Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pelasta pöytälevy tyylikkäällä rusetilla

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Nyt on aika tarttua sahaan ja talttaan. Luvassa on tarkkaa käsityötä ja niin tyylikäs puuliitos, että se saa leuat loksahtamaan. Tässä jutussa näytetään, miten pelastat pöytälevyn tyylikkäästi!

Vaikeusaste
Vie aikaa
6 tuntia
Hinta
10 euroa
Rusetti pitää levyn koossa.

Johdanto

Mitä pitempään lankku kuivuu huoneenlämmössä, sitä isompi vaara on, että se halkeaa. Haljenneen lankun voi yrittää korjata alta päin naulalla tai ruuvilla, tai halkeaman päälle voi ruuvata tökerön naulauslevyn. Paljon parempi vaihtoehto on tarttua talttaan ja korjata lankku siistillä rusetilla.

Rusetti on käytännössä pieni puukapula, joka upotetaan lankkuun halkeaman molemmille puolille. Rusetti estää lankkua vääntymästä ja pysäyttää puun halkeamisen. Lankkupöytään upotettu rusetti näyttää erittäin tyylikkäältä, eikä sen tekemiseen tarvita suurta työkaluarsenaalia. Käsisaha, pari erikokoista talttaa, porakone, viila ja höylä riittävät mainiosti.

Viimeiseen silaukseen eli rusetin upottamiseen tarvitaan sikli, joka on kuin äärimmäisen ohut kaavin. Halvimmat siklit maksavat vain noin kahdeksan euroa, ja niitä myydään kaikissa rautakaupoissa.

Voit päättää muodon ja värin itse

Liitoskappaleen ei ole pakko olla rusetti, vaan se voi näyttää miltä tahansa. Tässä jutussa näytetään, miten teet perinteisen rusetin. Voit kuitenkin käyttää mielikuvitustasi ja muotoilla liitoskappaleen oman makusi mukaan. Ainoa vaatimus on, että liitoskappale on keskeltä kapea ja päistä leveä, jotta se pitää lankun koossa.

Liitoskappaleen pitää näyttää mahdollisimman hyvältä, joten sen tekemiseen kannattaa käyttää tyylikästä jalopuuta. Tulimme siihen tulokseen, että musta eebenpuu sopii erinomaisesti yhteen 1860-luvun tammipöydän pinnassa. Työn iloa!

Ohjeet

Piirrä rusetti

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Aloita rusetin tekeminen etsimällä sopiva puukapula ja piirtämällä rusetin ääriviivat. Rusetin koko riippuu lankun leveydestä ja halkeaman koosta. Tee rusetista mieluummin liian iso ja paksu kuin liian pieni ja ohut, jotta vääntyvä lankku ei halkaise sitä kahteen osaan.

1

Merkitse kapulan keskikohta. Mittaa seuraavaksi kapulan koko ja merkitse keskelle sahauslinja. Jos kapula on viisi senttiä leveä kuten tässä, tee merkit 1,5 sentin päähän molemmista reunoista.

2

Piirrä rusetin ensimmäinen puoli. Piirtämisessä kannattaa käyttää apuna suorakulmaa.

3

Kohdista viivat keskilinjalla oleviin pisteisiin, jotta viivat osuvat varmasti oikeisiin kohtiin.

4

Merkkiviivat ovat siistit ja symmetriset. Jos olet tyytyväinen kuvioon, voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen.

Sahaa rusetti tukikapulan avulla

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Rusetin sahaamisessa pitää olla erittäin tarkkana, jotta liitoskappaleen reunoista ja päistä tulee terävät ja suorakulmaiset. Jos käytät sahaamiseen tavallista käsi­ sahaa kuten tässä jutussa, voit tukea terän oikeaan asentoon puukapulalla.

1

Purista tukikapula ja liitoskappale toisiinsa ruuvipuristimella kuvassa näkyvällä tavalla.

2

Sahaa tukikapulan läpi rusetin reunaviivoja pitkin.

3

Sahaa kapulan puoliväliin asti, käännä puu toisin päin ja sahaa loput toiselta puolelta. Pidä sahaa tarkasti suorassa kulmassa rusetin merkkiviivaan nähden. Voit siistiä rusetin reunat lopuksi viilalla.

4

Veistä rusetin nurkat viistoiksi siklillä. Käytä sikliä varovasti, jotta nurkat eivät kavennu liikaa. Veistämisen tarkoitus on helpottaa liitoskappaleen upottamista.

Piirrä kuvio pöytälevyyn

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jos upotat rusetin pöytä­ levyn reunaan kuten tässä jutussa, voit puristaa rusetin kiinni lankkuun siksi aikaa, kun naarmutat rusetin reunaviivat veitsellä. Puristimesta ei kuitenkaan ole apua, jos rusetti tulee pöytälevyn keskelle. Siinä tapauksessa voit liimata rusetin väliaikaisesti kiinni pöytälevyyn. Älä levitä liimaa rusetin viereen.

1

Purista rusetti kiinni pöytälevyyn kapeampi puoli eli siklillä veistetty pinta alaspäin. Asettele puristimen leuat siten, että pystyt naarmuttamaan rusetin reunaviivat puristimesta huolimatta.

2

Naarmuta rusetin ääriviivat terävällä veitsellä. Pidä veistä hieman vinossa, jotta saat tehtyä reunaviivat aivan rusetin viereen.

Veistä ja liimaa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt lankkuun pitää ”vain” veistää kolo ja liimata rusetti kiinni. Se voi kuulostaa helpolta mutta on työn vaikein vaihe. Aluksi rusetin kohdalle porataan monta reikää, ja niiden väliin jäävät puukaistaleet poistetaan varovasti erikokoisilla taltoilla. Poraamisessa on tärkeää käyttää syvyysrajoitinta.

1

Asenna porakoneeseen syvyysrajoitin tai liimaa poranterän varteen pätkä maalarinteippiä. Reikien pitää olla kaksi milliä matalampia kuin rusetin. Viimeiset kaksi milliä poistetaan myöhemmin taltalla.

2

Merkitse rusetin reunat varovasti iskemällä niiden kohdalle kertaalleen leveällä taltalla. Reunojen pitää olla tarkasti pystysuorat.

3

Veistä seuraavaksi vaakasuorassa reunoja kohti, mutta varo, ettei terä mene liian pitkälle. Vaihtele veisto­ suuntaa, kunnes kolo on täydellinen.

4

Levitä puuliimaa kolon reunoille sekä rusetin pohjaan ja reunoille.

5

Paina rusetti koloon puristimella. Odota, että liima kuivuu ja hio pinta. Ellet voi käyttää puristimia, voit asettaa levyn päälle laudan ja puristaa sen kiinni päistä.

Vie aikaa

4-6 tuntia + kuivumisaika.

Hinta

Liima, sikli ja puukapula maksavat vähän yli 10 euroa.

Vaikeusaste

Rusetin tekeminen on vaikeaa, ja taltan käyttäminen vaatii taitoa. Tyylikkään puuliitoksen tekeminen ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Pelasta pöytälevy tyylikkäällä rusetilla
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin