Näin sahaat altaalle reiän

Reiän sahaaminen kalliiseen pöytälevyyn voi hermostuttaa myös kokenutta rakentajaa. Tiskialtaan reiän sahaaminen on kuitenkin varsin helppoa. Reiän paikan ja koon mittaaminen on työn tärkein vaihe. Merkitse sahauslinjat selkeästi ja tarkista kaikki mitat kahteen kertaan, ennen kuin aloitat sahaamisen.

Sahaa reikä altaalle

MITTAAMINEN: Huolellinen mittaaminen on onnistumisen tärkein edellytys. Se pätee sekä uuden pöytälevyn sahaamiseen että vanhan reiän laajentamiseen.

Tiskialtaan reiän sahaaminen uuteen pöytälevyyn voi hermostuttaa. Se ei kuitenkaan ole niin vaikeaa ja pelottavaa kuin moni luulee. Tärkeintä on mitata tarkasti ja tarkistaa kaikki mitat huolellisesti ennen sahaamista.

Näytämme vaihe vaiheelta, miten se tehdään.

Merkitseminen ja sahaaminen

1

Uuden tiskialtaan mukana tulee yleensä sahaussapluuna. Voit merkitä altaan paikan myös asettamalla sen nurin päin pöytälevyn päälle ja ympyröimällä altaan maalarinteipillä.

2

Mittaa altaan reunan leveys ja piirrä uusi merkkiviiva teipin sisäpuolelle. Altaan reunan pitää pysyä levyn päällä. Naarmuta levyä mattoveitsellä, jotta saha repii puuta mahdollisimman vähän.

3

Poraa yhteen nurkkaan reikä vähintään 8 millin terällä, jotta pistosahan terä mahtuu levyn läpi. Varmista ennen poraamista, että reikä osuu kokonaan viivan sisäpuolelle.

4

Sahaa altaan reikä pistosahalla viivaa pitkin. Käytä sahaamiseen uutta terää. Voit liimata sahan pohjaan teipin, jotta pöytälevyyn ei tule naarmuja.

5

Tue irti leikattava palanen, jotta se ei lohkea irti levystä. Muuten pöytälevyn reunat voivat jäädä rosoisiksi.

6

Altaan kiristimet saattavat tarttua pöytälevyn reunaan, kun allas painetaan paikalleen. Jos niin käy, voit tehdä kiristysraudoille tilaa taltalla.

Reunojen viimeistely

1

Puisen pöytälevyn reunat pitää hioa huolellisesti ennen tiskialtaan asentamista.

2

Laminoidun pöytälevyn huokoiset reunat pitää kyllästää perusteellisesti, jotta kosteus ei imeydy levyn sisään. Levitä saumasilikonia koko reunaan.

3

Levitä silikoni tasaiseksi kerrokseksi joka puolelle allasta. Silikonia on helpointa levittää lastalla.

Reikä pyöreälle altaalle

Pyöreälle altaalle on helppo tehdä reikä pistosahan ja harppiohjaimen avulla.

LUE LISÄÄ: Liimattu tiskiallas

Näytämme, miten se tehdään.

1

Merkitse aluksi altaan paikka levyyn. Merkitse seuraavaksi ympyrän keskipiste.

Kiinnitä harppiohjain pistosahan pohjaan. Ohjaimen toisessa päässä on pieni piikki, joka painetaan kiinni ympyrän keskipisteeseen. Oikein asennettu harppiohjain pitää pistosahan terän tiukasti kiinni merkkiviivassa.

2

Aivan aluksi pöytälevyyn pitää porata aloitusreikä, jotta pistosahan terä mahtuu levyn läpi. Sen jälkeen pistosahaa työnnetään rauhallisesti eteenpäin, kunnes terä on kiertänyt ympyrän kokonaan.

Sahaa reikä ilman aloitusreikää

Jos puu on tarpeeksi pehmeää, siihen ei tarvitse porata reikää, jos sahanterässä on upotushammas.

1

Joissakin pistosahanterissä on niin sanottu upotushammas, jolla voi aloittaa sahaamisen levyn keskeltä ilman aloitusreikää. Puun pitää olla suhteellisen pehmeää, jotta terä ei luisu sivuun.

2

Aseta pistosaha kallelleen ja terän kärki levyä vasten. Käynnistä saha, käännä terää levyä kohti ja anna terän upota levyyn rauhallisesti omaan tahtiinsa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiön puhdistus