Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Rusetti pitää levyn koossa.

Rusetti pitää levyn koossa.

Mitä pitempään lankku kuivuu huoneenlämmössä, sitä isompi vaara on, että se halkeaa. Haljenneen lankun voi yrittää korjata alta päin naulalla tai ruuvilla, tai halkeaman päälle voi ruuvata tökerön naulauslevyn. Paljon parempi vaihtoehto on tarttua talttaan ja korjata lankku siistillä rusetilla.

Rusetti on käytännössä pieni puukapula, joka upotetaan lankkuun halkeaman molemmille puolille. Rusetti estää lankkua vääntymästä ja pysäyttää puun halkeamisen. Lankkupöytään upotettu rusetti näyttää erittäin tyylikkäältä, eikä sen tekemiseen tarvita suurta työkaluarsenaalia. Käsisaha, pari erikokoista talttaa, porakone, viila ja höylä riittävät mainiosti.

Viimeiseen silaukseen eli rusetin upottamiseen tarvitaan sikli, joka on kuin äärimmäisen ohut kaavin. Halvimmat siklit maksavat vain noin kahdeksan euroa, ja niitä myydään kaikissa rautakaupoissa.

Voit päättää muodon ja värin itse

Liitoskappaleen ei ole pakko olla rusetti, vaan se voi näyttää miltä tahansa. Tässä jutussa näytetään, miten teet perinteisen rusetin. Voit kuitenkin käyttää mielikuvitustasi ja muotoilla liitoskappaleen oman makusi mukaan. Ainoa vaatimus on, että liitoskappale on keskeltä kapea ja päistä leveä, jotta se pitää lankun koossa.

Liitoskappaleen pitää näyttää mahdollisimman hyvältä, joten sen tekemiseen kannattaa käyttää tyylikästä jalopuuta. Tulimme siihen tulokseen, että musta eebenpuu sopii erinomaisesti yhteen 1860-luvun tammipöydän pinnassa. Työn iloa!

Pelasta lankkupöytä

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten teet rusetin. Sen tekeminen on vaikeaa, ja taltan käyttö vaatii tarkkuutta. Se ei kuitenkaan ole mahdotonta. Näytämme, miten:

  • valitset sopivan kokoisen puukapulan
  • piirrät rusetin
  • sahaat rusetin irti
  • piirrät rusetin paikan pöytälevyyn
  • veistät lankkuun kolon ja liimaat rusetin kiinni