Siirrä liesituulettimen moottori ulos

Kevyt suhina vai nousevan lentokoneen kohina? Liesituulettimien äänissä on isoja eroja. Onneksi voit saada tehokkaan liesituulettimen ja puhua keittiössä samalla, kun tuuletin on päällä. Voit ratkaista meluongelman asentamalla liesituulettimen moottorin kauas keittiöstä.

Tarvitsetko tehokkaamman tai hiljaisemman liesituulettimen? Ulkoisella moottorilla toimiva liesituuletin on tehokas, ja moottorin voi asentaa välikatolle, talon katolle tai ulkoseinään.

Tehokas vs. äänekäs

Liesituulettimen valinta ei ole ­helppoa, sillä laitteen pitäisi täyttää kaksi päinvastaista toivetta. Tuulettimen pitää olla niin tehokas, että se imee käryn pois nopeasti, mutta samalla moottorin pitää olla niin hiljainen, että keittiössä voi puhua tavallisella äänellä tai kuunnella radiota ruuanlaiton aikana.

Välikatolle, ulkoseinään tai talon ­katolle asennettava ulkoinen moottori tai huippuimuri voi ratkaista molemmat ongelmat. Ulkoinen moottori on iso ja tehokas, eikä se äännä korvan juuressa.

Arvioi huolellisesti, onko vanha liesi­tuuletin oikeasti liian heikko ja lähteekö siitä liian kova ääni. Ulkoisen ­moottorin tai huippuimurin ostaminen ei ole halpaa, eikä niiden asentaminen ole kovin helppoa. Nykyaikaiset, kiinteällä moottorilla toimivat liesituulettimet ovat parhaimmillaan melko tehokkaita ja hiljaisia.

Liesituulettimen pitäisi pystyä vaihtamaan keittiön tai tupakeittiön ilma vähintään kymmenen kertaa tunnissa. Liesituuletinta valitessa pitää tietää, kuinka iso huone
on kuutiometreissä mitattuna ja kertoa tulos kymmenellä. Liesituulettimen ilmanvaihtoteho voi olla esimerkiksi 500 kuutiometriä tunnissa.

LUE MYÖS: Helppo liesituulettimen äänenvaimennus

4 eri paikkaa liesituulettimen moottorille

1. Huippuimuri katolle

Liesituulettimen moottorin ei ole pakko olla kiinni liesituulettimessa tai edes samassa huoneessa. Katolle asennettava huippuimuri on yksi vaihtoehto.

Huippuimuri on suunnilleen yhtä tehokas kuin keittiön kattoon tai ulkoseinään asennettava ulkoinen moottori. Se siirtää melun kauas keittiöstä katolle, missä siitä on riesaa korkeintaan linnuille.

 • Tavallinen imuteho: 800–900 m3/tunti.
 • Melutaso: Tuskin havaittava.
 • Vaatimukset: Työläs asentaa, sillä kattoon pitää tehdä reikiä.

2. Kiinteä moottori pitää kovinta ääntä

Perinteisen liesituulettimen moottori on laitteen sisällä. Se tekee liesituulettimen asentamisesta hyvin helppoa, kun moottorille ei tarvitse keksiä paikkaa keittiöstä.

Liesituulettimen moottorin pitää olla tarpeeksi voimakas, jotta se toimii oikein. Se tarkoittaa, että kiinteällä moottorilla toimiva liesituuletin pitää todella kovaa ääntä etenkin kovimmalla imuteholla. Toisaalta markkinoilla on nykyään myös kiinteämoottorisia liesituulettimia, jotka ovat melko tehokkaita ja suhteellisen hiljaisia. Esimerkiksi 56 desibelin melutaso ei hukuta puhetta alleen.

Joissakin liesituulettimissa on aktiivihiilisuodatin, joka poistaa ruuan käryn huoneilmasta. Se korvaa osittain huonon imutehon etenkin, jos keittössä tehdään hyvin mausteista ruokaa.

 • Tavallinen imuteho: Maks. 650 m3/tunti.
 • Melutaso: Noin 56 dB(A).
 • Vaatimukset: Helppo asentaa, putken voi vetää ulos seinän läpi.

3. Moottori välikatolle yksikerroksiseen taloon

Välikatolle asennettava moottori voi olla isompi ja sen vuoksi ­voimakkaampi kuin kiinteä moottori. Ratkaisu ­laskee keittiön melutasoa huomattavasti, kun tuulettimen kovinta ääntä pitävä osa siirtyy eristeiden toiselle puolelle. Hyvällä tuurilla moottoria ei edes kuule.

Moottorin asentaminen välikatolle on melko työlästä, sillä kattoon pitää tehdä reikä. Läpivienti pitää tiivistää, välikatolle pitää vetää sähköt ja reiän ympäristö pitää paikata. Myös talon kattoon pitää tehdä reikä, jotta ilma pääsee virtaamaan ulos.

Ratkaisu on mahdollinen vain siinä tapauksessa, että keittiön yläpuolella on tilaa välikatolla.

 • Tavallinen imuteho: 800–1 200 m3/tunti.
 • Melutaso: Hyvin matala (riippuu moottorin paikasta).
 • Vaatimukset: Työläs asentaa, koska sisä- ja ulkokattoon pitää tehdä reikä.

4. Moottori ulkoseinässä näkyy kauas

Ulkoseinään asennettava moottori vaatii poistoputken siinä missä talon katolle tai välikatolle asennettava malli. Reikä on kuitenkin helpompi tehdä seinään kuin kattoon, eikä reikiä tarvita kuin yksi. Moottori siirtyy pois keittiöstä kuten muissakin ratkaisuissa.

Seinälle asennettavan mallin huonoin puoli on, että se näkyy kauas. Moottorin voi peittää seinälle asenettavalla suojuksella. Jos poisto­putki tulee pääoven viereen, siitä voi olla haittaa. Muilla seinustoilla oleva putki ei ole luultavasti yhtä ärsyttävä.

Ulkoseinälle asennettavat moottorit eivät ole yleensä yhtä kolhoja kuin katolle asennettavat mallit. Valmistajat ovat luultavasti ottaneet huomioon, että siistin näköiset seinämallit käyvät paremmin kaupaksi.

 • Tavallinen imuteho: 800–1 200 m3/tunti.
 • Melutaso: Hyvin hiljainen, ääni tuskin erottuu.
 • Vaatimukset: Melko helppo asentaa. Seinään pitää tehdä reikä, ja moottori pitää ripustaa seinälle.

  Lisää samasta aiheesta Liesituuletin