Laatat keittiön työtasolle

Laatoilla pinnoitettu pöytälevy näyttää ainutlaatuiselta mutta ei tule kovin kalliiksi. Voit valita laatat itse ja liimata ne kiinni MDF- ja vesieristyslevyistä tehtyyn alustaan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
400 euroa
Laatoitettu työtaso on siisti, erittäin kestävä ja helppo tehdä.

Laatoitettu työtaso on siisti, erittäin kestävä ja helppo tehdä.

Johdanto

Tarvitseko uuden pöytälevyn? Itse laatoitettu pöytälevy on hyvä valinta monesta syystä.

Laatoilla pinnoitettu pöytälevy on helppo tehdä tarkasti keittiön mittojen mukaan. Levyjen ja laattojen leikkaaminen on varsin yksinkertaista, ja laatat voi valita oman maun mukaan laajasta valikoimasta. Tämä pöytälevy päätettiin päällystää perinteiseen tyyliin valkoisilla laatoilla.

MDF- ja vesieristyslevyistä tehty alusta on halpa ja kätevä, ja materiaaleja on helppo käyttää. Vesieristyslevyt kestävät kosteutta, joten rakenteen vedenpitävyydestä ei tarvitse kantaa huolta.

Näissä tee se itse ohjeissa näytetään, miten laatoitat keittiön työtason.

Pöytälevyt pitää mitata ja sahata huolellisesti, jotta pinnasta tulee tasainen.

Ohjeissa näytetään, miten:

 • teet pöytälevyn MDF-levyistä og WEDI-plader
 • kiinnität laatat pöytälevyyn
 • asennat laatat pystypinnoille

Ohjeet

01
Alusta 5 Vaihe

Pöytälevy tehdään 20 milliä paksusta MDF-levystä. Levy sahataan sopivan kokoiseksi ja päällystetään 15 milliä paksulla Wedi-vesieristyslevyllä. Vesieristyslevyt sopivat hyvin keittiön tiskialtaan ympärille, josta roiskuu vettä. MDF-levyt ruuvataan kiinni alakaappeihin ja Wedi-levyt liimataan kiinni MDF-levyyn.

1

Aseta MDF-levy paikalleen alakaappien päälle ja kiinnitä levy kaappeihin 35 milliä pitkillä puuruuveilla. Käytä 20 milliä paksua MDF-levyä, jotta pöytälevystä tulee tukeva.

2

Aseta Wedi-levy MDF-levyn päälle ja piirrä paikat tiskialtaalle ja liedelle. Wedi-levyjä on helppo leikata käsisahalla. Käytä vanhaa sahaa, sillä vesieristyslevyt kuluttavat terää.

3

Varmista, että vesieristyslevyn reikä on MDF-levyssä olevan reiän kohdalla. Tarkkuus on tärkeää, jotta liesi ja tiskiallas mahtuvat paikoilleen. Aukkojen pitää olla päällekkäin kahden millin tarkkuudella.

4

Levitä liimaa MDF-levyyn vesieristyslevyn liimaamista varten. Tässä käytetään elastista liimaa, jota levitetään viistosti levyn yli noin 10 sentin välein.

5

Tee laatoista koeladonta ja katso, millainen laatoituskuvio näyttää kaikkein siisteimmältä.

02
Laatat 5 Vaihe

Kun olet tehnyt koeladonnan ja päättänyt, miten laatat kannattaa asentaa, voit kiinnittää ne pöytälevyyn.

Laatat painetaan kiinni laastiin, joka sekoitetaan laastisäkissä olevien ohjeiden mukaan. Laastia kannattaa sekoittaa vain vähän kerrallaan, jotta se ei kuivu ennen aikojaan.

Reunimmaiset laatat pitää leikata sopiviksi, jotta ne sopivat levylle. Siihen kannattaa käyttää laattaleikkuria. Käsikäyttöiset laattaleikkurit ovat halpoja, mutta voit myös vuokrata laattaleikkurin konevuokraamosta.

1

Sekoita laasti veteen porakoneella ja vispilällä. Sekoitussuhde kerrotaan laastisäkissä. Laastin pitää olla kohtuullisen notkeaa, jotta sitä on helppo levittää.

2

Levitä laasti pöytälevylle. Käytä laastikampaa, jotta laasti leviää tasaisesti. Levittämisessä kannattaa käyttää työhanskoja, sillä laasti kuivattaa ihoa voimakkaasti.

3

Paina laatat kunnolla kiinni laastiin ja kohdista ne tarkasti oikeisiin paikkoihin. Ole tarkkana etenkin kahden laattaverkon yhtymäkohdassa, jotta laatat painuvat yhtä syvälle ja pinnasta tulee tasainen. Tässä laatat asennetaan silmämääräisesti, mutta voit käyttää apuna hierrintä, jotta kaikkiin laattoihin kohdistuu yhtä kova paine.

4

Leikkaa laatat sopiviksi laattaleikkurilla. Pieni pyörä leikkaa laatan pinnan rikki, ja sen jälkeen laatan voi napsauttaa poikki käsin.

5

Tiskialtaan ympärille asennettavissa laatoissa on paljon leikkaamista. Nurkkiin asennettaviin laattoihin pitää tehdä kolot. Koloja ei voi leikata laattaleikkurilla, sillä se katkaisee laatat kokonaan. Käytä kolojen tekemiseen kulmahiomakonetta.

03
Reunat 5 Vaihe

Kun olet laatoittanut levyn pinnan, on aika asentaa laatat pöytälevyn reunoille. Tässä asennetaan pystylaatat sekä pöytälevyn etureunaan että sen taakse seinää vasten. Lieden kohdalla laattojen pitää yltää 40 sentin korkeudelle, muualla riittää yhden laatan korkuinen reunus.

1

Asenna laatat pöytälevyn etureunaan. Leikkaa laatat sopiviksi. Tässä tapauksessa puolikkaat laatat ovat sopivia. Levitä reunoille laastia, vedä laasti tasaiseksi laastikammalla ja paina laatat kiinni laastiin. Jos joudut leikkaamaan laattoja, asenna leikatut reunat alaspäin, jotta siistimpi reuna jää näkyviin.

2

Pöytälevyn takareunaan asennetaan yksi rivi laattoja. Laatat asennetaan välikapuloiden päälle, jotta laattojen alle jää tilaa noin viisi milliä leveälle saumalle. Kohdista reunalaattojen saumat samaan linjaan pöytälevyn saumojen kanssa.

3

Levitä laatoituslaasti seinälle pienissä erissä, jotta se ei ehdi kuivua ennen laattojen asentamista.

4

Levitä saumalaasti, kun kaikki laatat ovat paikoil-laan. Sekoita saumalaasti pussissa olevien ohjeiden mukaan. Levitä saumoihin laasti viistosti laattojen yli. Anna saumalaastin kovettua noin 10 minuuttia, ja pyyhi ylimääräinen laasti pois kuivaksi väännetyllä sienellä. Pyyhi pinnat niin monta kertaa, ettei laatoilla näy enää laastijäämiä.

5

Varo etureunaa, kun pyyhit saumalaastin pois. Pyyhi pinnat varovasti, ettet joudu saumaamaan laattoja uudestaan. Kun saumat ovat kovettuneet, käsittele ne kahteen kertaan saumansuojausaineella, jotta niihin ei imeydy rasvaa tai ruokaa.

Materiaalit

 • MDF-levyä, 20 mm
 • Wedi-vesieristyslevyä, 15 mm
 • Porakärkiruuveja, 35 mm
 • Elastista liimaa
 • Laattoja (10x10 cm), 7 m²
 • Laatoituslaastia
 • Saumalaastia
 • Saumansuojausainetta

Erikoistyökalut

 • Laastikampa, 6 mm
 • Laattaleikkuri

Vie aikaa

2 päivää.

Hinta

Noin 400 euroa.

Vaikeusaste

Mittaa ja sahaa levyt huolellisesti, jotta alustasta tulee tasainen.

Video

TEKNIIKAT: Laattojen leikkaaminen

Se sujuu helposti ja nopeasti laattaleikkurilla

TEKNIIKAT: Esteiden ympärille

Opettele tekniikat rei'ille, loville ja "puolikkaille" rei'ille

TEKNIIKAT: Laattojen saumaaminen

Työskentele nurkittain, jotta saumat täyttyvät siististi

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Keittiön pöydät