Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Melut ulos keittiöstä

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Keittiöstä voi olla vaikea saada paistinkäryjä ulos ilman täydellä voimalla imevää liesituuletinta. Laite pitää kuitenkin niin paljon ääntä, että melu häiritsee. Ratkaisuna on liesituuletin, jonka moottori asennetaan vintille.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
1.730 euroa

Johdanto

Perinteinen liesituuletin sisäänrakennettuine moottoreineen ei välttä-mättä kykene pitämään avokeittiötä (ja olohuonetta) käryttömänä ruuanlaiton aikana. Laite selviää tehtävästä vain imiessään täydellä voimalla ja pitäessään samalla ärsyttävän kovaa meteliä. Ikkunoiden avaa-misesta ei ole apua, sillä ulosimun tarkoituksena on luoda alipaine, joka estää käryjä ja höyryjä leviämästä talon muihin huoneisiin ja imemästä samalla ilmaa muista huoneista keittiöön. Tällöin ulosimu myötävaikuttaa talon muiden tilojen välttämättömättömään ilmanvaihtoon.

Ulosimulla on tärkeä merkitys hyvälle sisäilmalle, mutta liesituuletti-men ääni ärsyttää. Laitteen moottorin - ja sen metelin - voi hyvin siirtää ulos keittiöstä. Näytämme, kuinka asennat uuden liesituulettimen, jonka moottori tulee ullakolle ja jonka myötä keittiö hiljenee.

Ullakkomoottoriratkaisu ei ole aivan ilmainen, mutta sen myötä saat tarpeeksi moottoritehoa pitämään talosi käryttömänä ilman, että laite estää samalla kaiken mahdollisen keittiökeskustelun. Keittiötä remontoitaessa kannattaa valita liesikupu, joka sopii keittiön tyyliin, ja moottori, joka on varmasti riittävän tehokas. Erilaisiin malleihin voi tutustua sekä internetissä että kodinkoneliikkeissä.

Putkea koskevia määräyksiä

Mitä pidempi matka liesikuvusta ja mootto-rista on piipunhattuun, sitä pidempi putki tar-vitaan. Kierteisen putken sisäpinta jarruttaa ilmankulkua sitä enemmän, mitä pidempi matka ilman on kuljettava.
Tällöin tarvitaan lisää virtaa, sillä imuun on saatava lisää tehoa, jotta käryt kulkeutuvat ulos. Tilannetta voi helpot-taa käyttämällä sileää sinkitettyä teräsputkea, joka sallii ilman esteettömämmän kulun. Putki pitää olla puhdistettavissa koko matkaltaan. Lisäksi putket on aina eristettävä kondensoitu-miselta. Huom. Suomessa ei sallita alumiinisten Flex-putkien käyttöä tässä tarkoituksessa.

Kierteinen sisäpinta

Sileä teräsputki

Ohjeet

Asenna liesikupu

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun ostat putkea liesituuletinta varten, muista, että jos putken halkaisijakoko on hyvin pieni, moottorin melu saattaa kuulua, vaikka moottori olisi ullakolla. Putken pitää myös kestää mekaaninen puhdistus teräs- tai nailonharjalla. Moottori on sovitettava mitoiltaan ja teholtaan putken kokoon ja etäisyyteen kuvusta. Kylmien tai lämmittämättö-mien huoneiden (esim. ullakon) läpi kulkevien putkien on oltava eristettyjä. Moottori on eristettävä ääniltä ja kosteu-delta asentamalla se esim. styroxlaati-kon sisään. Kondenssieristys on tarkeää, jotta liesikuvusta ei tipu kondenssivettä.

1

Tee ensin ullakolle reikä, joka vastaa uuden putken läpimittaa.

2

Asenna listat yläkaappien sisäpin-noille. Listat kannattelevat liesikupua, joka kiinnitetään alapuolelta ruuveilla.

3

Ruuvaa liesikuvun yläosa kiinni listoihin alapuolelta esiporattujen reikien läpi. Liesikuvun kiinnitystapa saattaa olla hieman erilainen valitusta kupumallista riippuen.

4

Ruuvaa nyt alaosa yläosaan kiinni. Kiinnitä putki sähkö-kotelon takana oleviin letkulaippoihin kiristysnauhalla. Yksi johto vedetään ullakolle. Toisen johdon sähköasentaja kytkee virran ulosottoon.

5

Piirrä putken paikka hyllyyn ja vedä ympyrän sivuilta suorat merkkiviivat alas, jolloin kuviosta muodostuu iso ”hevosenkenkä”, jonka mukaan voit sahata.

6

Sahaa "hevosenkenkää" pitkin pistosahalla. Hio reunat kevyesti hiomapaperilla. Nyt hylly on valmis.

Asenna moottori

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Tämä moottori imee ilmaa sivuilta sisään ja ohjaa sen ylös. Anna sähkö-asentajan kytkeä virta sekä liesituulettimen moottoriin että sähkörasiaan.

2

Asenna se puoli moottorista, jossa sijaitsee hormiin tuleva liitoskohta. Irrota moottoria kiinni pitävät kolme ruuvia ja asenna sisäänimulaippa paikoilleen. Kiinnitä ruuvit takaisin paikoilleen.

3

Kiinnitä eristävän styrox-kotelon alaosa ullakon laudoitukseen kahdella isoilla aluslevyillä varustetulla ruuvilla. Kuvassa laatikon ympärillä oleva eristys on poistettu.

4

Aseta moottori ja styrox-kotelon yläosa paikalleen. Asenna tämän jälkeen putki, joka tulee moottorin ja katon läpiviennin väliin.

5

Kiristä muovinen kiristysnauha styrox-kotelon ympäri. Kokoa nauhat kotelon päällä ja kiristä ne, mutta älä muserra niillä kotelon pintaa.

6

Yhdistä liesikuvusta tuleva putki moottoriin. Putket kiristetään paikoil-leen sopivilla kiinnittimillä ja ympäristö siivotaan työkaluista ja roskista. Tämän jälkeen putkien ympärys voidaan eristää uudelleen.

Materiaalit

 • Liesikupu
 • Moottori ullakkoasennusta varten
 • Eristettyä putkea
 • Letkunkiristimiä
 • Tarv. piipunhattu
 • 2 listaa, esim. 21 x 43 mm
 • Ruuveja

Thermex- tuotteita myyvät mm. Gigantti ja Markantalo.**[jälkeen]**

Vie aikaa

2-4 tuntia riippuen siitä, onko nykyinen piipunhattu riittävän suuri.

Hinta

Liesituuletin noin 1 000 €, moottori noin 700 €. Putket ja muut materiaalit noin 30 €/metri.

Vaikeusaste

Jos et joudu poraamaan reikää kattopalkkiin, tehtävä on varsin helppo.

Piirustus

Moottori muualle

Liesituulettimen moottorin voi asentaa monella tavalla. Tässä kohteessa moottori asennettiin ullakolle (1), mutta se voi-daan asentaa myös katolle (2) tai ulkoseinään (3).

Kirjaudu sisään or buy access tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Melut ulos keittiöstä
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin