Liesituulettimen ulkoisen moottorin asennus

Päistinkäryja on vaikea saada tehokkaasti ulos ilman että liesituuletin pitää kovaa ääntä. Ongelman voi ratkaista liesituulettimen ulkoisella moottorilla. Näytämme, miten asennat sen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
1.730 euroa

Johdanto

Perinteinen liesituuletin sisäänrakennettuine moottoreineen ei välttämättä kykene pitämään avokeittiötä (ja olohuonetta) käryttömänä ruuanlaiton aikana. Laite selviää tehtävästä vain imiessään täydellä voimalla ja pitäessään samalla ärsyttävän kovaa meteliä. Ikkunoiden avaamisesta ei ole apua, sillä ulosimun tarkoituksena on luoda alipaine, joka estää käryjä ja höyryjä leviämästä talon muihin huoneisiin ja imemästä samalla ilmaa muista huoneista keittiöön. Tällöin ulosimu myötävaikuttaa talon muiden tilojen välttämättömättömään ilmanvaihtoon.

Ulosimulla on tärkeä merkitys hyvälle sisäilmalle, mutta liesituulettimen ääni ärsyttää. Laitteen moottorin - ja sen metelin - voi hyvin siirtää ulos keittiöstä. Näytämme, kuinka asennat uuden liesituulettimen, jonka moottori tulee ullakolle ja jonka myötä keittiö hiljenee.

Ullakkomoottoriratkaisu ei ole aivan ilmainen, mutta sen myötä saat tarpeeksi moottoritehoa pitämään talosi käryttömänä ilman, että laite estää samalla kaiken mahdollisen keittiökeskustelun. Keittiötä remontoitaessa kannattaa valita liesikupu, joka sopii keittiön tyyliin, ja moottori, joka on varmasti riittävän tehokas. Erilaisiin malleihin voi tutustua sekä internetissä että kodinkoneliikkeissä.

Putkea koskevia määräyksiä

Mitä pidempi matka liesikuvusta ja moottorista on piipunhattuun, sitä pidempi putki tarvitaan. Kierteisen putken sisäpinta jarruttaa ilmankulkua sitä enemmän, mitä pidempi matka ilman on kuljettava.
Tällöin tarvitaan lisää virtaa, sillä imuun on saatava lisää tehoa, jotta käryt kulkeutuvat ulos. Tilannetta voi helpottaa käyttämällä sileää sinkitettyä teräsputkea, joka sallii ilman esteettömämmän kulun. Putki pitää olla puhdistettavissa koko matkaltaan. Lisäksi putket on aina eristettävä kondensoitumiselta. Huom. Suomessa ei sallita alumiinisten Flex-putkien käyttöä tässä tarkoituksessa.

Kierteinen sisäpinta

Sileä teräsputki

Ohjeet

01
Asenna liesikupu 6 Vaihe

Kun ostat putkea liesituuletinta varten, muista, että jos putken halkaisijakoko on hyvin pieni, moottorin melu saattaa kuulua, vaikka moottori olisi ullakolla. Putken pitää myös kestää mekaaninen puhdistus teräs- tai nailonharjalla. Moottori on sovitettava mitoiltaan ja teholtaan putken kokoon ja etäisyyteen kuvusta. Kylmien tai lämmittämättömien huoneiden (esim. ullakon) läpi kulkevien putkien on oltava eristettyjä. Moottori on eristettävä ääniltä ja kosteudelta asentamalla se esim. styroxlaatikon sisään. Kondenssieristys on tarkeää, jotta liesikuvusta ei tipu kondenssivettä.

1

Tee ensin ullakolle reikä, joka vastaa uuden putken läpimittaa.

2

Asenna listat yläkaappien sisäpinnoille. Listat kannattelevat liesikupua, joka kiinnitetään alapuolelta ruuveilla.

3

Ruuvaa liesikuvun yläosa kiinni listoihin alapuolelta esiporattujen reikien läpi. Liesikuvun kiinnitystapa saattaa olla hieman erilainen valitusta kupumallista riippuen.

4

Ruuvaa nyt alaosa yläosaan kiinni. Kiinnitä putki sähkökotelon takana oleviin letkulaippoihin kiristysnauhalla. Yksi johto vedetään ullakolle. Toisen johdon sähköasentaja kytkee virran ulosottoon.

5

Piirrä putken paikka hyllyyn ja vedä ympyrän sivuilta suorat merkkiviivat alas, jolloin kuviosta muodostuu iso ”hevosenkenkä”, jonka mukaan voit sahata.

6

Sahaa "hevosenkenkää" pitkin pistosahalla. Hio reunat kevyesti hiomapaperilla. Nyt hylly on valmis.

02
Asenna moottori 6 Vaihe

1

Tämä moottori imee ilmaa sivuilta sisään ja ohjaa sen ylös. Anna sähköasentajan kytkeä virta sekä liesituulettimen moottoriin että sähkörasiaan.

2

Asenna se puoli moottorista, jossa sijaitsee hormiin tuleva liitoskohta. Irrota moottoria kiinni pitävät kolme ruuvia ja asenna sisäänimulaippa paikoilleen. Kiinnitä ruuvit takaisin paikoilleen.

3

Kiinnitä eristävän styrox-kotelon alaosa ullakon laudoitukseen kahdella isoilla aluslevyillä varustetulla ruuvilla. Kuvassa laatikon ympärillä oleva eristys on poistettu.

4

Aseta moottori ja styrox-kotelon yläosa paikalleen. Asenna tämän jälkeen putki, joka tulee moottorin ja katon läpiviennin väliin.

5

Kiristä muovinen kiristysnauha styrox-kotelon ympäri. Kokoa nauhat kotelon päällä ja kiristä ne, mutta älä muserra niillä kotelon pintaa.

6

Yhdistä liesikuvusta tuleva putki moottoriin. Putket kiristetään paikoilleen sopivilla kiinnittimillä ja ympäristö siivotaan työkaluista ja roskista. Tämän jälkeen putkien ympärys voidaan eristää uudelleen.

Materiaalit

 • Liesikupu
 • Moottori ullakkoasennusta varten
 • Eristettyä putkea
 • Letkunkiristimiä
 • Tarv. piipunhattu
 • 2 listaa, esim. 21 x 43 mm
 • Ruuveja

Thermex- tuotteita myyvät mm. Gigantti ja Markantalo.**[jälkeen]**

Vie aikaa

2-4 tuntia riippuen siitä, onko nykyinen piipunhattu riittävän suuri.

Hinta

Liesituuletin noin 1 000 €, moottori noin 700 €. Putket ja muut materiaalit noin 30 €/metri.

Vaikeusaste

Jos et joudu poraamaan reikää kattopalkkiin, tehtävä on varsin helppo.

Piirustus

Moottori muualle

Liesituulettimen moottorin voi asentaa monella tavalla. Tässä kohteessa moottori asennettiin ullakolle (1), mutta se voidaan asentaa myös katolle (2) tai ulkoseinään (3).

Moottori muualle

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Liesituuletin