä syvään huullokseen. Säädä katkaisusirkkelin syvyysrajoitin 10 milliin. Sahaa uria vieri viereen ja siisti huullos taltalla.

2

Paina tapit puoliväliin ja levitä puuliimaa kaikille liimattaville pinnoille. Lyö sen jälkeen liitos kiinni kumivasaralla.

3

Kiinnitä takaosa huullokseen neljällä naulalla molemmilta puolilta. Käytä tuurnaa, jotta saat upotettua naulojen kannat pinnan alle.

4

Öljyä tai lakkaa pinta. Viimeistely korostaa liitoksia ja alleviivaa niiden tyylikkyyttä.

Ohjeet 2

Pöytä sinkkaliitoksilla

PÖYTÄ SINKKALIITOKSILLA
Pöytälevy on keittiön näkyvimpiä ja tärkempiä asioita. Pöydän rakentamisessa voi tyylitellä upeilla puuliitoksilla. Tämä pöytä tehtiin sinkkaliitoksilla sauvaliimatusta tammilevystä. Periaate on yksinkertainen, mutta osat pitää mitata ja veistää huolellisesti, jotta liitoksista tulee tarkat ja tiiviit.

Veistä aluksi kolopuoli

Pöytälevyt ovat 60 senttiä leveitä ja neljä senttiä paksuja. Piirrä merkit 41 milliä reunasta ja vedä viivat levyn molemmille puolille ja reunoille. Ylimääräi-nen milli varmistaa, että tapit eivät jää pinnan alle ja levystä tulee tasainen hiomisen jälkeen.

1

Mittaa levyn keskikohta ja piirrä ensim-mäinen tappi. Tapin leveän pään pitää olla suunnilleen yhtä leveä kuin levy on paksu eli noin 40 milliä. Tapin tyvi on noin puolet kapeampi. Tarkista, että tappien jako sopii.

2

Piirrä tapit. Mittaa ja varmista, että tapit sopivat levyn leveyteen. Piirrä kaikki tapit levyn päästä viivaan asti. Tarkista, että sinkan kulma on noin 15 astetta. Kulma ei saa olla terävämpi!

3

Piirrä merkit levyn toiselle puolelle. Piirrä viivat päätyyn suorakulman avulla. Irti veistettävät osat kannattaa viivoittaa.

4

Sahaa viivoja pitkin. Purista levy kiinni ja sahaa viivaa pitkin viivoitetun alueen puolelta. Sahaa tarkasti vaakaviivaan asti. Puun molemmille puolille piirretyt viivat helpottavat sahaamista.

5

Naarmuta puun pinta rikki. Tee viillot viivojen kohdalle terävällä mattoveitsellä. Se helpottaa puun veistämistä.

6

Veistä alareunat. Aseta taltta viivalle ja lyö terä 3-4 millin syvyyteen. Kallista talttaa hieman itseäsi kohti.

7

Veistä viivoitetut osat irti levyn pään suunnasta. Pidä talttaa suora puoli ylöspäin ja hieman alaspäin kallellaan. Lohkaise puunpalaset irti lastu kerrallaan. Jatka veistämistä levyn puoliväliin asti, käännä levy ympäri ja veistä loput toiselta puolelta.

Veistä tappiosa ja kokoa pöytä

Nyt on aika valita, kumpi puoli levyistä jää näkyviin. Merkitse levyihin, kummin päin ne tulevat, jotta muistat sen myöhemmin. Piirrä pöytälevyyn viiva 4,1 sentin päähän reunasta. Piirrä viivat levyn molemmille puolille ja reunoihin.

Aseta levy työpöydälle takapuoli alaspäin siten, että levyn reuna yltää hieman pöydän reunan yli. Kiinnitä levy työpöytään parilla puristimella.

1

Kiinnitä apulauta levyyn puristimilla tarkasti tappien tyvien linjaan. Aseta puristimen ja levyn väliin pieni kapula, jotta levyyn ei tule koloja.

2

Kiinnitä pöytälevy puristimilla siten, että pöytälevy on apulaudan varassa. Reikäosan pitää olla tiiviisti pöytälevyn päätyä vasten. Piirrä pöytälevyn päähän viivat tapinreikien läpi.

3

Piirrä tapit. Käytä apuna levyn päähän piirrettyjä viivoja ja piirrä merkit pöytälevyn molemmille puolille.

4

Harjoitus tekee mestarin. Veistä kolot samalla tekniikalla kuin aiemmin. Tee kolon tyveen pystysuora viilto ja poista puu pieninä palasina levyn molemmilta puolilta.

5

Kokoa pöytä. Aseta pöytälevy vaakatasoon ja tue pöydänjalka siten, että tapit ja kolot ovat samalla tasolla. Tarkista, että osat sopivat yhteen, ennen kuin liimaat.

Materiaalit

  • Puuta laatikoita varten (tässä tammea)
  • Puuliimaa
  • Viimeistelynauloja

Erikoistyökalut

  • Japaninsaha
  • Katkaisu- ja jiirisirkkeli

Vie aikaa

Päivä laatikkoa kohti.

Hinta

Kuvan laatikko maksoi noin 40 euroa.

Vaikeusaste

Tarkkuus on ratkaisevan tärkeää, mutta sormiliitosten tekeminen on periaatteessa helppoa.

Piirustus

Sinkkaliitos

Sinkkaliitos koostuu tappiosasta ja reikäosasta. Tässä tapauksessa pöydänjalat ovat reikäosia ja pöytälevy on tappiosa. Sinkkojen määrä mitataan levyn keskeltä molempiin suuntiin. Valmis pöytä näyttää tyylikkäältä, jos tappien kärjet ovat yhtä leveitä kuin pöytälevy on paksu. Tappien tyvet ovat noin puolet kapeampia. Reunimmaisten tappien pitää olla hieman alle puolet muiden tappien leveydestä.

Sinkkaliitos

Video

VINKIT: Levitä liima pensselillä

TYÖKALUT: Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Keittiö